Deshidratarea, o problema ce apare vara

0
168
Deshidratarea, o problema ce apare vara

De multe ori in zilele de vara bem prea putina apa si de aceea organismul poate suferi de deshidratare. Aceasta problema apare mai ales la persoanele in varsta (care nu simt atat de des nevoia sa bea apa) si poate cauza tot felul de probleme de sanatate mai mult sau mai putin grave.

La persoanele tinere si sanatoase in cazul in care corpul pierde multa umiditate apare imediat dorinta de a bea apa. Copiii trebuie sa bea mai multe lichide deoarece apa are un rol foarte important in dezvoltarea corpului lor.

Simptomele deshidratarii:  

  • Primele simptome sunt evidente cand se pierde 2% din volumul de apa normal. Acestea constau in disconfort, sete accentuata, uscarea pielii si pierderea apetitului.
  • Apoi apar dureri de cap mari, crampe musculare, constipatie, ameteala, stare de lesin, scade tensiunea arteriala. Senzatia de sete este evidenta, scade volumul de urina, iar culoarea urinei este mai inchisa. Gura este uscata, ochii sunt infundati, persoana este letargica si are stari de somnolenta.
  • Daca nu se incepe imediat rehidratarea organismului boala se manifesta prin delir, stare de inconstienta, umflarea limbii si chiar deces.
  • Sportivii isi pierd 30% din performanta, sunt obositi, au temperatura corpului ridicata si batai rapide ale inimii.
  • Cu cat pierderea de apa este mai mare cu atat inima bate mai tare si respiratia creste pentru a compensa scaderea volumului plasmatic si a tensiunii arteriale. Cand se pierde 5% din volumul normal de apa persoana este ametita si somnolenta, simte furnicaturi in picioare si maini, are stari de greata si dureri de cap. Cand se pierde 10 % pielea se usuca, apar spasme musculare, urina va fi mult redusa, incep starile de delir. De regula cand se pierde mai mult de 15 % din volumul normal de apa poate aparea decesul.
  • Pierderile mari de lichide din organism pot pune in pericol viata.

deshidratarea

In timpul verii riscul de deshidratare este mare, iar daca se adauga si consumul de alcool si cofeina poate deveni un factor important ce afecteaza sanatatea si duce chiar la moarte. Persoanele care consuma bauturi alcoolice vara si ajung in stare de ebrietate risca mult sa devina si deshidratate.

Citește și:  Cum se trateaza cancerul vezicii urinare?

Semnele principale ale deshidratarii sunt transpiratiile abundente, starile de letargie si uscaciune a gurii. O persoana in stare de ebrietate ar trebui intai sa faca un dus cu apa rece pentru a-si reduce temperatura corpului, apoi sa stea la umbra intr-un loc racoros si abia apoi sa fie ajutata si convinsa sa bea cat mai multa apa pentru a se rehidrata.

Cei care fac sporturi vara, de exemplu iubitorii de jogging, trebuie sa alerge mai ales intre orele 7-8 dimineata sau 19-21 seara. De asemenea, trebuie sa-si hidrateze bine organismul cu apa bogata in minerale pentru a preveni astfel crampele si spasmele musculare. Evident ca si persoanele care sunt in stare de repaus trebuie sa acorde aceeasi atentie hidratarii organismului.

Vara cand caldura este mare copiii au nevoie sa bea mai multa apa decat adultii, pentru ca sunt in crestere. De aceea parintii trebuie sa fie foarte grijulii cu acestia si sa-i convinga sa bea cate putina apa chiar din jumatate in jumatate de ora. In general copii obisnuiesc sa fie foarte preocupati de joaca cand sunt mici ca sa mai aiba grija setei si uita sa mai ceara apa.

Primele semne de deshidratare care apar la copii sunt oboseala anormala, uscarea buzelor, urinatul rar si o culoarea mai inchisa a urinei (aceasta se va schimba de la galben la galben-inchis). Echilibrul de apa trebuie mereu restabilit mai ales daca in acest sezon copilul are o activitate fizica sau daca a suferit de febra sau diaree.

Foarte important este sa fie tinut copilul intr-un loc la umbra, sa-i fie schimbate hainutele daca transpira pentru a-i mentine temperatura corpului constanta si sa i se dea sa bea sucuri de fructe naturale, pentru a recupera zaharul pierdut prin transpiratie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.