
Este bine să dormim la amiază?
În prezent sunt puțini oameni care au timp pentru somnul de la amiază. Jobul este unul din motivele pentru care oamenii nu dorm la amiază. Cei care sunt acasă însă pot beneficia de avantajele somnului din timpul zilei și care îi ajută foarte mult să se refacă. Specialiștii recomandă odihna la amiază între orele 12 și 15. Ei spun că siesta este importantă, mai ales vara, când temperaturile sunt foarte ridicate după ora de prânz.
Beneficii pentru sănătate ale somnului la amiază:
- Somnul de la amiază ajută la refacerea organismului.
- Cei care suferă de tulburări de somn în timpul nopții pot compensa această lipsă de somn dormind la amiază.
- Atunci când te simți foarte obosit chiar și 15-30 de minute de odihnă contează.
- Este suficient o oră de somn la amiază pentru a beneficia de puțină deconectare.
- Siesta după un prânz încărcat este recomandată.
- Un pic de odihnă la amiază te ajută să ai mai multă energie după aceea, să mai poți lucra.
- Doar 30 minute de somn la amiază reprezintă cel mai bun calmant pentru stările de nervi și cel mai bun medicament pentru organism.
- Una sau două reprize de somn între orele 12 și 17 te pot ajuta să te simți mai bine, îți îmbunătățesc starea de spirit.
- Somnul la amiază îți crește performanța în muncă.
- Odihna te scapă de anxietate și stările depresive.
- Somnul te ajută să te simți odihnit, să fii mai vesel și mai comunicativ.
Nu este bine nici să dormi foarte mult timp la amiază, deoarece noaptea omul trebuie să fie destul de obosit pentru a reuși să doarmă profund. Cei care dorm multe ore în timpul zilei pot ajunge să se culce foarte târziu noaptea, sau să aibă o stare de latență prelungită a somnului, fără a dormi profund pentru a se odihni cu adevărat.
Dacă apar tulburări de somn este indicat să nu dormi în timpul zilei decât dacă este neapărat nevoie, astfel la sfârșitul zilei oboseala va fi mare și dorința de a dormi va apărea imediat. Oboseala scade capacitatea de concentrare, provoacă dureri de ochi, o anumită sensibilitate și senzație de ,,nisip în ochiˮ, iar în plus se manifestă și actul reflex motor – căscatul.
Specialiștii spun despre acest act reflex că ajută în reducerea stresului, a anxietății și a hipertensiunii la multe persoane (este folosit în terapia vocii). De asemenea, căscatul crește empatia, îmbunătățește memoria, funcția cognitivă, metabolismul și concentrarea. Cei care au acest act reflex frecvent pot bea mai multă apă deoarece deshidratarea este o cauză a căscatului și a stării de oboseală.