Moda se afla intr-o continua evolutie si schimbare, pe care uneori vocile rautacioase o mai numesc chiar involutie, atat in ceea ce priveste reprezentantele sexului frumos, cat si pentru sexul tare. Astfel, evolutia modei la barbati este marcata de cateva etape semnificative, si anume: inceputul anilor ’70, perioada marcata de schimbarile impuse de miscarea “hippie”.
In cadrul careia vestimentatia barbatilor nu era cu mult deosebita de cea a femeilor, continand articole precum nemuritorii blugi foarte evazati, camasile vaporoase si colorate, insotite de asemenea, de bentite si ochelari de aviator, si sa nu uitam de anii ’80, ce stau sub semnul disco, un curent ce pune accentul pe nonconformism si expansivitate vestimentara, caracterizati de un stil vestimentar opus celui mentionat anterior, cu blugi stramti ce evidentiaza formele masculine, camasi croite in aceeasi tenta, iar gama de culori este una limitata.
Astazi, in Romania, evolutia modei la barbati se afla intr-o stagnare, in care personalitatile slab definite incearca sa se autoslefuiasca afisand un stil vestimentar “imprumutat” de la persoane publice pe care le iau drept modele, insa care, in general, sunt certate cu bunul simt si arta vestimentara. Aceste cauze determina stagnarea evolutiei modei la barbatii din Romania, in secolul al XXI-lea. Cu toate acestea, spre divertismentul dumneavoastra, acest articol va va delecta cu o diviziune a barbatilor in functie de stilul vestimentar adoptat.
Astfel, aici il putem intalni pe arhicunoscutul “metrosexual”, imbracat elegant si mult prea strident la orice eveniment, pentru a estompa concurenta, desigur. Fiind oarecum un derivat al metrosexualului, nemuritorul “manelist” este de asemenea, mereu elegant si cu o vestimentatie ostentativa, doar pentru ca asa ii cere traditia, urmat indeaproape de ”pseudomanelistul”, cel fara bani, dar cu un gust muzical si de asemenea vestimentar desavarsit, al carui semn distinctiv este gulerul de la camasa ridicat la baza gatului. Un nou curent, chiar in evolutia modei la barbati, permite trasarea urmatoarei categorii, destul de noua, si anume “gay-ul”.
Desi aparent detine o personalitate destul de puternica, acest tip de barbat este atat de efeminizat, incat stilul sau vestimentar deseori cauzeaza invidia sexului frumos, lucru nu tocmai demn de admirat din partea celorlalti masculi. Putem discuta de o stagnare in cadrul evolutiei modei la barbati atunci cand discutam de tipul “conservator”, cu un stil vestimentar clasic, sobru, cu o paleta de culori limitata, ce deseori se amesteca in banalitate si starneste plictisul privitorului.
Mai exista desigur si stilul “baiatul mamei”, masculul flausat, imbracat mereu curat si colorat, deseori, cu haine pufoase, apretate si calcate la dunga, motiv de ingrijorare in astfel de conditii, caruia i se opune stilul gangsta’, numit autohton “baiatul de dupa blocuri”, cu un aer de libertate, oferit de hainele uzate si largi ce parca nu se demodeaza niciodata.
Si in niciun caz nu trebuie omis cel mai favorizat si admirat stil din evolutia modei la barbatii secolului XXI, si anume, stilul “Chuck Norris”, reprezentat de masculul ce simte o amenintare in orice imprejurare, aflat mereu cu garda ridicata, motiv pentru care hainele sport ii avantajeaza curajul si dedicarea.
Acestea fiind spuse, evolutia modei la barbati, desi in anii ’70-’80 a fost foarte bine definita, reprezentativa pentru mentalitatea oamenilor acelui secol, in prezent se afla intr-un proces de stagnare, sau chiar involutie, intrucat sunt atat de multe stiluri vestimentare, fapt ce ii bulverseaza pe barbati, care, este dovedit faptul, sunt creati dupa termenii “simplu” si “practic”.