Hemangioamele – Tumori vasculare de tip benign

1
970
Hemangioamele - Tumori vasculare de tip benign

Cele mai frecvente tumori ale copilariei sunt hemangioamele, ele reprezinta 50% din totalul tumorilor de piele la copiii care au varsta pana in 10 ani.

Hemangioamele sunt tumori ale vaselor de sange sau altfel spus tumori vasculare de tip benign. Se pare ca astfel de tumori sunt detectate inca de la nasterea unui copil sau in primele sale luni de viata. Pot sa apara in orice zona a corpului si pot avea dimensiunea de 1 cm sau chiar mai mare.

Din nefericire acestea au o crestere rapida in mod progresiv (in special in primele 6 luni de viata) si reusesc sa distruga tesuturile din jur, in lungime si adancime, deteriorand suprafata pielii copilului.

Cele mai neplacute situatii sunt cand hemangioamele apar pe fata copilului, gatul sau pielea capului. Ele pot sa fie pe pleoape, nas, mucoasa gurii, urechi, buze si pe langa faptul ca dau un aspect neplacut pacientului mai cauzeaza si grave disfunctii de natura fiziologica la organele importante ale corpului – respiratie, vaz, auz.

Pana in prezent nu s-au stabilit cauzele care duc la aparitia hemangioamelor congenitale, se stie ca se dezvolta datorita hormonilor estrogeni, cert este ca apar inca din copilaria timpurile si daca sunt depistate mai din timp si vindecarea lor in urma tratamentului se va face mai rapid. Ele afecteaza tesuturile, stratul superior al pielii apare atrofiat si pentru indepartarea lor trebuie sa se vindece tumoarea si apoi sa se restaureze pielea unde hemangioamele au fost eliminate. Specialistii au constatat ca apar mai frecvent la fete dacat la baieti, numarul de cazuri fiind de 3 ori mai mare la fete.

Exista mai multe tipuri de hemangioame

Unele apar in zona capului, gatului, fruntii, pleoapelor inferioare sau superioare, a nasului si au un colorit rosu-aprins pana la albastru-cianotic. Aceste pete se estompeaza in timp si nu necesita tratament. Alte hemangioame sunt rosii simple sau prezinta niste puncte ca niste margelute, dupa o perioada scurta de timp devin de forma unor coline rosii, ele cresc rapid si distrug tesuturile moi care se gasesc in jurul lor.

Hemangioamele

Astfel de tumori cresc in jur dar si in interior, ele necesita un tratament chirurgical efectuat de un medic chirurg specialist. Avand in vedere ca astfel de tumori apar la copiii mici, trebuie sa se intervina imediat, operatia este de mare finete si prin aplicarea ei se indeparteaza hemangioamele, defectele de la nivelul pielii si recuperarea se fac bine. Ele pot sa apara pe structurile care au rol vital (orbita ochilor, organe interne mai ales la ficat, la nivel cardiac, sistem nervos sau vascular) si sa cauzeze ulceratii, hemoragii sau necroze.

Hemangioamele se formeaza din celulele endoteliale, prin proliferarea lor si organizarea in vase care se incarca cu sange. Au un aspect neuniform, care variaza in functie de natura pielii, de cum a fost afectata, de zona in care apare si de cat de mult a fost distrus tesutul in adancime.

Citește și:  Ceaiul cu lamaie si miere combate raceala

De regula hemangioamele apar, au o perioada de crestere progresiva, apoi se opresc, stagneaza si incepe perioada de resorbtie pana la disparitia lor. De regula, mare parte din ele dispar pana ce copilul are varsta de 5 ani si complet pana ce implineste 10 ani. Totusi medicii au observat ca la unii copii ce au suferit de pe urma lor apar semne la nivelul tegumentului, cicatrici, pigmentari, ingrosarea sau atrofia pielii. Cele care apar la nivelul membranelor mucoase nu se absorb complet, in acest caz trebuie aplicat un tratament pentru vindecarea lor.

Hemangioamele cavernoase sunt tumori benigne care distrug pielea si tesuturile din jur, pot implica vase de sange si vase limfatice. Tumorile vasculare pot fi de tip venos sau arterial. Astfel de tumori pot sa afecteze si organele interne, dezvoltandu-se pe acestea.

Medicul, in vederea punerii unui diagnostic, va face o consultatie amanuntita, va determina forma, tipul hemangioamelor si cat de mult a afectat pielea. Va face si invetigatii suplimentare in cazul cand doreste sa afle mai multe aspecte privind diagnosticul, va efectua tomografii computerizate, RMN-uri, ecografii, si radiografii. Acestea ii permit sa vada cat de mult s-au extins tumorile, de ce tip sunt, cum au afectat tesuturile si organele si in ce zone se afla.

Metode de tratament pentru indepartarea hemangioamelor

Metoda chirurgicala este cea mai frecvent utilizata, ea nu este aplicata in cazurile mai putin complicate, cand hemangioamele se vindeca de la sine fara sa lase semne.

Interventia chirurgicala cu laser este o metoda foarte buna de indepartare a hemangioamelor, fara a avea impact asupra structurii pielii si tesuturilor adiacente. Doar in cazul in care se utilizeaza chirurgia cu laser prin lumina galbena se obtin rezultate bune privind distrugerea tumorii, insa este afectat tegumentul. La tumorile mici acest tratament este suficient daca se aplica o singura data, la tumorile mai mari tratamentul se face de mai multe ori.

Parintii copilului suferind nu trebuie decat sa fie calmi, sa aiba incredere in medicul chirurg specialist si sa aiba rabdare. In cele din urma, dupa terminarea sedintelor de tratament, rezultatele vor fi bune, manifestarile cutanate vor fi stopate. Dupa tratament zona se poate umfla, dar in cateva zile acest simptom si altele de alta natura vor disparea. Nu este necesara o ingrijire speciala a pielii, nu sunt indicate deloc spalarile la dus sau in cada de baie.

Cand hemangioamele apar la nivelul pleoapelor si pot afecta vederea copilului se urmeaza un tratament cu corticosteroizi (injectii care ajuta la recapatarea vederii) sau metoda chirurgicala cu laser.

1 COMENTARIU

  1. Buna seara,
    Daca se poate mai multe detalii despre o clinica la care putem merge cu fetita.
    Hemangiomul a aparut la nivelul pleopei si din articol am inteles ca necesita recuperare dupa interventia cirurgicala.
    O recomandare va rog a unui medic daca se poate in mesaj privat sau la comentariu meu .
    Va multumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.