Flebita, inflamatia venelor

1
4081
Flebita, inflamatia venelor

In general termenul de ,,fleblita” reprezinta inflamatia unei vene. Tromboflebita este o afectiune specifica, care se refera la formarea de trombi (cheaguri de sange) pe care se formeaza o inflamatie. Cheagurile de sange provoaca o iritatie, dureri si in situatii mai grave pot bloca fluxul sanguin in vene. Flebita in general poate afecta orice vena, insa gravitatea ei depinde de cat de profund este situat vasul de sange respectiv.

Sunt cunoscute doua forme ale acestei boli: flebita superficiala si flebita profunda.

Flebita superficiala – reprezinta inflamatia venelor de la suprafata pielii. Este o forma foarte frecventa, neplacuta, ce apare in special in zona gambelor si se vindeca relativ repede, doar in cateva zile. Aceasta afectiune in mod obisnuit nu este grava.

De regula, persoana cu aceasta boala are o serie de simptome: pe gamba observa vena rosie, calda, dureroasa si dura la palpare; tesutul din jurul venei poate fi inflamat sau puriginos; la suprafata pielii are senzatia de arsura sau de zvacnire; cand lasa gamba in jos simte greutate si durere. Aceste simptome ar trebui sa dispara in 7-10 zile, in caz contrar arata prezenta unei tulburari mai grave.

Metodele de tratament in flebita superficiala se pot realiza acasa. Pentru a reduce inflamatia este recomandata aspirina. In cazul unei infectii medicul poate prescrie un antibiotic. Edemul si durerile se micsoreaza in scurt timp folosind ciorapii elastici, care realizeaza o compresiune si amelioreaza mult fluxul sanguin.

Inflamatia poate fi redusa si prin metode specifice medicinei alternative, prin presopunctura, plante chinezesti recomandate de un homeopat, sau prin acupunctura.

Vitamina E si vitamina C ajuta la subtierea sangelui in mod natural si la mentinerea vaselor de sange intr-o forma buna.

Recuperarea acasa se poate realiza in mod rapid prin: multa odihna; in pat gleznele trebuie tinute cu 20-30 cm mai sus fata de nivelul inimii, astfel se stimuleaza circulatia sangelui in gambe; in zonele cu edem se pune o perna electrica sau un obiect umed si cald pentru ameliorarea inflamatiei; se aplica oxid de zinc in cazul cand pielea este pruginoasa.

Flebita

Flebita profunda – reprezinta inflamatia venelor interioare din zona membrelor inferioare. Aceasta forma este mai grava si mai putin intalnita. Cheagurile de sange care se formeaza in vene se pot desprinde si ajunge in plamani, unde pot provoca embolie pulmonara.

In multe cazuri, persoanele ce sufera de aceasta forma a bolii nu realizeaza ca o are, deoarece uneori simptomele pot lipsi in totalitate, insa complicatiile ei pot fi fatale. In alte situatii apare edem pe intreaga lungime a membrului, dureri, uneori ulceratii la nivelul pielii, febra, edem al gambei (prin apasare cu degetul ramane o adancitura) – toate aceste simptome arata prezenta bolii.

Citește și:  Un material nou pentru filtrul de aer impotriva virusului gripal

Flebita profunda poate fi insotita si de o infectie – atunci apar noduli, edem in tot membrul, dureri si febra ridicata. In aceasta situatie se consulta un medic specialist deoarece infectia trebuie tratata imediat. Indiferent de tipul infectiei, mai usoara sau mai grava, de cauza ce a determinat aparitia ei (un traumatism, ranirea unei vene, infectia unei valve) ea necesita ingrijiri medicale rapide, deoarece poate reprezenta un risc de septicemie.

Pentru tratarea flebitei profunde este necesara spitalizarea. Pentru inceput medicul prescrie un anticoagulant (heparina) ce se administreaza intravenos, timp de 7 zile, repaus la pat tinand gambele ridicate si examinare medicala pentru a stabili prezenta unor posibile cheaguri de sange in plamani. Apoi, aproximativ trei luni se prescrie un alt anticoagulant (numit warfarina) care se ia pe cale orala, este sub forma de tablete. Acesta trebuie luat cu atentie, dupa recomandarea medicului, deoarece este un medicament destul de puternic si uneori are efecte secundare.

In cazul flebitei trebuie tinut cont de faptul ca masajul (pe care il face orice persoana pentru a ameliora durerea intr-o anumita zona) este neindicat, deoarece poate desprinde un cheag de sange, ce apoi migreaza catre plamani si poate provoca embolie pulmonara.

In ambele cazuri, cand se banuieste prezenta bolii, tinand cont de simptomele specifice acesteia, se solicita examinarea de catre un medic specialist, care poate determina situatia venelor de sange si stabili diagnosticul prin analiza rezultatului unei radiografii.

Cauzele aparitiei flebitei:

La persoanele cu varice riscul aparitiei acestei boli este mai mare. De asemenea, la persoanele imobilizate (care sunt nevoite sa stea o vreme indelungata la pat dupa o interventie chirurgicala) exista o probabilitate mare ca boala sa apara, deoarece nu se face normal circulatia sangelui si se pot forma mult mai usor cheaguri de sange.

Boala apare mai mult la varstnici, deoarece la acestia sunt mai frecvente bolile vasculare si problemele circulatorii. Specialistii au estimat ca la femei, 70 % dintre acestea sufera de flebita.

Sedentarismul, fumatul, obezitatea favorizeaza aparitia bolii. Flebita apare si in urma unui traumatism sau infectii, in locul in care s-au facut injectii intravenoase repetate, cat si la persoanele la care sangele are tendinta de coagulare.

1 COMENTARIU

  1. Cu cat inaltimea de ridicare a piciorului este mai mare ,cu atat mai repede se dreneaza piciorul,si sangele impreuna cu limfa coboara spre inima.

    Folositi VARICOSTOP ,cea mai inalta perna de picioare din Romania

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.