Top 10 alimente vegane pentru sănătatea sistemului nervos

0
1948
11-nuci

Multe alimente vegane ajută la buna funcționare a sistemelor organismului. Pentru a rămâne fericiți și sănătoși trebuie să fim atenți la alimentație și la stilul de viață spre a ne menține sistemul nervos în stare bună.

Nervii, celulele creierului au nevoie de o nutriție adecvată, de anumite alimente vegane care sunt bogate în nutrienți. Cu siguranță lipsa de nutrienți, de vitamine B și anumite minerale pot cauza insomnie, oboseală mentală, depresie, scăderea capacității de atenție și de concentrare.

Alimente vegane pentru sănătatea sistemului nervos:

1-cereale-integrale

1. Cerealele integrale conțin vitamine importante pentru creier

Creierul uman are nevoie de vitamine pentru dezvoltarea activității cognitive, a memoriei, a gândirii. Cele mai importante vitamine pentru creier sunt cele din grupa B, care se găsesc și în cereale integrale (ex. orz, orez). Întregul organism depinde de vitaminele selectate de creier.

Toate vitaminele B au foarte multe beneficii, ele trebuie administrate organismului sub formă de suplimente câte 10 zile în lunile care au litera r (ianuarie, februarie, …) sau luate din alimente, prin consumul de cereale integrale. Aceste vitamine:

  • Îmbunătățesc memoria, capacitatea de atenție
  • Mențin sănătatea sistemului nervos și a psihicului
  • Combat stresul, oboseala fizică și intelectuală
  • Au efect pozitiv asupra stării de dispoziție
  • Protejează îmbătrânirea prematură a organismului.

Cercetătorii consideră că cele mai bune vitamine pentru sistemul nervos sunt: B1 (pentru dezvoltarea creierului, pentru funcția cognitivă), B3 (stimulează creierul), B5 (îmbunătățește memoria), B9 (are efect bun asupra sistemului nervos), B12 (are acțiune benefică asupra creierului), E (protejează țesutul cerebral de toxine, previne boala Alzheimer), D (scade riscul de tumori, menține elasticitatea vaselor de sânge în creier).

2-ulei-din-seminte-de-in

2. Uleiul din semințe de in reduce riscul de accident vascular cerebral

Uleiul din semințe de in are proprietăți medicinale foarte bune pentru organism. Toată lumea știe că este folosit în medicina populară pentru tratamentul multor afecțiuni. Acest ulei este bogat în acizi grași nesaturați care ajută la acumularea de energie în celule, reglarea temperaturii corpului, menținerea sănătății cardiovasculare, consolidarea sistemului imunitar, realizarea metabolismului energetic și altele. De asemenea uleiul din semințe de in conține vitamine B, fitoestrogeni, acid folic, vitamina E.

S-a constatat faptul că uleiul de in depășește de două ori uleiul de pește prin conținutul de acizi grași nesaturați. Cercetătorii au ajuns la concluzia că prin consumul de ulei de semințe de in se reduce riscul de accident vascular cerebral cu 37%. Acest ulei are un hormon numit serotonină care are efect benefic asupra sistemului nervos.

Specialișii în medicină și nutriționiștii recomandă uleiul din semințe de in pentru a fi folosit în salate pentru că are acizi grași omega-3 și omega-6. Aceștia sunt importanți pentru creier și întregul organism.

Consumul de ulei de semințe de in este important pentru vegetarieni, este unul din principalele alimente vegane folosite la asezonarea salatelor. Sunt necesare doar 1-2 linguri de ulei de in pentru a acoperi nevoia zilnică de acizi grași nesaturați.

3-nuci-alimente-vegane

3. Nucile mențin sănătatea creierului – Află de ce trebuie consumate zilnic

Aceste alimente vegane sunt bogate în fibre, nutrienți, grăsimi sănătoase, previn tulburările neurologice. Nucile au efect bun asupra creierului. În categoria lor intră și nucile de Brazilia, migdalele, alunele, castanele, nucile Macadamia, nucile pecan, fisticul și nu doar nucile obișnuite.

Nucile au grăsimi mononesaturate și grăsimi polinesaturate, antioxidanți, substanțe flavonoide, resveratrol, proteine bune, vitamine B și E, minerale și oligoelemente. Nucile conțin potasiu, zinc, magneziu, cupru, mangan, seleniu.

