Examenul coproparazitologic și analiza de coprocultură pentru depistarea paraziților intestinali

0
329

Examenul coproparazitologic este o analiză prin care se descoperă ouăle de paraziți intestinali din fecale. Materiile fecale conțin miliarde de microorganisme pe un gram, dar ele sunt nepatogene (saprofiți) și nu produc infecții. Ele ajută la descompunerea resturilor alimentare, sintetizează vitaminele din grupul B, vitamina K și chiar antibioticele.

Paraziți intestinali, Foto: celebritiesdietplan.com

În tubul digestiv la om se găsesc și microbi dăunători (sau patogeni) precum sunt: bacilul febrei tifoide, al dizenteriei, etc. Aceștia provin din apă și din alimente contaminate, producând diaree acută cu sau fără sânge (colită, enterită, enterocolită). Depistarea lor în materiile fecale se face prin coprocultură, se recoltează cca. 10 g materii fecale și se pun într-un recoltor special, apoi se trimite la laborator în maxim 2 ore. Materialul pregătit special pentru laborator se examinează la microscop pentru a depista ouălele de paraziți instinali care nu se pot vedea cu ochiul liber. Se cunosc următorii paraziți intestinali: ascarizi (limbrici), tricocefal, botriocefal, tenie (panglică), gălbează, chist de Giardia (lamblia). Paraziții intestinali nu elimină ouă tot timpul, de aceea pentru a surprinde momentul când depun ouăle sunt necesare cel puțin 3 examene coproparazitologice la un interval de 4-6 zile. În urma tratamentului aplicat se vor repeta din nou analizele, tot de 3 ori, la interval de 14 zile, pentru a se verifica vindecarea bolii.

Citește și:  Află cauzele infertilității cu ajutorul testelor de fertilitate pentru femei și barbati
Ascarizii (sau limbricii) infectează și oamenii și animalele, Foto: naturalapachet.roVierme plat, Foto: naturalapachet.roViermi cilindrici, limbrici, Foto: naturalapachet.roNematodul Strongyloides produce migrene, Foto: naturalapachet.roAscarizi în plămâni, Foto: naturalapachet.ro
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.