Fisurile anale

0
390
Fisurile anale

Fisurile anale reprezinta rupturi in zona anusului. Ele cauzeaza dureri foarte mari si sunt destul de frecvente, insa gravitatea lor nu este atat de complexa. Cel mai bun tratament pentru acestea sunt cele ambulatorii, la domiciliul pacientului. Durata lui nu depaseste doua-trei saptamani. In cazul in care ele nu sunt vindecate dupa o luna si jumatate, atunci se poate apela la medicamente. In ultima instanta, daca nici acestea nu dau rezultatele dorite, pacientii trebuie sa se opereze.

Fisurile anale pot aparea la oamenii de ambele sexe si de toate varstele. In unele situatii, ele se dezvolta in acelasi timp cu hemoroizii.

Principala cauza a fisurilor anale o reprezinta largirea exagerata a zonei anale. Deseori, constipatia pricinuieste o astfel de problema, mai ales daca va fortati prea tare in aceasta situatie. De asemenea, diareea de durata poate duce la fisuri anale. Femeile gravide dezvolta astfel de afectiuni cu precadere in timpul nasterii.

Expertii spun ca aproximativ 10% dintre acestea prezinta dureri anale cand aduc pe lume pruncii. Nu in ultima instanta, boala Kohn, o problema a intestinului ce se manifesta prin temperatura ridicata, pierdere de greutate si scaune sangerande creeaza fisuri anale, la fel ca dietele care sunt foarte slabe in fibre.

Care sunt simptomele fisurilor anale?

Mai toate fisurile anale apar insotite de dureri foarte acute, similare cu cele ale arsurilor. Ele tin intre cateva minute si cateva ore, in functie de gravitate. De asemenea, mancarimile si sangerarile sunt si ele simptome ale afectiunii. Totusi, daca sangerati profund in timpul scaunelor, este mai probabil sa suferiti de o alta boala, intestinala sau chiar mai grava.

Doctorii pot identifica foarte usor fisurile anale in urma examenelor medicale. Ei vor verifica rectul si vor face o anoscopie, pentru a cerceta canalul anal. Locul unde se afla fisura este extrem de important pentru oferirea unui diagnostic bun. Daca aceasta se afla pe partile exterioare ale anusului sau exista mai multe fisuri, atunci mai mult ca sigur pacientii sufera de boli mai gravem precum boala Crohn, cancer anal, sifilis, tuberculoza sau Sida.

Dupa cum spuneam si mai sus, aproape toate fisurile anale se vindeca in maxim cateva saptamani prin tratament ambulatoriu. Dupa cateva zile, durerile din timpul scaunului incep sa fie mai usoare, iar intr-o saptamana ele dispar. Ceea ce trebuie sa faceti este sa va pregatiti bai fierbinti pentru sezut. Nu este nevoie sa stati inauntru mai mult de 25 de minute, insa totusi baile trebuie sa le faceti de trei ori pe zi. De asemenea, este recomandat sa utilizati laxative pentru usurarea scaunelor, iar volumul de lichide si de fibre sa fie mai ridicat decat de obicei.

Citește și:  Importanta mastilor pentru fata

Fisurile anale cronice sunt cele care nu se vindeca dupa o luna si jumatate de tratament ambulatoriu. In acest caz, puteti apela si la creme care sa contina oxid de zinc si hidrocortizon, pentru a scadea nivelul si intensitatea durerilor, dar si a mancarimilor aferente. Medicamentele sunt si ele indicate in aceasta situatie. Nitroglicerina are rolul de a mai relaxa muschii anali si forteaza vindecarea rapida, insa trebuie sa aveti foarte multa grija, pentru ca, folosita in exces, nitroglicerina are efecte secundare precum migrene, greturi, lesinuri si tensiuni arteriale ridicate.

Botoxul poate si el sa fie folosit in cazul tratarii fisurilor anale. De multe ori, el se injecteaza in sfincterul anal si are rolul de a paraliza pentru moment muschii, reducandu-le tensiunea si favorizand o vindecare grabnica. Nifedipina, dar si diltiazemul, in special in diverse unguente, contribuie la vindecarea completa a fisurilor anale si nu prezinta niciun risc de vreun efect secundar.

In cazul in care nici medicamentele si cremele nu reusesc sa rezolve problema, atunci sigura solutia pentru cei afectati este operatia. Practica, doctorii vor realiza mici incizii in zona sfincterului anal. Imediat dupa operatie, o treime dintre pacienti inca vor mai avea dureri si vor suferi sangerari abundente, iar o zecime dintre acestia vor ramane cu aceste complicatii si pe viitor. Oricum, fisura se va vindeca in scurt timp, in cele mai multe cazuri.

Totusi, in cateva situatii, in special la femeile gravide, operatia decurge altfel. Doctorii inlatura marginile fisurii, iar partile sanatoase sunt asezate la loc. Procedura aceasta mai poarta denumirea de suturarea de lambouri tisulare si se realizeaza in schimbul sfincterotomiei. In acest fel, medicii reusesc sa intinda si anusul, dilatandu-l, in vreme ce pacientii inca se afla sub efectul anestezicelor.

In acest mod, fibrele muschilor se intind tocmai pentru a opri contractarile gresite ale fisurii. Cu toate acestea, in unele situatii nu se poate controla cu exactitate nivelul intinderii, iar efectele secundare pot fi mari. De aceea, o astfel de interventie chirurgicala nu este deloc recomandata.

Este important de stiut faptul ca fisurile anale pot fi tratate de acasa, prin tratamentul ambulatoriu, iar chiar daca ele nu se vindeca in cateva saptamani, diversele creme si medicamente pe care doctorii vi le vor recomanda isi vor face pana la urma efectul scontat. In situatii extrem de rare a fost nevoie de operatie, asa ca nu trebuie sa va faceti griji exagerate in aceasta privinta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.