Studiile cercetătorilor au demonstrat următoarele:

  • Nucile mențin sănătatea creierului pentru că au acizi grași polinesaturați, minerale, vitamine, aminoacizi.
  • Consumul frecvent de nuci ajută la creșterea performanțelor cognitive
  • Nucile trebuie consumate zilnic pentru că au capacitatea de a preveni încetinirea progresului disfuncției cerebrale care apare din cauza vârstei, a îmbătrânirii organismului.
  • Alunele au efect pozitiv asupra funcțiilor cognitive.
  • Consumul frecvent al fructelor de acest fel – cu coajă lemnoasă – are o influență benefică asupra creierului, crește memoria și capacitatea de învățare.
  • Nucile ameliorează stările depresive dacă se consumă zilnic. Ele conțin triptofan care este un precursor al seretoninei din creier, ce ajută la îmbunătățirea stării de spirit.
  • Nucile ajută în reglarea proceselor metabolice, reduc inflamațiile, combat stresul oxidativ, îmbunătățesc imunitatea organismului.

4-ovaz

4. Ovăzul calmează sistemul nervos

Ovăzul intră în categoria unor alimente vegane apreciate pentru proprietăți și efecte benefice asupra organismului, pentru combaterea stresului, insomniei și anxietății la adulți și copii. Are un conținut nutrițional mare de potasiu, magneziu, fier, calciu, zinc, vitamine din complexul B.

Ovăzul are multe beneficii asupra organismului și sistemului nervos:

  • Ajută la scăderea colesterolul din sânge
  • Previne epuizarea provocată de depresie și anxietate
  • Previne debilitatea
  • Ajută la hrănirea creierului, calmează sistemul nervos
  • Combate stresul și insomnia
  • Menține sănătatea inimii
  • Previne obezitatea
  • Are acțiune calmantă și energizantă
  • Are efect benefic pe termen lung asupra sistemului nervos și endocrin.

5-orz

5. Orzul are efect bun asupra sistemului digestiv și nervos

Orzul este un aliment foarte bun pentru sănătatea organismului deoarece are capacitatea de a influența nivelul de zahăr din sânge. Orzul are indice glicemic foarte mic, astfel nivelul de zahăr din sânge rămâne constant, ceea ce ajută în prevenirea schimbărilor de dispoziție. Consumul frecvent de orz poate preveni depresia, anxietatea, hiperactivitatea.

Orzul reprezintă una din cele mai bune cereale pentru organism. Face parte din grupul de alimente vegane care sunt apreciate pentru conținutul bogat în fibre dietetice și beneficiile asupra sistemului digestiv. În prezent orzul este una din cele mai consumate cereale din lume și asta datorită proprietăților sale. Se folosește în numeroase preparate culinare dar și în băuturi.

Orzul are fibre dietetice, minerale, vitamine. Are un conținut semnificativ de mangan și seleniu. Cercetătorii consideră seleniul un mineral care are rol asupra enzimelor hepatice și care intensifică detoxifierea compușilor care ar putea produce dezvoltarea cancerului în organism. Orzul conține potasiu, fier, magneziu și calciu, elemente active foarte importante pentru sănătatea organismului. Are principalele minerale care ajută la creșterea rezistenței sistemului osos.

Orzul are acid folic, potasiu, vitamina B6 care mențin sănătatea inimii, a sistemului nervos. Fibrele dietetice din orz scad nivelul de colesterol rău LDL din sânge cu 5%. Colina din orz este importantă pentru memorie, capacitatea de învățare, reglarea somnului.

Germenii de orz au o cantitate și mai mare de nutrienți. Prin consumul acestei cereale integrale se previn boli grave – cancer, diabet, boli de inimă, obezitate și altele. Orzul ajută la scăderea tensiunii arteriale de aceea este recomandat să fie consumat zilnic.

6-melasa

6. Melasa reduce stresul

Melasa este un produs secundar obținut după prelucrarea trestiei de zahăr în urma obținerii zahărului. Are o anumită vâscozitate și o textură groasă. Este unul din cele mai bune alimente vegane cu rol de îndulcitor în diferite produse alimentare. Conținutul nutrițional al melasei depinde de metoda folosită în procesul de rafinare, de cantitatea de zahăr extrasă din plantă și de maturitatea trestiei de zahăr.

