Encefalopatia spongiforma bovina – Boala vacii nebune

0
478
Encefalopatia spongiforma bovina - Boala vacii nebune

Boala vacii nebune sau encefalopatia spongiforma bovina se manifesta prin distrugerea celulelor nervoase din creier si a celulelor din maduva spinarii la vite. Aceasta boala care practic distruge sistemul nervos central la aceste animale poate in cazuri foarte rare sa fie contactata si de om in forma numita boala Creutzfeldt-Jakob.

Conform specialistilor boala vacii nebune nu este cauzata de virusi si bacterii, ci de anumite molecule de proteine numite prioni care se gasesc in celulele acestor animale si sufera anumite transformari, distorsionari tridimensionale in structura lor, practic ele sunt modificate insa nu se stie de ce si care sunt efectele. Cert este ca proteinele sanatoase sunt modificate treptat de aceste molecule de proteine transformate – prioni – si rezulta schimbari in structura lor care duc la invaliditate.

Oamenii pot contacta boala de la vitele infectate, ceea ce ar cauza schimbari asupra psihicului acestora, sistemului musculo-scheletic, dezvoltand chiar paralizie respiratorie si deces. Medicii specialisti spun ca produsele alimentare care contin prioni infectati (carnea) pot fi consumate de oameni si astfel ajung in tractul lor digestiv.

Prionii trec prin peretele intestinului subtire si in traseul lor ajung pana in sistemul nervos central. Ei ar putea patrunde in organism si prin injectii intramusculare sau transfuzii de sange insa acest lucru – spun medicii – este foarte dificil sa se intample deoarece inainte de procedura de transfuzare sangele care se va folosi este testat.

Citește și:  Cura cu tije de papadie, un remediu excelent pentru bolile de ficat si bila

Prionii – moleculele de proteine infectate – sunt foarte greu de distrus, ei rezista la un numar mare de radiatii, la substantele chimice sau conservantii chimici dar si la temperaturile ridicate. Cercetatorii inca efectueaza studii privind rezistenta prionilor la schemele normale de epurare a apelor uzate in sistemele de canalizare ale abatoarelor si de ambalare a carnii.

Specialistii vorbesc si de usurinta cu care prionii au trecut bariera speciei. Astfel prionii pot infecta pasarile de curte, caprele si porcii, in general nici un animal nu ar putea fi sigur in fata acestei infectii. Se pare ca iepurii ar fi mai putin predispusi sa faca aceasta infectie.

In cazul bolii Creutzfeldt-Jakob medicii fac investigatii ale simptomelor pe care le are pacientul, au in vedere si istoricul medical al acestuia si anume de ce afectiuni a suferit in trecut si folosesc si anumite teste medicale: tomografii, ecografii care ofera posibilitatea de a vizualiza anumite regiuni ale corpului prin testari imagistice, RMN-uri, analize de sange, biopsie de tesut cerebral.

Pana in prezent nu s-a descoperit un tratament de vindecare a acestei boli se aplica doar remedii pe baza de medicamente care au rolul de a ameliora simptomele ce apar pe parcurs. Cea mai buna solutie este sa se incerce prevenirea bolii si raspandirea ei. In caz contrar ea poate infecta atat omul, cat si animalele sensibile domestice, nu numai vacile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.