Evoluția stresului posttraumatic – Cauzele declanșatoare și modalitățile prin care se stabilește diagnosticul

0
252
Evoluția stresului posttraumatic – Cauzele declanșatoare și modalitățile prin care se stabilește diagnosticul

Orice om care are amintiri în urma unei traume poate fi afectat în viața de zi cu zi, poate suferi de tulburarea de stres posttraumatic. Acest sindrom se dezvoltă în urma unui eveniment traumatic, a unui accident grav, în urma războiului, încarcerării, torturii, supraviețuirii în lagărul de concentrare, a unui dezastru natural (cutremur), a unui viol, atac terorist, prezenței la moartea violentă a unei persoane dragi, amenințării cu moartea, atac violent, etc.

Persoanele care au această boală psihică cu siguranță au suferit o experiență traumatizantă sau mai multe. Cauzele pot fi variate însă oricare ar fi situația extremă trăită de bolnav cert este că i-a provocat un stres puternic și de aceea are astfel de tulburări. Pentru a-și putea trăi viața normal, astfel de persoane au nevoie de tratament pentru stoparea evoluției stresului posttraumatic și vindecare.

Amintirile care bântuie victima pot să-i afecteze personalitatea și starea de sănătate. Medicii spun că femeile sunt de două ori mai afectate decât bărbații. Studiile în legătură cu acest sindrom de stres posttraumatic sunt realizate pe foști soldați care au suferit traume serioase din cauza războiului. De asemenea cazurile de viol, de amenințare cu arma, de abuz fizic, de moarte violentă, sunt exemple de evenimente care declanșează această boală psihică.

Indiferent de cauză, o tulburare de stres posttraumatic poate da simptome grave în scurt timp sau chiar după ani de zile. Amintirile inspăimântătoare ale evenimentului traumatic sau coșmarurile pot fi împovărătoare pentru cel care le-a suferit. Golurile de memorie sunt prezente, iar evitarea factorilor declanșatori pentru trezirea amintirilor este ceva normal la astfel de pacienți.

Unii sunt în incapaciteta de a preveni amintirea evenimentelor și astfel suferă de stări de nervozitate, de hiperexcitabilitate, au sentimentul că încă mai sunt în pericol, nu se pot concentra și pot ajunge la stări de iritabilitate extremă sau chiar pot fi violenți.

Sindromul de stres posttraumatic provoacă insomnie, depresie, stări rele și tendința de izolare. Astfel de persoane au coșmaruri, nu se pot bucura de nimic, devin pasive și indiferente în compania altor oameni, par foarte stresate în timpul unei conversații, iar uneori privesc în gol de parcă ar fi în lumea lor.

Evoluția stresului posttraumatic

Depresia accentuată apare în multe cazuri iar suicidul poate deveni o amenințare reală. Pentru a scăpa de stările create de amintirile împovărătoare și incriminatorii ajung să facă abuz de droguri și alcool, iar uneori iau în exces medicamente antidepresive și calmante.

Citește și:  Cancerul de prostata - cauze, simptome si tratament

O simplă imagine le poate fi suficientă pentru a avea sentimentul retrăirii unor evenimente traumatice din trecut. Uneori și un sunet le trezește amintiri dureroase. Deși nu vorbesc despre experiențele lor, pot simți neputiința și frica din timpul când au suferit situația dramatică și chiar pot avea palpitații și stări fizice de durere. Mulți spun că durerea a rămas deși a trecut mult timp. Amintirile revin în minte și iau forma unor coșmaruri. Uneori se trezesc din somn, au spasme ale întregului corp care trec repede. Problemele de somn, anxietatea, nervozitatea, stresul le afectează trupul și sufletul.

Astfel de stări le provoacă oboseală, epuizare fizică și emoțională, astfel ajung să fie apatici, mereu triști, să stea izolați și să doarmă. Unele persoane au sentimente de vinovăție, emoții negative, se simt mereu în nesiguranță și nu au încredere în oamenii din jur. Tulburările psihice, stresul, evoluția bolii pot duce la apariția altor boli, mai ales a celor cardiovasculare. Depresia îi determină să consume alcool, să ia în exces medicamente, iar în anumite cazuri grave se ajunge la sinucidere.

Tratamentul bolnavului de stres posttraumatic trebuie făcut cu ajutorul unui psihoterapeut sau psihiatru cu experiență. Medicul va evalua modul de gândire al pacientului în ceea ce provește trauma suferită, va vedea cum reacționează la amintiri, ce comportament are și va stabili un tratament psihologic și cu medicamente.

Pentru ameliorarea simptomelor provocate de amintiri și tendința de izolare sunt eficiente tratamentele psihologice. Specialiștii în psihoterapie folosec tehnici pentru restructurarea cognitivă și relaxarea pacientului. Pentru combaterea depresiei și anxietății se administrează medicamente antidepresive și de stimulare a hormonului care creează o stare de bine, de liniște și calm.

Astfel de medicamente sunt Prozacul, Paroxetina, Cipramil, Fluvoxamina. Bolnavul trebuie să trăiească într-un mediu care să-i creeze senzația că este în siguranță și aproape de familie, cei dragi îl pot ajuta să treacă peste stările de depresie și anxietate. Simptomele dureroase se pot ameliora prin relaxare, prin ținerea gândurilor și sentimentelor negative sub control.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.