Femeile sunt mai predispuse litiazei biliare decât bărbații – Iată care sunt simptomele litiazei biliare (calculilor biliari)

0
424
Femeile sunt mai predispuse litiazei biliare decât bărbații – Iată care sunt simptomele litiazei biliare (calculilor biliari)

Litiaza biliară este o boală care poate să nu dea simptome dar să producă complicații. Calculii sunt prezenți la nivelul colecistului și pot fi formați din cauza multor factori, din care nu lipsesc nici cei genetici (cu efect asupra conținutului de colesterol din bilă). Litiaza biliară apare mai mult la femei decât la bărbați (deoarece femeile folosesc contraceptive orale, au estrogeni ce scad acizii biliari și accentuează sinteza de colesterol), boala se poate produce după vârsta de 40 de ani, dar mai ales la persoanele care au între 70 și 80 de ani.

Persoanele care au o dietă săracă în fibre dar bogată în glucide și grăsimi saturate pot avea un risc mare de formare a calculilor biliari. Alte cauze ale litiazei biliare sunt: scăderea mare și bruscă în greutate, hipotonia veziculară, obezitatea, infecțiile, diabetul zaharat, sarcina, afecțiunile și bolile tubului digestiv. În ciroza hepatică alcoolică și hemoliza cronică se pot produce cantități mari de bilirubină insolubilă (ce are o predispoziție de a precipita și de a forma calculi pigmentari).

O astfel de patogenie poate să apară și la persoanele obeze sau care au vârsta înaintată. Tulburările de solubilitate ale colesterolului biliar contribuie la dezvoltarea calculilor de colesterol, se formează bila litogenă din cauza scăderii secreției de acizi biliari și fosfolipide din bilă și din pricina creșterii cantității de colesterol biliar.

Citește și:  Cum tratam enteropatia glutenica sau boala celiaca? Este periculos sa mananci paine?

În cazuri grave bolnavul suferă de colică biliară și astfel are stări de greață și vărsături, senzație de greutate epigastrică, flatulență, dureri în zona hipocondrială dreaptă care iradiază spre spate, omoplat și umăr, dar și simptome de frisoane, vertij, diaree. Pentru stabilirea diagnosticului se fac analize și investigații medicale: ecografie și radiografie abdominală.

Medicul va exclude toate bolile care pot da simptome asemănătoare: ulcer gastric, ulcer duodenal, fistule bilio-digestive, apendicită, colite (ulceroase, renale), pancreatită, crize gastrice, infarct miocardic, colopatii cronice, tumori (gastrice, renale, apendiculare, ale hilului hepatic).

Tratamentul trebuie să se facă corect și la timp deoarece, în caz contrar se poate ajunge la complicații infecțioase, degenerative și mecanice: pacreatită acută biliară, colecistită acută, ciroză biliară, pancreatită cronică, peritonită acută, litiază a coledocului și altele.

Colecistectomia este un tratament ce se aplică frecvent în cazuri de litiază biliară, și la adulți și la copii, are efect curativ și de prevenire a complicațiilor. Este recomandată pacienților cu obezitate mare, cu colecistită acută, cu pancreatită acută, cu anemii hemolitice congenitale, diabet, sau care au ajuns să aibă deja alte complicații produse de litiaza biliară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.