Cu totii stim ca pesticidele fac rau organismului nostru, insa nu stim cat de mult ne afecteaza sanatatea. In acest sens ne referim la sanatatea noastra a adultilor dar si a copiilor. S-au facut studii clare in laborator cu privire la pesticidele folosite in agricultura si rezultatele au aratat ca sunt multe probleme care pot sa apara in urma consumului de alimente care contin pesticide. Pentru a fi mai clar enumeram cele mai mari riscuri la care se expune organismulul uman:
- leucemia
- cancer (ovarian, mamar, de prostata, de colon, rectal, de plamani, de pancreas, de vezica)
- tumori cerebrale
- boli respiratorii
- diabet
- Parkinson
- depresie si altele.
Alimentele pe care le mancam contin mici doze de astfel de pesticide si conform studiilor facute nu s-a ajuns la nici o concluzie cu privire la cantitatea de pesticide care ne poate afecta sanatatea. Insa un om care tine la sanatatea sa, cu siguranta va dori sa nu consume astfel de alimente chiar daca ele contin o cantitate mica de substante de acest gen ce fac rau organismului. La un moment dat s-a emis si ipoteza ca daca mancam o mica cantitate de substante toxice, acest lucru face bine la sanatate. Nu stiu cum este privita o asemenea idee de oameni, insa dupa parerea mea este absurd.
Nutritionistii recomanda multor persoane sa nu consume lapte de vaca deoarece acesta contribuie la dezvoltarea acneei (la fel ca si zaharul), poate agrava astmul, intensifica eliminarea ferului din organismul, dezvolta anumite alergii, nu este bun pentru cei care au intoleranta la lactoza. Unii specialisti recomanda laptele de vaca pentru ca acesta creste rezistenta oaselor, insa acest lucru nu a fost clar demonstrat. Cel mai sigur lucru care a fost foarte bine argumentat si demonstrat de cercetatori este faptul ca laptele de vaca este bun la copiii mici, pentru ca ii ajuta in crestere.
Cele mai importante alimente care trebuie sa faca parte din dieta sunt: cerealele integrale, legumele (dar nu cartofii), pastele din grau, verdeturile, pestele, semintele oleaginoase (cum sunt nucile), uleiul de masline si fructele. Astfel de alimente te ajuta sa ai o alimentatie corecta si sa previi numeroase probleme de sanatate si anume:
- constipatia
- reducerea inflamatiilor (durerile de gat, afectiunile respiratorii)
- imbunatatirea procesului respirator
- protejarea pielii impotriva afectiunilor dermatologice
- combaterea obezitatii
- scaderea absorbtiei de fier si calciu in organism
- scaderea riscului de hipertensiune arteriala.
Foarte important este sa se consume cat mai putine alimente de tipul: carne, margarina, zahar, dulciuri, cartofi, unt, branzeturi, mezeluri, produse lactate, faina rafinata. Proteinele duc la pierderea calciului din oase. Daca se mananca foarte multe proteine se ajunge la o stare foarte rea a organismului, acestea duc la scaderea imunitatii si cresterea riscului de dezvoltare a multor boli. Deci este obligatoriu sa mancam putine porteine, dieta sa fie mai mult vegetariana. Zaharul, faina rafinata, carnea si produsele lactate pot produce probleme intestinale si constipatie, iar acestea sunt cauza unor boli (ex.astm, otita, faringita, tuse).
O alta problema o reprezinta bauturile carbogazoase din supermarket-uri care contin zahar, fructoza, siropuri, etc. Astfel de bauturi nu trebuie consumate de copii si nici de adulti. De asemenea trebuie limitat consumul de carne rosie, carne conservata, bauturi alcoolice, alimente condimentate, alimente foarte sarate. Toate aceste produse provoaca obezitate. Alimentatia trebuie sa fie formata in principal din legume, fructe, seminte oleaginoase, verdeturi si cereale. Este foarte bine sa se faca zilnic macar jumatate de ora de exercitii fizice pentru mentinerea corpului in forma si sa se respecte 7 ore de somn pe noapte.