Analiza urinei este foarte importantă pentru identificarea unor substanțe din aceasta și depistarea unor infecții urinare, ale unor boli metabolice și renale. La o persoană sănătoasă urina are un miros foarte slab. Dacă se amână prea mult urinarea nu este bine deoarece urina care va stagna în vezică poate reprezenta un mediu favorabil înmulțirii bacteriilor. Analiza urinei se face îndeosebi atunci când apar diferite simptome neplăcute: dureri abdominale, usturimi la urinare, dureri de spate, sânge în urină, micțiuni frecvente și altele.
Iată de ce este important să verifici cum arată urina ta măcar o dată la câteva zile:
Culoarea urinei poate indica anumite infecții, afecțiuni și boli ale organelor interne. Consumul de anumite alimente poate schimba culoarea urinei în portocaliu, verde, galben intens. Anumite medicamente și multivitamine pot da o nuanță de culoare verde urinei. În general medicamentele folosite în tratamentul inflamațiilor, depresiilor și alergiilor pot face urina de culoare verde. O nuanță verzuie a urinei este creată și de excesul de bilirubină în bilă și din cauza unei boli de ficat (cum este de exemplu icterul) sau a unei suferințe la pancreas.
Anumite boli de sânge pot fi semnalate prin urina de culoare purpurie sau roșie. Este vorba despre suferințe care dau și simptome de dureri abdominale intense și confuzie mintală. Persoanele care consumă multă sfeclă roșie cu siguranță vor avea și urina de culoare roșiatică din cauza pigmenților roșii ai acestei legume. De asemenea murele și afinele vor schimba culoarea urinei.
Alimentele ce conțin antrachinone vor colora urina în roz, cum este de exemplu scorțișoara. Sunt și medicamente care au această substanță cu rol de colorant și care sunt folosite în tratamentele psihiatrice, sau pentru combaterea cancerului. Anumite afecțiuni ale rinichilor, infecții, tumori, chisturi sau boli ale vezicii urinare pot fi motivul pentru care apare sânge în urină și care fac nuanța de culoare a acesteia să fie roz sau roșiatică.
Dacă urina este destul de închisă, de culoarea ceaiului poate fi un semn al unor hemoragii la rinichi sau vezica urinară, al unor boli grave precum sunt: ciroza, hepatita și alte boli de ficat; al unor complicații ale diabetului (cetoacidoză); al deteriorării fibrelor musculare (rabdomioliză); al consumului de antibiotice (ex. metronidazol), sau al unor medicamente recomandate în tratamentul dizenteriei, infecțiilor intestinale și vaginale.
Albuminuria (sau excesul de albumine în urină) poate face ca aceasta să facă spume. De asemenea proteinuria face ca urina să fie cu spume și indică anumite boli de inimă sau de rinichi. Potrivit specialiștilor, urina va face spume la bolnavii de diabet, hipertensiune arterială, de sindrom nefrotic sau lupus. Tumorile, boala Crohn pot produce fistule (în zonele dintre rect, vagin și vezica urinară) și pot face ca urina să aibă spume. Acest semn dat de urină este foarte important în semnalarea unei boli grave și de aceea trebuie mers la medic.
Mirosul urinei poate indica anumite probleme de sănătate. Dacă urina are un miros foarte urât dimineața este posibil să fie din cauza unor infecții la tractul urinar. Tulburările de metabolism și deranjul la stomac pot face ca urina să aibă un miros greu, ca de pește. Anumite alimente – ceapa, usturoiul și varza – pot schimba mirosul urinei în unul destul de greu de suportat.
Consumul insuficient de apă poate duce la deshidratarea organismului și schimbarea mirosului urinei în unul dezagreabil, ca de amoniac. Infecțiile urinare pot face ca urina să fie ca un lichid tulbure cu miros foarte neplăcut. Cistita dar și alte infecții ale vezicii urinare pot schimba aspectul urinei, deoarece ea va conține mucus și bacterii. Inflamația prostatei poate da o culoare roșiatică urinei și un aspect foarte tulbure.
În general infecțiile urinare sunt recunoscute prin simptome clare: urină tulbure, de culoare închisă și urât mirositoare, senzație de arsură și chiar de durere în timpul micțiunii, urinări frecvente și în cantitate mică, pierderi frecvente de urină. Activitatea sexuală frecventă și igiena necorespunzătoare poate cauza uneori infecția tractului urinar deoarece bacteriile sunt împinse spre uretră și pot ajunge și în vezica urinară.