Femei celebre – Marta Trancu Reiner, prima femeie medic chirurg si ginecolog din tara

0
371

Prima femeie chirurg din Romania, Marta Trancu Reiner, s-a nascut in anul 1875, in Targul Frumos din judetul Iasi si provine dintr-o familie de armeni cu o buna stare materiala. Punand mare pret pe educatie, atat ea, cat si fratele ei, isi construiesc cariere stralucite, cu care vor face istorie, fratele ei fiind politicianul Grigore Trancu – Iasi.

La auzul ca vrea sa devina medic, oamenii nu au reactionat foarte bine, daca tinem cont ca in lume, prima femeie care obtinuse o diploma in medicina, Elizabeth Blackwell, realizase acest lucru in anul 1849. De asemenea, in Romania, prima femeie care a devenit doctor in medicina a fost Maria Cutarida Cratunescu, in anul 1877. In ciuda scepticismului cu care era vazuta o femeie ce dorea sa studieze medicina, ea nu se lasa batuta.

Marta Trancu Reiner

In anul 1899, Marta Trancu Reiner devine absolventa a Facultatii de Medicina din Iasi si obtine si o bursa de specializare. Urmeaza un curs de medicina interna la Spitalul Coltea din Bucuresti si se inscrie la examenul pentru postul de medic secundar in chirurgie, pe care il trece fara dificutati, desi a fost intrebata daca nu cumva participarea ei la acest examen era o gluma. Demonstrand ca nu glumeste, ea devine cunoscuta ca unul dintre cei mai buni medici ai capitalei, atat ca medic chirurg, dar si ca medic ginecolog. La inceputul anilor 1900 si-a deschis un cabinet ginecologic si a fost foarte populara printre paciente, care veneau cu mare incredere la ea.

In perioada in care lucra ca medic secundar in chirurgie la Spitalul Coltea, il cunoaste pe antropologul si anatomistul Francisc. I. Reiner, cu care se va casatori. Renumit antropolog, acesta este cel care a intemeiat Institutul de Antropologie din Romania. Cei doi formeaza unul dintre cele mai de succes cupluri ale intelectualitatii de la acea vreme, extrem de important fiind si rolul pe care ea l-a jucat in dezvoltarea lui profesionala.

Citește și:  Femei celebre - Cornelia Moga

Pe timpul razboiului se va afla pe front si va detine gradul de maior medic militar. In aceasta perioada obtnie merite deosebite, demonstrand un curaj foarte mare, dar si o mare vocatie pentru profesia sa. Ea salveaza vietile a sute de soldati raniti, prin operatii chirurgicale dificile, insa demonstreaza ca poate fi si o buna conducatoare de spital, si nu doar a unui spital.

Numita atat la conducerea Spitalului Coltea, cat si a Spitalului Scolii de Paduri si Sosele, a acceptat sa se ocupe si de conducerea Spitalului de Chirurgie instalat in Palatul Regal. Alaturi de Regina Maria, a fost nelipsita de pe front si castigand si admiratia reginei fata de dragostea si de priceperea cu care isi trata pacientii. Afectata de o infectie la o rana, lucru firesc la cat de mult se expunea la ranile soldatilor, Regina Maria cere ca prima femeie medic chirug sa ii realizeze operatia care era necesara. Dupa terminarea razboiului isi reia activitatea de medic chirurg in spital, dar si cea de ginecolog, in cabinetul ei particular.

Numita membra a Academiei de Medicina in anul 1935, Marta Trancu Reiner publica numeroase studii si articole pe perioada vietii, mai ales ca era atat medic chirurg, dar si specialista in ginecologie. Primeste “Ordinul Regina Maria” si este aleasa membru de onoare al Societatii de Biologie. De asemenea, a notat intr-un jurnal gandurile si experientele sale, jurnal ce a fost publicat sub numele de “File de Jurnal”.

Se stinge din viata in anul 1950, insa fara sa se bucure de gloria pe care o merita, dupa ce comunistii se comporta cum stiu ei mai bine cu marile personalitati ale tarii noastre. Astfel, si aceasta este persecutata, lasata fara casa si mutata cu forta intr-o mansarda, in plina iarna. In aceste conditii sumbre isi gaseste sfarsitul inca una dintre personalitatile glorioase ale Romaniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.