Persoanele în vârstă pot realiza exerciții de stretching pentru a-și încălzi articulațiile, pentru a-și ameliora o parte din simptomele provocate de bolile reumatice care apar mai ales după 50 de ani sau pentru a-și recăpăta o parte din elasticitatea corpului. Recomandat pentru astfel de persoane este să înceapă cu o serie de exerciții pentru încălzirea corpului. Cu ajutorul acestora se îmbunătățește circulația sanguină, se stimulează sistemul cardiac, respirator, nervos și muscular.
Persoanele cu vârsta mai mare de 50 de ani trebuie să facă exerciții fizice pentru menținerea în formă a corpului dar să înceapă cu cele mai ușoare, gradul de dificultate trebuie să fie mediu. Alegerea exercițiilor se face de către fiecare persoană în parte, iar acestea trebuie să aibă rolul de a elimina tensiunile acumulate în corp în timpul zilei, de a relaxa mușchii și de a recupera o parte din flexibilitatea corpului.
Un exercițiu foarte simplu este cel de încălzire a corpului care se poate realiza și în parc. Stai în picioare, drepți, ții picioarele puțin depărtate și tălpile paralele, iar brațele relaxate pe lângă corp. Faci un pas cu piciorul stâng lateral, te sprijini cu mâna stângă în șold și ridici brațul drept deasupra capului realizând un semicerc, iar corpul îl înclini natural printr-o mișcare lentă. Revii la poziția inițială, în picioare, drepți. Repeți mișcările și cu brațul stâng, înclini ușor corpul spre partea dreaptă lateral. Exercițiul se repetă de 5-6 ori lent, fără a forța corpul. Se respiră profund, se relaxează astfel corpul și mintea.
Stai în picioare drepți, cu tălpile paralele și destul de apropiate. Te apleci ușor în față, încerci să atingi solul cu degetele de la ambele mâini. Revii ușor la poziția inițială dar ai grijă să îndrepți ușor spatele (vertebră cu vertebră), iar pentru a evita evetualele amețeli ridici capul abia la final. Acest exercițiu ajută la încălzirea corpului, activează sistemul cardiopulmonar, îmbunătățește flexibilitatea picioarelor și tonifică mușchii.
Stai în fund pe sol, ții picioarele întinse cu tălpile apropiate. Te apleci ușor în față, curbezi spatele, ții privirea înainte și încerci să ajungi cu palmele la vărfurile picioarelor. Menții această poziție 10 secunde și apoi revii la poziția inițială și te relaxezi un pic. Repeți exercițiul de câteva ori.
Stai în picioare și execuți mișcări de ridicare a picioarelor ca și cum ai merge pe loc. Ridici genunchii cât mai sus și eventual te miști în ritmul muzicii. Spatele îl menții cât mai drept iar privirea în față.
Stai culcat pe spate pe o saltea de gimnastică. Pe saltea spatele trebuie să-l ții drept, iar capul și umerii relaxați. Cu mâinile prinzi genunchiul drept și ridici piciorul cât mai vertical, apoi revii la poziția inițială. Realizezi aceeași mișcare și cu piciorul stâng. Repeți acest exercițiu de câteva ori. Apoi ridici piciorul drept, încrucișezi picioarele trecând piciorul drept peste cel stâng care este întins la sol și te sprijini pe talpa piciorului drept. Capul rămâne la sol, spatele cât mai drept, umerii lipiți de sol, iar palmele sub ceafă. Această poziție se menține timp de 10-15 secunde, apoi revii și te relaxezi. Faci mișcarea schimbând piciorul și menții iar poziția timp de 10-15 secunde.