Fenilalanina – un aminoacid atât de complet și necesar pentru organism

0
759
Fenilalanina, Foto: walmart.com

Fenilalanina este un aminoacid care are legătură cu sistemul nervos, nu poate fi produs de organismul uman și deci trebuie introdus prin aportul alimentar (este prezent în proteine naturale). Apare în produse alimentare ca de exemplu: nuci, fasole, ouă, soia, pește, lapte, brânză de vaci, carne de vită.

Acest aminoacid poate trece bariera de sânge a creierului și astfel poate afecta chimia cerebrală. Fenilalanina este un aminoacid esențial pentru organism ce poate fi convertit în tirozină. Face parte din grupul celor 8 aminoacizi esențiali pe care organismul nu îi poate sintetiza și anume: leucitină, triptofan, valină, treonină, lizină, izoleucitină, metionină. Acești aminoacizi sunt foarte importanți pentru corp, deoarece doar cu ajutorul lor organismul poate dezvolta proteine esențiale pentru menținerea sănătății. Tirozina are rol în sinteza norepinefrinei și dopaminei. Aceștia din urmă sunt neurotransmițători cu rol în menținerea vitalității intelectuale.

Există trei forme de fenilalanină și anume: D, L și DL. Forma D are rol de analgezic, este eficientă în ameliorarea durerilor. Forma L este incorporată în proteinele din organism. Forma DL rezultă din combinația forme L și D.

Beneficiile fenilalaninei pentru sănătate sunt mari, deoarece reprezintă unul din cei mai importanți aminoacizi esențiali pentru organism. Ajută la sinteza altor aminoacizi, cum este de exemplu tirozina. Pe de altă parte contribuie și la sinteza neurotransmițătorilor noreprinefrinei și dopaminei (prin faptul că sintetizează tirozina) și astfel este stimulată memoria, capacitatea de învățare, claritatea în gândire, starea de bună dispoziție, entuziasmul. Efectul ei este ca și cel produs de ciocolată în sensul că poate crește cantitatea de endorfine sau ,,hormonul fericirii˝, oferă un sentiment de bine, bucurie, liniște interioară și fericire.

Citește și:  Sunt intr-adevar eficiente batoanele proteice?

Fenilalanina participă la formarea tirozinei (un hormon tiroidian primar) deci are efect bun asupra glandei tiroide și a glandelor suprarenale, astfel se normalizează metabolismul și se accelerează arderea nutrienților ce sunt în exces. Acest aminoacid îmbunătățește funcția secretoarie a ficatului și pancreasului, reduce senzația de a bea alcool, previne alcoolismul, stimulează activitatea mentală, reduce simptomele care apar la persoanelor ce suferă de boala Parkinson, restabilește culoarea normală a persoanelor ce au pielea palidă sau suferă de vitiligo, calmează pe cei care suferă de anxietate și iritabilitate.

Fenilalanina este un aminoacid care nu trebuie administrat sub formă de suplimente persoanelor care iau antidepresive, care suferă de cancer de piele, hipertensiune arterială, atacuri de panică, diabet, sau femeilor însărcinate. Este recomandat în tratamentul multor boli din care fac parte: afecțiunile glandei tiroide, boala Parkinson, migrena, artrita, alcoolismul, depresia, sindromul premenstrual, tulburările de atenție, obezitatea, durerile acute, vitiligo, durerile cronice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.