Te-ai gândit la epilarea definitivă? Vezi ce presupune mai exact această procedură

0
362
Te-ai gândit la epilarea definitivă? Vezi ce presupune mai exact această procedură

Finetea si stralucirea pielii sunt caracteristici care le diferentiaza pe femei de barbati, iar epilarea definitiva a diverselor zone ale corpului poate face aceasta diferenta remarcabila pentru o perioada de timp nedeterminata. Ce femeie nu si-ar dori ca aceasta finete sa dureze pentru totdeauna si sa scape de aspectele enervante si nedorite ale corpului lor? Se pare ca evolutia tehnologiei si dorinta specialistilor de a iesi in evidenta cu fel si fel de idei, de vreo 20 de ani incoace, a ajutat si la implinirea acestei dorinte feminine (mai nou si masculine).

Pe langa faptul ca epilarea definitva face pielea fina, indepartand parul nedorit, aceasta mai trateaza si alte probleme precum hirsutismul sau hipertricoza, probleme ce sunt insotite de dificultati de adaptare sociala si complexe psihologice complicate, avand in vedere ca tratamentul se face cu laserul. Iar pentru cei ce au avut norocul sa ajunga intr-un cabinet de specialitate, epilarea definitiva a devenit o adevarata competitie la clasicele metode de epilat precum lama de ras, ceara, foliile cu ceara, crema sau chiar aparatul electric.

Metodele de epilare definitiva sunt diverse iar printre acestea, cele mai cunoscute si mai controversate sunt epilarea cu laser si epilarea cu IPL. Sa vedem in continuare cam cum functioneaza epilarea definitiva si ce efecte are asupra pielii, negative si pozitive.

Ce simtim in timpul tratamentului?

In momentul in care aplicam epilarea definitva durerea este mult mai putin simtita fata de atunci cand recurgem la metodele clasice (la epilatul cu aparatul electric usturimea este infernala, aproape insuportabila, mai ales in primele 10 sedinte). Senzatiile sunt cele de usoare piscaturi si de caldura la nivelul pielii deoarece fiecare fir de par ce se fla sub raza laserelor absoarbe energia luminoasa si o transforma in energie calorica, incalzindu-se pana la 70 de grade si astfel se transmite o senzatie la limita celei dureroase.

Senzatia transmisa variaza in functie de numarul firelor de par si de culoarea lor, deci daca sunt mai multe fire de par si au o culoare mai inchisa, senzatia va fi mult mai puternica. De precizat este faptul ca barbatii sunt cei care trec prin chinuri mai mari in timpul epilarii definitive decat femeile, motivul fiind evident: parul corporal masculin este mult mai gros si mai dens fata de cel feminin.

Actiunea laserelor asupra pielii si parului

Eficienta laserelor este mai mare in momentul in care celulele matrice ale parului se divid rapid si migreaza inspre exterior din tija, iar incarcatura in melanina este la cel mai inalt nivel, aceasta faza numindu-se anagen, faza ce stabileste lungimea parului pe diferite zone ale corpului. Nu toate firele de par sunt in acelasi timp in aceasta faza, motiv pentru care tratamentele cu laser trebuie repetate pentru a capta momentul propice ce ajuta la o eliminare eficienta.

Citește și:  Transparența, tendința ce și-a lăsat amprenta asupra modei din acest an

Acest procedeu se determina in functie de genetica fiecaruia. In timpul epilarii se ating temperaturi ce asigura denaturarea proteinelor in celulele ce inconjoara foliculul. De retinut este faptul ca distrugerea permanenta a parului si protejarea in acelasi timp a tesutului inconjurator este una dintre cele mai grele sarcini, motiv pentru care epilarea definitiva atrage cu sine si efecte negative.

epilarea definitivă

Ca sa fim putini mai concreti, vom preciza ca un singur tratament da rezultate pentru aproximativ 3 luni si reduce in medie 70% din firele de par, actiunea fiind temporara, iar asupra a 20% din firele de par, actiunea este definitiva. Fiecare tratament de epilare definitva ce este aplicat extra suplimenteaza reducerile definitive cu 15-30%.

Specialistii precizeaza ca energia tratamentului trebuie aplicata cu o durata a pulsului suficient de lunga, incat sa permita energiei generate in epiderma sa fie risipita pana atinge nivelul de leziune tisulara.

Cum spuneam si putin mai devreme, tratamentele pentru epilare definitva difera in functie de pigmentul pielii si de densitatea firelor de par, astfel incat daca pielea este mai deschisa la culoare se utilizeaza o energie mai ridicata, iar daca pielea este mai inchisa, se utilizeaza o energie mai scazuta, deoarece cea din urma are un grad de absorbtie mult mai ridicata.

Un tratament inseamna aproximativ 2 ani, timp in care firul de par va suferi modificari de grosime si pigmentatie, motiv pentru care pacientii trebuie tratati cu mai multe tipuri de aparate, rezultatul fiind un fir de par mai fin ce creste mult mai incet.

Intre bine si rau

Avand in vedere complexitatea acestor tratamente, ne vedem nevoiti sa mentionam si efectele negative ale lor. Efectele pozitive sunt evidente si pot fi considerate mai degraba avantaje, urmari ale epilarii definitive, mai ales daca aceasta este facuta corespunzator, poate aduce doar satisfactii.

Efectele secundare sunt foarte rare desi nedorite, iar complicatiile ce apar in urma epilarii definitive sunt: cicatricile ce pot aparea dupa o infectie a pielii, infectiile la nivelul epidermei, acestea fiind destul de rare, cauzate de o ingrijire nepotrivita a pielii in urma unui tratament si cea din urma parte negativa este alterarea pigmentilor la nivelul pielii.

Acesta poate fi chiar unul dintre cele mai puternice efecte negative si cele mai intalnite si se manifesta prin hiperpigmentarea postinflamatorie, deci colorarea pielii in zona in care s-a produs epilarea si hipopigmenatarea adica decolorarea pielii, dar acestea pot aparea la putin timp dupa epilare si din fericire sunt efecte temporare. In cazul in care apelati la epilarea definitiva se recomanda in primul rand evitarea expunerii la soare atat inainte, cat si dupa tratament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.