Citește și:  Perele îmbunătățesc digestia și au multe beneficii pentru sănătate

Melasa este bogată în nutrienți:

  • Vitamine din grupul B – mai ales  B3, B6, tiamină, riboflavină
  • Minerale esențiale – fier, magneziu, calciu, potasiu, mangan, cupru, fosfor, sodiu, crom, cobalt.

Melasa are numeroase beneficii pentru organism:

  • Are proprietăți antioxidante care protejează organismul împotriva daunelor oxidative, acest lucru ajută în prevenirea bolilor degenerative, a cancerului și bolilor cardiovasculare
  • Reduce stresul, combate indigestia
  • Crește rezistența oaselor, combate constipația
  • Are calciu, magneziu, fier, vitamina B, nutrienți care au efect bun la producerea neuratransmițătorilor și în buna funcționare a sistemului nervos
  • Conține mangan care are un rol vital în funcționarea sistemului nervos, combate oboseala și previne formarea cheagurilor de sânge.

7-ciocolata

7. Ciocolata – beneficii asupra creierului

Prin consumul de ciocolată se obține o stare de bine. Acest produs face parte din categoria de alimente vegane deoarece are efect bun asupra stării de spirit. Ciocolata are o acțiune bună asupra creierului prin faptul că poate cauza eliberarea unor neurotransmițători – molecule care transmit semnale între neuroni.

Iată ce spun specialiștii despre ciocolată:

  • Cercetătorii au asociat ciocolata cu eliberarea de seretonină în creier. Acest neurotransmițător creează o senzație de plăcere și este cunoscut ca fiind un antidepresiv. De asemenea, seretonina poate reduce stresul și calma durerea. O altă substanță care provoacă eliberarea seretoninei este triptofanul.
  • Ciocolata are ingrediente care au efect bun asupra stării de dispoziție, are cacao, zahăr și cafeină. De asemenea, are un aminoacid din care rezultă dopamina care reprezintă un neurotransmițător ce influențează celulele creierului. Dopamina poate produce o stare de bine, un sentiment de fericire.
  • Are feniletilamină – o amfetamină care crește nivelul de glucoză în sânge și creează o senzație de bine. Aceasta crește starea de spirit, modifică tensiunea arterială, scade depresia.
  • Poate conține teobromină, o substanță care afectează sistemul nervos, ajută la relaxarea fizică și mentală, crește vigilența. În exces poate provoca dureri de cap.

Recomandat este să se consume ciocolată cu un conținut destul de mare de cacao, deci nu ciocolata dulce care are multe grăsimi și zahăr. Acest produs bogat în cacao are multe beneficii asupra stării fizice și emoționale. Despre cacao se spune că stimulează sistemul nervos într-un mod mai blând decât cofeina. În cacao se găsește o cantitate semnificativă de teobromină care oferă energie organismului.

Ciocolata poate avea și cofeină care are proprietăți stimulative, sporesc vigilența și alungă oboseala. Cofeina nu se consumă în exces pentru că poate accelera ritmul cardiac și poate crește riscul de depresie și anxietate. În concluzie nu trebuie consumată prea multă ciocolată care are cofeină.

Unii oameni devin dependenți de ciocolată deoarece ea este asociată cu sentimentele de bunăstare, euforie, atenuează durerea, elimină stresul și depresia. Oamenii consumă frecvent ciocolată pentru a-și îmbunătăți starea de dispoziție mai ales în ziua de azi când stresul îi afectează foarte mult.

8-drojdie-de-bere

8. Drojdia de bere are vitamine B

Drojdia de bere se poate folosi ca supliment alimentar pentru că este bogată în vitamine B care susțin sănătatea mentală și activitatea sistemului nervos. Acest produs se obține din ciuperca Saccharomyces cerevisiae care se folosește la realizarea berii.

Drojdia de bere conține:

  • Vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B7, acid folic, care susțin activitatea creierului. Vitaminele B mențin sănătatea sistemului nervos.
  • Vitamina B1 ajută sistemul nervos să funcționeze normal.
  • Vitamina B3 este necesară pentru activitatea sistemului nervos.
  • Vitamina B5 elimină simptomele de dureri de cap, oboseală, ajută la producerea neurotransmițătorilor.
  • Vitamina B6 ajută la dezvoltarea normală a creierului, combate nervozitatea, insomnia și iritabilitatea.
  • Acidul folic ajută la dezvoltarea sistemului nervos fetal, deci este o vitamină importantă și pentru femeile însărcinate. Acidul folic menține sănătatea mentală și emoțională.
  • Cromul care ajută la reglarea glucozei din sânge.
  • Oligoelemente de bună calitate necesare pentru organism.

