Fiecare dintre noi a experimentat o durere de splină – Ce este splina, ce funcții îndeplinește și ce pericole poate cauza mărirea ei

0
989
Fiecare dintre noi a experimentat o durere de splină – Ce este splina, ce funcții îndeplinește și ce pericole poate cauza mărirea ei

Știați că splina funcționează ca un ,,filtru” pentru sângele nostru? Acest organ aparține sistemului circulator sangvin, este important pentru sistemul imunitar, se află chiar pe traiectul vaselor de sânge, în cavitatea abdominală, cum și ganglionii sunt pe traiectul vaselor limfatice.

Splina este un organ abdominal intraperitoneal, destul de mic, are greutatea de aproximativ 150-200 g, lățimea de 7 cm, lungimea de 11 cm și grosimea de 4 cm. Are culoarea roșie, destul de închisă, suprafața regulată și netedă și consistența friabilă. Din punct de vedere funcțional splina intervine în metabolismul hemoglobinei, distrugerea hematiilor, producerea de limfocite, iar în plus este și un rezervor pentru sânge.

Splina stă în loja splenică, în hipocondrul stâng, iar forma sa este asemănătoare unui bob de cafea mai mare. Este învelită de o capsulă, are țesut conjunctiv dens, cu fibre ramificate, colagene, elastice, musculare, în ea pătrund vasele sangvine limfatice și fibrele nervoase. Splina are rol în depozitarea sângelui, parenchimul plenic conține pulpă albă și roșie.

În pulpa albă se află țesut limfoid și corpusculi Malpighi care produc limfocite. În pulpa roșie sunt capilare sinusoide și o rețea de cordoane pulpare (cu fibre reticulare în ochiurile cărora sunt hematii, celule macrofage și limfocite). Celulele macrofage au rol în distrugerea hematiilor.

Fibrele nervoase ajung în splină pe calea vaselor de sânge și produc inervația. Sângele este primit de splină prin artera lienală (splenică), care se ramifică și ajunge în hil, iar ramurile arteriale continuă cu arterele penicilate care ajung în pulpa roșie, apoi urmează capilarele arteriale, capilarele sinusoide și se formează rețeaua venoasă a acestui organ.

Splina este foarte bine alimentată cu sânge. La nou-născuți, acest organ produce semnificativ celule ale sângelui, apoi funcția este realizată în principal de măduva osoasă. În caz de îmbolnăvire, cand are loc o perturbare a măduvei (cum se poate întâmpla în leucemie), splina își reia această funcție și devine mai activă decât în mod normal din acest punct de vedere.

Fiecare dintre noi a experimentat o durere de splină. Acest simptom apare din cauza că și splina se poate infecta, de exemplu o infecție virală sau bacteriană o poate afecta și se produce umflarea ei. Durerea în zona splinei, în coasta stângă poate semnala umflarea splinei, faptul că acest organ este afectat. Mai grav este dacă are loc o ruptură de splină (din cauza unui traumatism, accident, lovituri, coaste rupte), când durerea este propagată în partea stângă a gâtului și în umărul stâng.

Citește și:  Cum putem trata singuri durerile de spate?

Ruptura de splină duce la pierderea masivă de sânge deoarece acest organ este un rezervor de sânge. În astfel de cazuri este necesară intervenția chirurgicală și oprirea sângerării în zona abdominală unde se află splina. Splenomegalia (sau umflarea splinei, mărirea ei în volum, bombarea hemitoracelui stâng) este foarte dureroasă. În mod normal, dacă persoana este sănătoasă, splina nu trebuie să depășească rebordul costal.

În splenomegalia medie, rebordul costal este depășit cu 3-15 cm. De obicei o astfel de afecțiune apare din cauza infecțiilor splinei cu parazii, bacterii, virusuri. Simptomele sunt de transpirații, febră, astenie, durere locală, senzație de compresiune, dureri articulare, tulburări digestive, adenopatie, anemie, tulburări hemoragipare.

Persoanele care suferă de tumori, leucemie, tuberculoză pot avea splina mărită și cu suprafața ei neregulată. Cu cât durerea la palpare (în urma aplicării presiunii) este mai mare cu atât și boala sau trauma poate fi mai gravă. În caz de abces splenic sau infarct splenic durerea are o intesitate foarte mare, acest simptom se simte în hemitorace, în partea stângă a gâtului și în umărul stâng.

O altă cauză a măririi splinei în volum este reprezentată de bolile de ficat, mai ales de ciroza hepatică. Septicemia, infecția cu bacterii, mai ales cu pneumococi dar și alți agenți patogeni, pot fi cauze ale insuficienței splenice, ale splenectomiei și chiar se poate ajunge la deces. Pentru prevenirea infecțiilor pulmonare si a meningitei, pentru scăderea mortalității, se face vaccinul pneumococic.

Video – Examinarea splinei de către medic – o tehnică foarte importantă: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.