Limbajul corpului spune deseori mai mult decât vorbele unui om. Metoda comunicării nonverbale permite citirea unor mesaje clare cu privire la persoana respectivă. Gesturile buzelor reprezintă și ele instrumente expresive ale limbajului nonverbal. Acestea țin de limbajul feței și pot deveni un mod de a identifica personalitatea interlocutorului.
În viața reală oamenii fac gesturi simple fără să gândească și acestea trădează foarte multe lucruri despre ei. Buzele au 12 mușchi separați și mai puține straturi de piele decât alte zone ale corpului, fapt ce face ca vasele de sânge să fie aproape de stratul de suprafață și să creeze o culoare roșiatică sau rozie.
Mușcatul buzelor este un semn facial care exprimă în primul rând senzualitate. Gestul prin care buza de jos este mușcată ușor cu dinții de sus reflectă dorința resimțită de o femeie pentru un bărbat. Acest gest este foarte provocator și accentuează senzualitatea unei persoane, cât de cărnoasă este buza acesteia.
Gestul prin care este mușcată buza de sus cu dinții de jos poate fi interpretat ca o stare de nervi a persoanei respective. În plus se spune că mușcarea buzei de sus este asociată cu durerea, că persoana în cauză este suprasolicitată, stresată și dezorientată.
Pentru a fi sexy trebuie să folosești dinții de sus care sunt mai frumoși și să-ți muști ușor buza de jos. Dinții de jos sunt mai puțin atrăgători, de obicei seamănă cu cei ai unui animal sălbatic. Mușcarea buzelor este o tehnică de flirt folosită în special de femei.
Oamenii timizi au obiceiul să-și muște des buzele. La ei acest gest poate indica faptul că se simt stânjeniți, că nu au suficientă încredere în ei.
Cei care spun minciuni au tendința de a-și prinde buza de jos și de a o trage puțin înapoi în gură. Acest gest îi trădează că au spus o minciună.
Dacă duci degetele la buze în timp ce vorbești semnifică că spui ceva care nu este potrivit, comentezi sau bârfești pe cineva și nu vrei să fii acuzat de asta. Dacă duci mâna dreaptă la gură poți trăda un conflict interior, că nu vrei să vorbești sincer, sau că vrei să ascunzi adevărul. Dacă duci mâna stângă la buze este un semn că ești surprins și ți-e frică de cele spuse.
Cei care suferă de anxietate și stres au obiceiul să-și lingă buzele. Stările de nervi îi determină să-și lingă rapid buza de sus, apoi peste puțin timp să-și lingă și buza de jos. Dacă starea de nervozitate și anxietate continuă, gestul cu linsul pe buze este repetat de mai multe ori. Anxietatea este semnalată și prin mușcarea buzei de jos cu dinții de sus și ducerea degetelor mâinii drepte la gură.
Linsul pe buze este folosit de femei și pentru a fie seducătoare. Mișcarea trebuie să fie foarte ușoară și pe ambele buze. Nu se face de față de o persoană străină deoarece îi poate crea un aer vulgar. Vedetele filmelor pentru adulți folosesc acest gest pentru a transmite semnale viitorilor parteneri.
Un alt gest facial este rularea buzelor în interiorul gurii. Ascunderea buzelor și împreunarea lor poate arata clar că persoana respectivă încearcă semiconștient de a nu spune nimic prin vorbe. Ea încearcă să ascundă ceva, să păstreze un secret. De asemenea acest gest arată că persoana se concentrează, că este nervoasă, nehotărâtă, că se gândește ce să facă pentru a ieși victorioasă dintr-o situație.