Femei celebre – Elizabeth Blackwell

0
158

In medicina Statelor Unite ale Americii se remarca Elizabeth Blackwell, care este prima femeie din lume ce a obtinut o diploma de doctor in medicina. Daca in Anglia, Franta, Rusia si Elvetia primele femei reuseau sa devina medici in anul 1860, iar in Luxemburg in anul 1922, aceasta ambitioasa femeie devine medic in anul 1849, fiind o realizare revolutionara la nivel mondial. Pentru fenomenul de emancipare al femeilor, obtinerea diplomei de medic are o deosebita importanta, detinand un rol major in demonstrarea rolului important pe care femeia merita sa il ocupe in societate.

Elizabeth Blackwell s-a nascut pe 3 februarie 1821 in Anglia si se muta in anul 1832 in Statele Unite ale Americii. In 1938 isi pierde tatal, insa, pe langa durerea provocata de tragedia familiei Blackwell, mama ei este nevoita sa se confrunte cu datoriile mostenite de la sot si cu educatia celor 9 fiice ale sale. In incercarea de a supravietui, Elizabeth, impreuna cu surorile ei,Marian si Anna, infiinteaza o scoala, numita “The Cincinnati English and French Academy for Young Ladies”, care oferea instruire tinerelor domnisoare in aproape toate domeniile. Cu toate ca aceasta scoala nu aducea nimic nou in educatia de la acea vreme, era o buna sursa de venit pentru familie, care isi taxa elevele pentru studii si cazare.

Preocupata sa isi imbunatateasca aria de cunostinte, Elizabeth Blackwell urmeaza o perioada in care se perfectioneaza prin studierea artei si participarea la anumite evenimente, din aria ei de interese facand parte si scrierea de povestioare, insa, in anii 1840 devine o ferma aparatoare a drepturilor femeilor.

Patru ani mai tarziu reuseste sa se angajeze ca profesoara la o scoala din Henderson, Kentucky, pentru care era platita cu 400 de dolari pe an. Dupa aproximativ 6 luni in care a fost profesoara, renunta, pentru ca nu reuseste sa se acomodeze cu stilul de viata din Henderson. Inspirata de o buna prietena, care moare de cancer si care i-a marturisit ca ar fi fost mult mai usor si mai confortabil de urmat tratamentul daca medicul ei ar fi fost femeie, este bantuita de gandul de a urma medicina.

Tot mai interesata de a urma medicina, Elizabeth Blackwell se confrunta cu unele obstacole, unul dintre ele fiind cum sa faca rost de banii necesari pentru a-si plati studiile. Cu un serviciu de profesoara de muzica la o academie din Asheville, California de Nord, aceasta problema este rezolvata.

Citește și:  Femei celebre - Elena Densusianu-Puscariu

Desi avea un loc de munca care ii permitea sa stranga bani pentru scoala si reusise sa faca rost si de carti cu care sa se pregateasca, aspiranta la titlul de medic mai avea o singura dorinta de indeplinit, si anume sa gaseasca o scoala de medicina care sa o accepte. A inceput cautarile in anul 1847, insa cu multe dezamagiri la inceput, deoarece este dezamagita de 29 de scoli. Intr-un final este acceptata de Colegiul Medical Geneva din New York, fiind insarcinati studentii colegiului sa decida daca este sau nu acceptata, iar acestia au fost incantati, spre bucuria ei.

Desi a fost acceptata, nu a fost usor pentru Elizabeth Blackwell sa devina prima femeie studenta la medicina, pentru ca inca se faceau discriminari, una dintre acestea constand in faptul ca nu a fost lasata sa participe la demonstratiile medicale. In ciuda dificultatilor, devina absolventa in anul 1849 si prima femeie care a terminat o scoala medicala.

Hotarata sa isi continue studiile in Europa, viziteaza cateva spitale din Anglia si isi incearca norocul la Paris, insa nici aici nu este usor. Respinsa de multe spitale, reuseste in luna iunie a anului 1849 sa fie acceptata la o maternitate, insa cu o conditie, sa fie tratata ca o moasa si nu ca un medic. Dupa un an capata experienta si pregatirea pe care si-o dorea si merge in Londra, la Spitalul Sfantul Bartolomeu, iar in 1851 se intoarce in Satele Unite, cu mari sperante pentru a-si urma cariera mult visata.

Intoarsa in Statele Unite, Elizabeth Blackwell isi deschide un cabinet in New York, insa, pentru ca este un medic femeie, nu castiga increderea pacientilor si sunt putini cei care ii trec pragul. In 1853 isi deschide un modest dispensar, pe care il transforma, in 1857, cu ajutorul surorii sale, Emily, si al medicului Marie Zackrzewska care devenise si ea medic, in “New York Infirmary for Indigent Women and Children”. Dupa doar un an numarul pacientilor se dubleaza, devenind un loc unde bolnavii veneau cu incredere.

La varsta de 89 de ani, dupa ce a revolutionat lumea medicala la nivel mondial, Elizabeth Blackwell moare, pe 31 mai 1910, in urma unui infarct.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.