Exercitiile fizice regulate scad riscul fracturilor, intarind musculatura si ajutand echilibrul si coordonarea

0
221
Exercitiile fizice regulate scad riscul fracturilor, intarind musculatura si ajutand echilibrul si coordonarea

Exercitiile fizice sunt vitale la orice varsta, ele ne ajuta sa avem o tinuta corecta si eleganta, o silueta frumoasa, un corp armonios si sanatos. Exercitiile fizice imbunatatesc rezistenta oaselor, le mentin sanatoase si ajuta in prevenirea si tratamentul osteoporozei. Mai mult decat atat miscarile de gimnastica, fitness sau alte activitati sportive intaresc forta musculara, ajuta echilibrul, coordonarea si imbunatatesc starea de sanatate.

Oamenii care au de la natura sanatate si frumusete sunt cu adevarat norocosi, insa acest mare avantaj trebuie si intretinut. In mod special, sanatatea este cea mai importanta, insa depinde de vointa fiecaruia cum are grija de ea. O solutie la indemana tuturor este informarea, alegerea unor exercitii fizice adecvate si punerea lor in practica cat mai des.

Daca avem o sanatate buna si facem tot ce se poate sa o mentinem, vom avea un corp care va radia vitalitate si frumusete. Exercitiile fizice ajuta in dezvoltarea armonioasa a corpului, dar actioneaza si asupra factorilor afectivi, morali, intelectuali, imbunatatesc memoria, judecata, capacitatea de concentrare, intaresc vointa, cresc increderea in sine si intensifica simturile.

Exercitiile fizice contribuie la mentinerea fortei musculare, ajuta echilibrul si coordonarea, scad riscul fracturilor. Acesta este un avantaj pentru persoanele in varsta sau care sufera de anumite boli cronice cum este osteoporoza. Desigur nu orice tip de exercitiu este potrivit pentru o persoana care are o boala grava: diabet zahart, hipertensiune arteriala, boli de inima, obezitate, etc. Cel mai bine este sa se ceara sfatul unui medic cu privire la inceperea unor exercitii fizice potrivite pentru sanatate. In general se pot alege exercitii de tipul: mersul pe jos, jogging, dans, drumetii, etc.

Citește și:  De ce este bine sa mananci incet si sa mesteci bine alimentele?

Exercitiile fizice regulate

Cei care sufera de osteoporoza trebuie sa faca anumite exercitii recomandate de un specialist si care sunt adaptate nevoilor acestor persoane. In general pierderea masei osoase incepe sa apara dupa varsta de 30 de ani. In perioada de post-menopauza, din cauza lipsei de estrogen, se poate ajunge la o fragilitate si slabire a oaselor si astfel riscul de fracturi creste.

Osteoporoza este principala boala care poate duce la invaliditate si implicit la scaderea duratei de viata. Unul din factorii de risc este stilul de viata sedentar. La acesta se adauga medicamentele, fumatul, alcoolul si dieta saraca in calciu si vitamina D. Pentru a reduce riscul de fracturi trebuie sa se faca exercitii fizice care ajuta la consolidarea muschilor si a oaselor, imbunatatesc coordonarea, echilibrul si scad riscul de caderi periculoase.

Persoanele care sunt implicate in activitati fizice in cursul vietii au oasele si muschii mai puternici decat cele care au dus o viata sedentara. Pentru aceasta, este necesar ca cei sedentari sa inceapa sa faca sport, pentru ca niciodata nu este prea tarziu sa devii activ.

Exercitiile fizice ajuta la intarirea muschilor, oxigenarea creierului, imbunatatirea posturii corpului, calmarea durerilor, obtinerea unei stari de bine si de satisfactie pentru propria persoana. De asemenea, este imbunatatita sanatatea fizica si aceasta este suportul esential al fiecarui om in toate celelalte manifestari ale sale. In orice etapa a vietii sanatatea este cea mai importanta, atat in tinerete, la varsta adulta cat si la batranete.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.