Este adevărat că somnul îngrașă sau este doar o vorbă?

0
102
Somnul îngrașă?Foto: tunedbody.com

Oamenii știu că somnul este important pentru sănătate, dispoziție și stare sufletească bună, dar este posibil să nu se știe câte probleme poate crea deficitul de somn. În primul rând este afectat sistemul nervos, apar stări de nervi și de iritabilitate, iar în plus crește riscul de boli de inimă și diabet.

Somnul îngrașă?, Foto: tunedbody.com

Este adevărat că somnul îngrașă?

Pentru a da răspunsul la această întrebare trebuie să știm ce se întâmplă cu doi hormoni – leptina și grelina – care au rol în reglarea poftei de mâncare. Grelina stimulează apetitul alimentar, este un hormon secretat de stomac. Leptina este secretată de celulele adipoase și are rol de a stopa pofta de mâncare, atenționează creierul că organismul este sătul.

Ce se întămplă cu nivelul de grelină și leptină dacă nu dormi destul? Atunci când oamenii dorm insuficient, nivelul de leptină scade iar cel de grelină crește, iar concluzia este că va crește și pofta de mâncare. Dacă dormi normal (7-8 ore pe noate) scazi în greutate, în schimb dacă nu dormi suficient te vei simți mai înfometat și tentat să mănânci mai mult, iar în plus lipsa somnului duce la încetinirea ratei metabolismului și deci la arderea unui număr mai mic de calorii.

Citește și:  Afla de ce ai glicemia scazuta si care sunt simptomele

Pe de altă parte persoanele care sunt diagnosticate cu obezitate pot suferi de apnee de somn, de insomnie sau de anumite tulburări respiratorii. Astfel obezitatea duce la un somn insuficient și deci este foarte important ținerea unei diete pentru a ajunge la greutatea corporală normală. În acest sens somnul va fi corepunzător, iar starea de sănătate restabilită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.