9-spirulina

9. Spirulina stimulează funcția sistemului nervos

Această algă albastră-verde este o sursă de nutrienți care se absorb ușor în organism. Spirulina face parte din grupa de alimente vegane. Poate fi folosită ca supliment alimentar mai ales că stimulează funcția sistemului nervos.

Spirulina are numeroase beneficii pentru organism și sistemul nervos:

  • Are aminoacizi esențiali pentru creier, pentru producerea neurotransmițătorilor
  • Are proteine, fibre dietetice și nutrienți care susțin sănătatea sistemului nervos și a multor organe interne
  • Conține minerale – potasiu, zinc, calciu, fier, seleniu
  • Are o mare varietate de vitamine B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, D, E
  • Conține acizi grași esențiali
  • Are vitamina B12 care este vitală pentru nervi, ajută la producerea de mielină, stimulează funcția sistemului nervos, combate oboseala mentală.
  • Are 10 carotenoide mixte, majoritatea au protecție generală antioxidantă. Beta-carotenul protejează împotriva unor tipuri de cancer care pot afecta și sistemul nervos.
  • Are rol în producerea de globule roșii
  • Crește viteza impulsului nervos
  • Ajută la oxigenarea creierului
  • Este importantă în tratamentul bolilor nervoase cronice
  • Este folosită de sportivi pentru tratamentul leziunilor nervoase.

Și legumele marine sunt importante pentru sistemul nervos și imunitar.

10-fructe-alimente-vegane

10. Fructele mențin sănătatea creierului

Cele mai importante fructe recomandate pentru sănătatea sistemului nervos sunt:

  • Citricile – lămâi, mandarine, kiwi, portocale, grapefruit, căpșuni – care conțin nutrienți pentru sintetizarea neurotransmițătorilor, cu proprietăți antioxidante și de protejare a sistemului nervos. Citricile ajută la detoxifierea organismului.
  • Fructele de pădure – afine, zmeură, mure, struguri cu boabe roșii – care au vitamine B și antioxidanți ce protejează celulele creierului și previn bolile sistemului nervos.
  • Fructe de sezon – mere, pere, piersici, caise – care au vitamine și alte elemente active care ajută la buna funcționare a sistemului nervos.

În plus sistemul nervos are nevoie de aminoacizi și neurotransmițători pentru menținerea sănătății:

  • Adenozină, AMP, ATP, ADP, arginină, triptofan
  • Glicină, glutamat, serotonină
  • Dopamină, tirozină, adrenalină
  • N-acetil aminoacizi.

Pentru a funcționa bine, sistemul nervos are nevoie de aminoacizi precum sunt arginina, triptofanul, tirozina, histidina. Acesti aminoacizi ajută la sinteza unor neurotransmițători care pot avea efecte benefice asupra stării de bine, asupra unor parametri care au fost asociați de cercetători cu rezistența la stres. Terozina este un aminoacid care poate stimula sintetizarea dopaminei și neropinefrinei.

Sistemul nervos poate fi afectat negativ de stres, de subnutriție (care provoacă un stres metabolic). Aminoacizii, ca precursori ai neurotransmițătorilor, ajută în combaterea stresului. Cei mai importanți sunt: triptofanul, tirozina, treonina, arginina, histidina. Ei contribuie la sinteza unor neurotransmițători importanți pentru starea de dispoziție. De exemplu triptofanul ajută la sinteza serotoninei și melatoninei, iar tirozina sau fenilalanina contribuie la sinteza norepinefrinei, dopaminei și epinefrinei.

Fiecare dintre aceste sisteme de neurotransmițători produc o stare pozitivă ce ajută și în combaterea stresului. Spre exemplu norepinefrina reduce anxietatea și crește capacitatea de atenție. Serotonina calmează durerea, îmbunătățește starea de spirit. Drept urmare, consumul de alimente vegane bogate în aminoacizi este important pentru sănătatea sistemului nervos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.