Există o legătură între durerea de umeri și exercițiile de fitness sau de culturism? Află ce nu faci bine

0
603
Există o legătură între durerea de umeri și exercițiile de fitness sau de culturism Află ce nu faci bine

Ce faci dacă ai o durere de umăr, o senzație de slăbiciune și o mișcare dificilă a umerilor? S-ar putea să fie vorba despre o afecțiune numită brahialgie, sau este posibil să fie o situație nefericită creată de aplicarea greșită a tehnicilor de realizare a exercițiilor de fitness sau de culturism pentru musculatura umerilor și a brațelor. Poate fi vorba despre anumite traumatisme la nivelul nervilor care se ramifică din măduva spinării spre ceafă. Poate părea imposibil deoarece nervii sunt bine protejați, dar inflamarea rădăcinii lor sau unele traumatisme sunt cauze ale durerilor de umeri și de ceafă.

Dacă simți anumite simptome în umeri, durere și furnicături în brațe, poate fie vorba despre brahialgie. Nu este ceva să te lase indiferent, trebuie să ceri ajutorul unui medic de specialite în tratarea acestei afecțiuni. Anumite mișcări bruște la nivelul cefei sunt factori de risc ai apariției durerilor în această zonă dar și la umeri, iar pentru a scăpa de ele trebuie relaxați mușchi cefei, uneori este nevoie chiar să se poarte și un guler moale care va susține ceafa.

Cei care fac sport de rezistență, cu greutăți, fitness intens, culturism, pot avea și un risc de a suferi de dureri de umeri în timpul exercițiilor sau după programul de antrenament. Dacă umerii sunt supuși stresului în mod frecvent și antrenamentului cu greutăți destul de mari evident că apar dureri de umeri. Consecința supraantrenamentului sau a suprasarcinii este că dezvoltă inflamații ale țesuturilor la umeri dar și la nivelul articulației acestora. Umeri sunt frecvent solicitați în majoritatea exercițiilor cu greutăți. Stresul regulat asupra umerilor provoacă dureri în aceste părți le corpului.

Faptul că nu se aplică corect tehnica exercițiilor sau se fac antrenamente cu greutăți prea mari sau de intensitate ridicată contribuie la producerea unor leziuni la nivelul umerilor și de aceea apar simptome de inflamare, durere, incapacitate de a mișca normal articulațiile. Articulația umărului este una din cele mai complexe din corpul uman. Dezavantajul este că poate fi rănită destul de ușor deoarece are capătul osului humerus foarte mare și acesta trebuie să intre într-o cavitate destul de îngustă.

Prin susținerea umărului de ligamente și mușchi, deci de țesuturile moi, se previne dislocarea umărului. În plus ligamentele care protejează articulația umărului sunt în număr de trei și destul de scurte, fapt ce le face să fie oarecum instabile. Prin efortul depus în timpul exercițiilor fizice cu greutăți se poate produce durere la nivelul umerilor care poate fi suportabilă, surdă sau din contră destul de mare, acută și să restricționeze foarte mult mișcările. Rănirea, inflamarea fasciilor, mușchiilor, ligamentelor și tendoanelor sunt cauze frecvente ale durerii de umerii.

durerea de umeri și exercițiile de fitness

O postură incorectă a corpului poate declanșa dureri de umeri și în alte zone ale corpului. Termenul de înghețarea umărului vă spune ceva? Este vorba despre cicatrizarea țesutului din interiorul capsulei de la articulația umărului și care se produce din cauza efectului cumulativ al multor întinderi care au loc în antrenamentele intensive sportive. Acest țesut fibros care este prezent în articulație va ocupa un spațiu ce afectează mobilitatea articulației, rigidizează brațul și astfel apar simptome de durere în timpul mișcărilor la nivelul umărului.

Citește și:  Exercitii de gimnastica medicala pentru dureri de spate si coloana din zona lombara

Menținerea mobilității umerilor este o condiție foarte importantă pentru a preveni astfel de afecțiuni la nivelul lor. Dacă se fac mișcări greșite în timpul antrenamentelor se poate produce chiar și o ruptură parțială a tendoanelor și așa destul de ineficiente și instabile la nivelul umărului. Durerea apăsătoare la nivelul umărului, umflarea țesuturilor și înroșirea pielii în zona respectivă pot fi semne clare ale unei entorse.

Leziuni ale articulației umărului se pot suferi prin practicarea unor exerciții cu greutăți fără a ține cont de tehnica corectă de execuție a acestora. Durerile de umeri apar și din cauza afecțiunilor coafei rotatorilor. Este vorba despre structura formată din tendoane, mușchi, care ține capul osului brațului (numit humeral) în cavitatea articulară a scapulei. Prin menținerea în bună formă a acestei structuri complexe se poate păstra și forța și mobilitatea articulației umărului.

Denumirea ei este de coafa rotatorilor. Uzura continuă a acesteia prin practicarea excesivă a sportului și de asemenea prin deterioarea mușchilor și a tendoanelor odată cu îmbătrânirea organismului, reprezintă cauze ale afecțiunilor umerilor, ale apariției durerilor de umeri. Terapia prin masaj este recomandată în astfel de cazuri, administrarea unor medicamente antiinflamatoare pentru calmarea durerii, aplicarea local de pungi cu gheață și realizarea unor exerciții cu ajutorul unui fizioterapeut este indicat pentru a rezolva problema de sănătate.

Cei care practică fitness, culturism, exerciții cu greutăți, trebuie să înțeleagă faptul că încheietura umărului este ce mai mobilă dar și cea mai instabilă articulație a corpului. Realizarea corectă a exercițiilor este foarte importantă pentru a nu suferi de dureri de umăr, de anumite afecțiuni la nivelul umărului. Mușchiul deltoid are fascicul anterior, posterior și median, este implicat în mișcările brațului, este cel mai important mușchi al articulației umărului.

Pentru a nu suferi de dureri musculare la umăr trebuie să nu se facă exerciții cu greutăți mari, să se evite întotdeauna supraantrenamentul. Având în vedere faptul că ligamentele umărului sunt scurte, instabile și musculatura destul de fragilă, riscul de accidentare la umăr este destul de mare în cazul în care nu se respectă corect tehnica exercițiilor și principiile antrenamentelor cu greutăți. De regulă, musculatura umerilor este solicitată în exercițiile în care se țin greutățile în mâini. Pentru a nu suferi anumite traume la exercițiile care solicită articulația umărului trebuie întotdeauna coatele să fie puțin flexate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.