Examenul coproparazitologic este o analiză prin care se descoperă ouăle de paraziți intestinali din fecale. Materiile fecale conțin miliarde de microorganisme pe un gram, dar ele sunt nepatogene (saprofiți) și nu produc infecții. Ele ajută la descompunerea resturilor alimentare, sintetizează vitaminele din grupul B, vitamina K și chiar antibioticele.
În tubul digestiv la om se găsesc și microbi dăunători (sau patogeni) precum sunt: bacilul febrei tifoide, al dizenteriei, etc. Aceștia provin din apă și din alimente contaminate, producând diaree acută cu sau fără sânge (colită, enterită, enterocolită). Depistarea lor în materiile fecale se face prin coprocultură, se recoltează cca. 10 g materii fecale și se pun într-un recoltor special, apoi se trimite la laborator în maxim 2 ore.
Materialul pregătit special pentru laborator se examinează la microscop pentru a depista ouălele de paraziți instinali care nu se pot vedea cu ochiul liber. Se cunosc următorii paraziți intestinali: ascarizi (limbrici), tricocefal, botriocefal, tenie (panglică), gălbează, chist de Giardia (lamblia).
Paraziții intestinali nu elimină ouă tot timpul, de aceea pentru a surprinde momentul când depun ouăle sunt necesare cel puțin 3 examene coproparazitologice la un interval de 4-6 zile. În urma tratamentului aplicat se vor repeta din nou analizele, tot de 3 ori, la interval de 14 zile, pentru a se verifica vindecarea bolii.