Ficatul este cel mai mare și mai greu organ din corpul uman și cântărește aproximativ 1,5 kg

0
850
Ficatul este cel mai mare și mai greu organ din corpul uman și cântărește aproximativ 1,5 kg

Ficatul este glanda cea mai voluminoasă a organismului uman. Este un organ glandular și are aproximativ 1,5 kg. După cum se știe, se află chiar în dreapta cavității abdominale, sub cupola diafragmatică. În plus, ficatul este cea mai importantă glandă a corpului omenesc deoarece îndeplinește funcție metabolică și digestivă.

Ficatul produce bila

Specialiștii spun despre rolul ficatului în metabolism și în digestie. Bolul alimentar ajunge în stomac prin tractul digestiv, apoi prin procesul de digestie rezultă substanțele numite nutrienți ce sunt absorbite în sânge de-a lungul intestinului. Acestea ajung și în ficat, în acest organ suferă o serie de transformări.

În concluzie, ficatul are și acțiune antitoxică, pentru că sângele de la intestin parcurge acest organ cu rol de ,,filtru” hepatic și apoi trece în circulația generală. Având în vedere faptul că ficatul secretă bila care facilitează digestia grăsimilor alimentare, se poate vorbi despre efectul digestiv al ficatului.

Digestia grăsimilor se face prin substanțele conținute în bilă și fermenții din sucul pancreatic. În urma descompunerii grăsimilor rezultă elemente simple – acizi grași, glicerină – care sunt absorbite în intestin și astfel folosite de organism. Bila emulsionează grăsimile, le transformă în picături mici, ce intră apoi sub acțiunea fermenților pancreatici.

Glicerina traversează ușor peretele intestinal deoarece este solubilă în apă. Acizii grași vor suferi alte transformări, o parte din ei vor fi dizolvați de acizii biliari ce se găsesc în bilă, iar restul vor forma săruri ale acizilor grași care vor fi absorbite de peretele intestinal. În interiorul celulelor din peretele intestinal are loc o nouă sinteză a glicerinei și acizilor grași și respectiv transformarea lor în grăsimi specifice organismului.

Acestea sunt de forma unor particule foarte mici, trec în căile limfatice și apoi în circulația sangvină. O cantitate de grăsimi este folosită în procesele de ardere, iar ce este în plus se depozitează sub formă de țesut adipos.

Bila se varsă și în duoden
Bila se varsă și în duoden

Bila este un lichid de culoare galbenă-verzuie, un fluid produs de acest organ – ficatul – care ajută la obsorbția grăsimilor din organism. Bila conține foarte multă apă, dar și minerale, exces de colesterol, reziduri de grăsime, toxine din ficat, bilirubină (pigment biliar) și acizi biliari.

Citește și:  Cât timp ar trebui să petreacă adulții în fața ecranelor?

Bila trece prin multe canalicule ce se unesc într-un canal hepatic și se varsă în colecist. Toate aceste substanțe din bilă sunt dizolvate în apă (cea care apare în procent ridicat în compoziția acestui lichid produs de ficat). De asemenea, bila poate ajunge și în duoden (o secțiune a intestinului subțire), dar fără a trece prin colecist.

Mulți oameni se operează de colecist datorită unor afecțiuni ale acestuia (ex. colecistită), însă această intervenție chirurgicală nu are repercursiuni asupra organismului. Colecistul are formă de pară, are câțiva cm și capacitatea de 50 ml, este poziționat chiar în fața inferioară a ficatului și se numește și vezică biliară.

componentele ficatului
componentele ficatului

Înfundarea canalelor biliare poate cauza simptome dureroase, greață și balonare, febră , slăbiciune și oboseală, pentru că se dezvoltă afecțiunea colita biliară. Treptat, se acumulează astfel de calculi biliari (pietre mici, mixte, formate din bilă solidificată, unele mari cât boabele de porumb sau sâmburii de cireșe, care au în procent de 70% colesterol) și se produce colecistita.

Calculii biliari au miezul din colesterol acoperit de piegment de bilirubină. Pentru diagnostic se face palparea abdomenului, ecografie, endoscopie, analize de sânge (pentru determinarea enzimelor hepatice), iar pentru tratament este necesară intervenția chirurgicală (care în prezent se face laparascopic) și astfel se dizolvă și se extrag calculii biliari. În urma operației, pacientul se vindecă de acestă suferință iar acizii biliari din ficat își reiau activitatea normală.

În caz de complicații ale colecistitei, durerea din partea dreaptă a abdomenului poate radia spre spate și chiar spre umărul drep și se dezvoltă litiaza biliară. Tratamentul constă în intervenția chirurgicală laparascopică și presupune îndepărtarea vezicii biliare.

O altă complicație este pancreatita, care este foarte dureroasă și produce inflamație. În cazuri grave se poate ajunge și la peritonită. Prevenirea formării calculilor biliari se face prin reducerea consumul de grăsimi și combaterea obezității.

Video – Structura ficatului: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.