Exercițiile fizice, un mod plăcut de activitate și de protejare a oaselor de osteoporoză

0
296
Exercițiile fizice, un mod plăcut de activitate și de protejare a oaselor de osteoporoză

Osteoporoza este o boală a sistemului osos, care apare datorită descompunerii accentuate a mineralelor din oase, degradării structurii osoase, pierderii de masă osoasă. Astfel scade rezistența osoasă și deci se reduce densitatea minerală osoasă. Osul este un țesut ce conține minerale și proteine. Dintre minerale, cel mai important este calciul, dar și magneziul, fosforul, potasiul, sodiul, clorul, sulfiții și florul. Prin agravarea osteoporozei crește riscul de fracturi osoase.

Osteoporoza apare îndeosebi la femeile aflate în perioada menopauzei. Numeroase persoane recurg la medicamente pentru a combate acest proces al osteoporozei. În realitate însă, medicamentele nu sunt atât de eficiente, iar unele dintre ele pot provoca chiar anumite complicații de sănătate, pot duce la cancer de esofag sau dureri musculare. Pentru protejarea oaselor de osteoporoză cel mai indicat este să se recurgă la o serie de exerciții fizice care sunt și un mod plăcut de activitate.

Acestea trebuie să fie îndeosebi de rezistență și să fie executate în aer liber, deoarece expunerea la soare crește producerea de vitamina D în organism. Alături de o viață activă este necesară și o alimentație echilibrată, bogată în fructe și legume, în alimente care conțin calciu, vitamine (B12, C, D, K), acizi grași Omega-3, fitoestrogeni, proteine vegetale și minerale.

Exerciții fizice pentru protejarea oaselor de osteoporoză:

Exercițiile sunt eficiente chiar și pentru persoanele care au deja osteoporoză deoarece ajută la menținerea masei osoase rămasă. În plus exercițiie sunt de rezistență, de construirea și menținerea grosimii oaselor, de tonifiere a musculaturii și consolidare a țesutului muscular și osos.

Citește și:  Suc energizant și revigorant pentru organism

Stai așezat pe o saltea de gimnastică. Spatele trebuie să fie drept iar capul relaxat și brațele pe lângă corp. Ridici picioarele sus astfel încât gambele si fie sus și coapsele să formeze cu trunchiul un unghi drept. Încrucișezi gambele și menții poziția timp de 10 secunde. Ridici și cobori gambele încrucișate în sus și în jos de 5 ori.

Apoi cobori picioarele pe saltea și înclini genunchii cât mai mult spre partea stângă. Menții poziția timp de 10 secunde apoi revii la poziția inițială.

Înclini genunchii spre partea dreaptă și menții iar poziția timp de 10 secunde. Revii la poziția inițială și te relaxezi câteva secunde.

Ridici piciorul drept în sus și îl aduci cât mai mult spre piept. Piciorul stâng îl ții cu talpa sprijinită pe salteaua de gimnastică. Execuți mișcări înainte și în sus cu piciorul drept și înapoi cât mai mult spre piept de câteva ori.

Revii la poziția inițială cu picioarele sprijinite cu tălpile pe salteaua de gimnastică și genunchii ridicați.

Execuți mișcarea cu piciorul stâng în sus și îl aduci cât mai mult spre piept. Piciorul drept îl ții cu talpa sprijinită pe salteaua de gimnastică. Execuți mișcări înainte și în sus cu piciorul stâng și înapoi cât mai mult spre piept de câteva ori. Revii la poziția inițială.

Ridici ambele picioare și execuți mișcări de forfecare în aer, ori ca și cum ai pedala în aer. Revii la poția inițială și te relaxezi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.