
Cardiopatiile ischemice sunt boli coronariene care se dezvoltă datorită apariției unor tulburări la nivelul arterelor coronare a unor modificări organice sau funcționale ale acestora. Suferința cardiacă generată de ischemie este una din cele mai frecvente în categoria bolilor cardiovasculare, dar și una din principalele cauze de deces la oameni. Apare mai ales la persoanele cu vârsta peste 40 de ani, mai frecvent la bărbați decât la femei. În funcție de cât de gravă este poate crește și însemnătatea ei în această categorie de boli.
Din păcate numărul de cazuri este în creștere, iar peste 90% dintre bolnavi suferă și de ateroscleroză, deci această boală poate deveni un factor ce provoacă cardiopatia ischemică. Factorul ereditar ocupă un loc important în apariția bolii. Alți factori de risc sunt: diabetul zaharat, fumatul, hipertensiunea arterială, obezitatea, dieta hiperlipidică, stresul, hipotiroidismul, hipocolesterolemia.
Cardiopatiile ischemice sunt provocate și de embolii la arterele coronare, de coronarite și de anomalii congenitale la arterele coronare. Bolnavii pot suferi de insuficiență coronariană deoarece aceasta reprezintă principalul simptom al cardiopatiei ischemice. Ce înțelegem prin insuficiență coronariană?
Este o micșorare a circulației coronariene, o diminuare a acesteia. În astfel de cazuri poate să se producă o criză dureroasă spontană. Accesele dureroase pot evolua progresiv iar în situații grave pot culmina cu infarctul miocardic. De multe ori insufiența coronariană este văzută ca o stare de preinfarct.
Cardiopatia ischemică este o ischemie miocardică produsă de o boală aterosclerotică. Uneori pot să apară dureri, iar riscul de angină pectorală de efort și de infarct miocardic este mare. Dacă boala nu se manifestă prin apariția durerilor pot să apară aritmii, insuficiență cardiacă și chiar se poate ajunge la moarte subită.
Dacă se măresc nevoile metabolice prin anemie, hipoxemie arterială sau prin aritmie cu ritm rapid apare și riscul de insuficiență coronariană. De asemenea, această afecțiune se manifestă și din cauza scăderii debitului coronarian.
Ateroscleroza coronariană este principala cauză a cardiopatiei ischemice. Poate afecta arterele coronare, arterele cerebrale, aorta, artele abdominale, arterele renale și periferice. În arterele coronare, ateroscleroza apare în peste 90% din cazuri. Ateromul și scleroza sunt cele două leziuni funcționale.
Ateromul reprezintă infiltrarea intimei cu colesterol și lipide, astfel se produc leziuni pe artere, pete de culoare galbenă. Din nefericire aceste striuri duc la îngroșarea peretelui prin fibrozare deci prin depuneri de fibrin. Îngroșarea mare a peretului poate produce obliterarea vasului de sânge, iar prin hemoragiile peretelui, prin ruperea vaselor și a plăcilor aterosclerotice se ajunge la tromboză.
Afecțiunile arterelor coronariene pot dezvolta sindroame coronariene. Stenoza sau tromboza care apar sunt cauza insufienței coronariene. Specialișii în medicină au inclus sindroamele coronariene în noțiunea de cardiopatie ischemică și le consideră afecțiuni deosebit de grave, care pot pune viața în pericol. Aceste sindroame coronariene se manifestă la persoanele în vârstă și pot fi: angina pectorală, sindrom coronarian intermediar, infarct miocardic.