Hameiul folosit la bere reduce anxietatea și insomnia

0
74

Hameiul este o viță-de-vie cățărătoare, care crește foarte înaltă și are denumirea științifică Humulus lupulus. De regulă, vița-de-vie dispare iarna și apoi se dezvoltă primăvara. Ea are foarte mulți muguri sau lăstari care fac planta să fie deosebit de bogată.

Despre hamei toată lumea știe că se folosește la fabricarea berii, în special este vorba despre acele conuri mici, ca niște fructe dar care nu au semințe în ele. Acestea apar destul de târziu, în luna iulie-august, dar se recoltează în septembrie. Ele se culeg și reprezintă un fel de conservant pentru bere. Hameiul oferă o aromă deosebită berii și este cunoscut în medicina populară ca plantă medicinală.

Hamei – Beneficii pentru sănătate

Hameiul are și alte utilizări și proprietăți benefice pentru sănătate. Planta are efect antiseptic, antiinflamator, diuretic, un efect calmant excelent, poate combate anxietatea, depresia și insomnia. Hameiul este folosit și ca legumă, mai ales părțile lui fragede. El are un gust plăcut, ușor amărui și este considerat drept o legumă de tip gourmet, pentru vegani.

Anxietate și insomnie

Hameiul este folosi în tratamentul anxietății, al insomniei, nervozității, deficitului de atenție, etc. Hameiul este un sedativ natural folosit din cele mai vechi timpuri. El are multe beneficii: este un remediu pentru insomnie și tulburările de somn, un adevărat somnifer. Probabil că mulți oameni au observat deja asta, faptul că berea face somn și de aceea se bea mai ales seara, înainte de a merge la culcare, pentru efectul ei relaxant, de a dormi mai bine.

Hameiul este un excelent sedativ și pentru sistemul nervos, el combate stările produse de consumul prea mare de cofeină. Oamenii consumă multă cafea și băuturi care au cofeină pe parcursul zilei pentru a-și îndeplini sarcinile, iar apoi au probleme cu somnul. Apoi ei recurg la o bere sau la un pahar de vin pentru a a dormi mai ușor și a scăpa de insomnie. Prin folosirea de hamei se poate adormi mai ușor și se poate găsi și o alternativă la alcool.

Tinctura de hamei reduce anxietatea, cefaleea, amețeala, isteria, excitația nervoasă și insomnia. Acest preparat se poate cumpăra și de la plafar, este un adjuvant în multe probleme de sănătate. În medicina populară se folosesc și alte preparate: decoctul de hamei, infuzia de hamei, uleiul de hamei.

Reduce simptomele menopauzei

Extractul de hamei ameliorează simptomele menopauzei: bufeurile, oboseala, transpirațiile nocturne, uscăciunea vaginală, modificările de dispoziție, pierderea masei musculare și osoase.

Studiile cercetătorilor arată că hameiul:

  • Reduce bufeurile, îmbunătățește parametrii de masă osoasă
  • Îmbunătățește calitatea somnului, combate tulburările de somn
  • Elimină depresia, anxietatea, infecțiile cu bacterii, indigestia, etc.
Citește și:  Berea are proprietati antivirale?

Cercetătorii consideră hameliul și valeriana ca fiind medicamente excelente pentru insomnie, ele pot fi și combinate pentru a trata această problemă de sănătate la oameni.

Ceaiul de hamei este recomandat pentru femeile aflate la menopauză. El se realizează astfel: se adaugă 2 lingurițe de conuri de hamei la 200 ml apă clocotită, se lasă la infuzat timp de 15 minute, apoi se strecoară și se bea cu 10 minute înainte de culcare.

Menține sănătatea dentară

Există studii care sugerează că hameiul conține polifenoli, care previn formarea plăcii dentare. Polifenolii au proprietăți de combatere a unor bacterii ce produc carii dentare, precum: Streptococcus sobrinus și Streptococcus mutans. Ceaiul de hamei ajută și în calmarea durerii de dinți.

Protejează împotriva cancerului

Studiile oamenilor de știință arată că extractul de hamei are proprietăți anticancerigene, antiinflamatorii, antidiabetice, diuretice și antibacteriene. Hameiul are acizi care ucid celulele canceroase și inhibă dezvoltarea celulelor leucemiei.

Un studiu de pe NCBI demonstrează că xanthohumolul din hamei ajută în prevenirea și tratamentul cancerului. Acest flavonoid din hamei ajută în caz de inflamații, diabet, infecții microbiene, cancer și luptă împotriva îmbătrânirii premature a organismului. Acest studiu arată că xanthohumolul are potențial terapeutic bun împotriva multor tipuri de cancer.

Combate obezitatea

Conform unui studiu realizat de cercetători, extractul de hamei reduce grăsimea corporală din zona abdominală, menține sănătatea metabolică și ajută la pierderea în greutate. Hameiul are compuși care reduc acumularea de celule adipoase și ameliorează simptomele de sindrom metabolic.

Alte beneficii ale hameiului

De la hamei se folosesc conurile la ceai; acestea se recoltează în luna septembrie și se pun la uscat, iar apoi se folosesc la ceai în medicina populară. Conurile necoapte și fragede se adaugă la salate, iar frunzele se folosesc la supe.

Ceaiul de hamei are și alte beneficii:

  • Crește pofta de mâncare
  • Combate nevrozele, palpitațiile crescute ale inimii
  • Are proprietăți antiseptice puternice
  • Ajută în tratamentul tulburărilor tiroidiene
  • Ameliorează spasmele intestinale
  • Vindecă diareea, acționează ca sedativ
  • Elimină oboseala psihică, depresia
  • Ameliorează dificultățile urinare
  • Ajută în reducerea febrei, la excreția de urină din organism
  • Are proprietăți antioxidante, de combatere a atacului nociv al radicalilor liberi
  • Ajută la curățarea sângelui, la detoxifierea ficatului
  • Are capacitatea de a preveni dezvoltarea inflamațiilor, aterosclerozei și altor procese patologice
  • Ajută în tratamentul ulcerului gastric și intestinal
  • Stimulează producția de sucuri gastrice.

Hameiul are efect diuretic și combate balonarea. El conține pectine, tanin, săruri de potasiu, ulei esențial, fitoestrogeni ce stabilizează hormonii și altele. Este reccomandat în caz de indigestie, gastrită, colită, favorizează digestia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.