Glutation – un puternic antioxidant produs de ficat

0
542
Glutation - un puternic antioxidant produs de ficat

Glutationul este un compus de tip tripeptidă pe care il produce organismul din aminoacidul cisteină, glicină și acid glutamic. Având o puternică legătură cu acești aminoacizi, glutationul este considerat și el ca fiind un aminoacid, deși în realitate ar fi o tripeptidă produsă de ficat. Se mai găsește în tractul intestinal și plămâni.

Principalul rol al glutationului este de a proteja celule (și mai ales a limfocitelor și globulelor roșii). O parte din glutation rămâne în ficat unde ajută la detoxifierea acestui organ, intensifică excreția compușilor periculoși prin bilă, iar restul se eliberează în fluxul de sânge și menține integritatea globulelor albe și roșii.

Glutationul consolidează sistemul imunitar al organismului împotriva radicalilor liberi, protejează celulele imunitare, ajută în metabolizarea carbohidraților și contribuie la îmbunătățirea procesului de prevenire a îmbătrânirii premature a corpului.

Carența de glutation scade rezistența limfocitelor, acestea nu mai sunt protejate și astfel sistemul imunitar al organismului poate fi slăbit.

Acest aminoacid se poate administra ca suplimente de glutation sau se poate stimula producerea lui în organism prin aportul de suplimente care au compușii: glicină, acid glutamic, cisteină.

Glutationul poate stopa anumite efecte negative ale fumului de țigară. Acesta conține aldehide ce afectează celulele. Cu ajutorul glutationului se modifică efectele rele ale aldehidelor. De asemenea, glutationul protejează ficatul la persoanele alcoolice (organ ce este deteriorat de efectele consumului exagerat de alcool).

Citește și:  Studiile arată că oamenii căsătoriți sunt mai sănătoși decât cei singuri

Cu înaintarea în vârstă cantitatea de glutation din organism scade, probabil pentru că este consumat mai rapid sau este produs în cantitate mai mică. Lipsa de glutation afectează sistemul nervos și intensifică procesul de îmbătrânire a organismului. Dacă rezervele de glutation din organism sunt foarte mici, sau chiar epuizate, sistemul imunitar este slăbit și astfel crește riscul de boli cronice și de îmbătrânire prematură a corpului.

Sistemul nervos este afectat de carența de glutation, apar stări de tremur, dereglări mentale, pierderea coordonării, tulburări de menținere a echilibrului, etc.

Glutationul ajută la eliminarea metalelor grele și a izotopilor din organism, previne diabetul zaharat și neuropatia diabetică, este indicat bolnavilor de cancer care fac chimioterapie sau au intoxicații, scade riscul de boli de ficat, susține și consolidează sistemul imunitar al organismului, ajută în tratamentul bolilor sistemului respirator, bolilor pulmonare obstructive cronice.

Glutationul este produs în organismul nostru și ajută în vindecarea și auto-detoxifierea corpului. Ne protejează de toxine, viruși, boli, menține sănătatea ficatului și a organismului în general.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.