Care sunt cauze care determina aparitia gripei?

0
469
Care sunt cauze care determina aparitia gripei

Gripa – aceasta boala infectioasa de care se vorbeste an de an – este intotdeauna foarte contagioasa si provocata de un anumit virus gripal. Cand forma ei de manifestare este usoara poate fi asemanata cu un guturai, in momentul in care este deosebit de grava poate duce si la moarte.

Principalele cauze care determina aparitia gripei sunt virusii gripali care sunt eliberate in aer. Acestea impreuna cu particulele de aerosoli sunt imprastiate in mediul inconjurator de la una sau mai multe persoane bolnave atunci cand ele tusesc sau stranuta, sau prin simpla conversatie in diferite locuri mai mult sau mai putin aglomerate.

Virusul gripal se poate transmite pe calea aerului insa si prin intermediul obiectelor contaminate cum sunt de exemplu usa, masa sau tastatura unui calculator, pe care se pune mana si apoi aceasta se duce la gura, nas sau ochi. Chiar si simpla expiratie sub forma unui abur pe care il vedem atunci cand iesim afara pe ger in timpul iernii poate contine mici particule purtatoare de virus.

O persoana bolnava care stranuta si duce mana la gura, iar apoi da mana cu un prieten trasmite poate fara sa vrea infectia in palma acestuia. De asemenea, si o simpla stergere a nasului cu mana poate favoriza transmiterea virusului. De aceea este bine sa se foloseasca servetele de unica folosinta atunci cand se stranuta sau se sterge nasul, iar mainile sa fie spalate cu apa si sapun pentru a se evita si infectarea celor receptivi.

In timpul iernii pot aparea diferite epidemii gripale, deoarece acestea sunt cauzate de mai multe tipuri de virusi. Acest fapt explica de ce o persoana vaccinata poate face gripa si a doua oara – aceasta fiind cauzata de un alt tip de virus. Specialistii spun ca o astfel de boala infectioasa – gripa – este cauzata de trei tipuri de tulpini care se numesc virusi A, B si C. Conform parerii lor se pare ca epidemia cu virusul gripal de tip A a afectat multe persoane la nivel mondial in ultimii 10 ani, ducand la pandemii si epidemii, el fiind unul dintre cei mai agresivi virusi atat pentru om, cat si pentru animale.

aparitia gripei

Virusul gripal de tip B a afectat mai putin populatia, el provocand focare mai mici, iar virusul gripal de tip C nu cauzeaza de regula o epidemie gripala foarte mare, iar simptomele date sunt mai usoare. Cele mai frecvente epidemii dar si cele mai agresive sunt provocate de virusii de tip A si B, care din nefericire apar cam in fiecare an in timpul iernii.

Citește și:  Uleiul de cânepă medicinal CBD ne ajută să scăpam de insomnie

Virusul gripal de tip C este intalnit mai ales la copii, la adulti produce simptome blande. Spre deosebire de acesta, virusul de tip A are doua forme mai importante pentru om care se poate intampla sa fie asociate cu decesul persoanei, astfel de cazuri au fost semnalate de medici in ultimii ani. Aceste forme foarte agresive sunt H1N1 si H3N2. Un alt lucru important de stiut este ca virusul de tip C este relativ stabil in fiecare an. Comparativ cu acesta virusii gripali de tip A si B sunt mai putin stabili, an de an structura lor se schimba prin aparitia unor noi tulpini.

Pentru combaterea gripei si mai ales a noilor tulpini care pot afecta organismul in fiecare an intr-un mod diferit cadrele medicale sfatuiesc oamenii sa faca vaccinul antigripal in fiecare an. Acesta este foarte eficace doar daca contine acel virus care cauzeaza epidemia. Conform statisticilor in 95% din cazuri, persoanele vaccinate au obtinut imunitate la infectia gripala, ele nu au mai facut gripa sau in cel mai rau caz au facut doar o forma usoara a acestei boli.

De asemenea medicii recomanda si anumite medicamente care lupta cu virusul gripal si astfel il combat si restabilesc starea de sanatate a bolnavului. La noi in tara s-au aprobat anumite medicamente antivirale din care amintim oseltamivirul si amantadina. Cei care nu doresc sa faca vaccinul antigripal sau chiar nu pot sa-l faca datorita unor contraindicatii ce tin de starea lor de sanatate sau fac parte din categoria celor care nu raspund la efectele vaccinului, se pot apara impotriva virusilor sau pot preveni gripa prin folosirea unor medicamente antivirale care trebuie sa fie administrate la recomandarea medicului.

De obicei acesta va indica administrarea unui astfel de medicament in primele doua zile dupa aparitia celor dintai simptome ale bolii si de asemenea pe perioada cat exista riscul de contaminare cu virusul gripal. Trebuie stiut insa ca medicamentele antivirale nu au capacitatea de a inlocui vaccinul, deoarece ele protejeaza organismul doar pe acea perioada cat sunt administrate si nu ofera protectie pe termen foarte lung cum face vaccinul.

Persoanele mai vulnerabile care sunt afectate in mod special sunt cele care sufera de anumite boli, indiferent de varsta acestora. In acest sens facem referire la bolile cronice ca de exemplu astm, diabet, boli de inima, de plamani si altele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.