Escarele de decubit nu sunt determinate de o boala infectioasa sau degenerativa, dar sunt cauzate de ingrijirea necorespunzatoare si inadecvata facuta de cadrele medicale intr-o clinica medicala.
Leziunile apar datorita imobilitatii prelungite a pacientului la pat, ceea ce duce la reducerea cantitatii de sange si a substantelor nutritive in zona supusa presiunii, in cazul in care nu se fac modificari si corectari de pozitie. Astfel sunt afectate in mod inevitabil pielea si tesuturile dintre piele si os. Dupa un timp mai lung, deteriorarea tesuturilor duce la moartea lor, se creeaza o leziune numita ulcer (sau rana) care se vindeca foarte greu, apar cratere adanci care pot ajunge pana la muschi si oase.
Escarele apar prin moartea unor tesuturi, produsa de agenti fizici (inghet), chimici, biologici (microbi) sau datorita tulburarilor de circulatie. Ele apar la bolnavii care stau in decubit (in pozitie orizontala) in pat.
Escarele pot fi prevenite prin introducerea de perne moi (de cauciuc) intre pat si suprafetele afectate, colac de plastic umflat si moale, invelit cu panza sau blanita naturala.
Simptomele escarelor de decubit
- Apare o ulceratie deschisa provocata de fisurarea pielii la suprafata, care se poate infecta rapid.
- Pe piele (la o persoana imobilizata la pat sau aflata in scaun cu rotile) apare o placa dureroasa, de culoare rosie, mai ales pe omoplati, zona lombara, coloana, genunchi, calcaie, glezne, etc.
Ulceratia care s-a format pe piele poate sa formeze puroi cu miros urat sau chiar se poate innegri, datorita infectiei care s-a localizat prin moartea tesuturilor. O escara de decubit la inceput apare sub forma unei inflamatii, destul de dureroasa cand este palpata si care se transforma repede in ulceratie cutanata, cu vindecare de obicei foarte lenta, dar care se formeaza rapid in scurt timp. Bolnavii cu diabet ca si cei subponderali si paralizati, sau cei cu tulburari circulatorii, cu probleme cardiace, leziuni la maduva spinarii, sau cu ateroscleroza, prezinta un risc crescut in a face escare.
Metode de tratament pentru escare
Metoda de tratament standard pentru escare consta in curatarea ranii cu apa oxigenata sau ser fiziologic si indepartarea zonei cu piele moarta cu ajutorul unui bisturiu fin, apoi acoperirea cu pansament steril, fara a se lipi de plaga. Cand escara este in profunzime este necesara interventia chirurgicala plastica, sau aplicarea de grefe pentru vindecarea zonei cu leziuni.
Exista tratamente alternative care pot reduce inflamatia si calma durerea.
Diferite tratamente cu plante medicinale ajuta in combaterea infectiei. Se poate aplica un unguent preparat din radacina de nalba sau o cataplasma din coaja de ulm alunecos. Se va dezinfecta zona cu ceaiuri din plante care au un rol cicatrizant, astringent si antibiotic. Se beau ceaiuri din plante pentru curatarea sangelui, facute din: urzica, galbenele, ventrilica, coada-soricelului – cate 4 cani/ zi. Se curata escarele cu ceaiuri din plante cicatrizante: musetel, cimbru, galbenele pelin, sunatoare.
Unguentul Epiten pe baza de plante si produsul Propolis MK gel ajuta la vindecarea escarelor.
Persoanele cu escare de decubit imobilizate la pat trebuie miscate si intoarse din doua in doua ore, dar cu mare grija pentru a nu afecta leziunile cutanate.
Printr-o alimentatie adecvata se pot stopa aceste escare de decubit. Bolnavul trebuie sa bea multe lichide pentru a preveni uscarea tesutului pielii. Consumul de vitamine (A, C, E), complexul de vitamine B si Zn ajuta la repararea cutanata.
Prevenirea formarii acestor escare este chiar mai importanta decat orice tratament. Lenjeria de pat si imbracamintea trebuie sa fie curate, bolnavul trebuie sa fie miscat mereu schimband pozitia corpului, sa aiba o alimentatie adecvata si sanatoasa.