Hernia inghinala – cauze, simptome, tratament

0
8139
Hernia inghinala - cauze, simptome, tratament

Hernia inghinala reprezinta afectiunea descrisa prin tesutul abdominal sau partea intestinului care protruzioneaza prin puncte slabe ale peretelui abdominal in zona inghinala, provocand aparitia umflaturii la nivel inghinal sau la nivelul scrotului.

Aceasta afectiune poate fi directa sau indirecta.

Hernia directa inghinala are loc datorita slabirii musculaturii in timpul vietii, iar cea indirecta are loc in urma deschiderii canalului inghinal care, in mod normal, ar trebui sa se inchida la nastere. Aceasta deschidere permite ca mai apoi tesuturile sa iasa prin acest canal. Herniile inghinale indirecte sunt mult mai frecvente atat la femei cat si la barbati.

Simptome si cauze

Printre cauzele care stau la baza aparitiei herniei inghinale se afla:

  • Slabirea muschilor abdominali in urma imbatranirii si uzurii
  • Persistenta comunicarii abdomenului cu organele genitale printr-un canal inghinal ce ar fi trebuit sa se inchida inaintea nasterii
  • Sportul
  • Conditiile care cresc presiunea in cavitatea abdominala.

Principalele simptome in hernia inghinala sunt:

  • Disconfrotul prezent la nivelul zonei inghinale sau a scrotului
  • dureri in zona inghinala sau a scrotului
  • Tumefactii in zona inghinala, la scrot sau labia mare
  • Senzatia de umflare, greutate sau arsura la interiorul coapsei, scrot sau hernie.
  • Si copii pot suferi de hernie inghinala, simptomele care semnalizeaza aceasta boala fiind:
  • Voma, greata, plans, refuzul de a manca
  • Umflaturi in zona inghinala.

Evolutia bolii

Hernia inghinala la adulti poate fi impinsa in abdomen, operatia putand astfel fi temporizata. Doar herniile care nu sunt reduse in abdomen cu ajutorul terapiei necesita chirurgie, in special cand durerea devine mai puternica si este insotita de febra, inrosirea pielii, greata, voma sau marirea in volum a abdomenului. Pe masura ce apar aceste simptome, interventia chirurgicala devine tot mai viabila. La barbati, acest tip de afectiune poate reaparea si dupa interventia chirurgicala, la femei acest risc fiind mult mai scazut.

Desi hernia inghinala se manifesta foarte aproape de organele sexuale, functia sexuala nu este afectata nici de boala si nici de tratamentul acesteia. Un mic risc de afectare al funiculului spermatic se afla la barbati, in urma chirurgiei canalul care transporta sperma de la testicule spre uretra putand fi afectat. Aceasta afectiune secundara nu este insa frecventa. Foarte rar se poate ajunge la afectarea vaselor de sange care iriga testiculele, determinandu-se astfel micsorarea testiculului.

Copiii bolnavi de hernie inghinala pot fi tratati. Hernia este incarcerata cand tesutul intestinal sau abdominal este blocat in sacul herniei, in acest fel fiind afectati in jur de 9%-20% din bebelusii cu varste pana la un an. Bebelusii nascuti prematur se confrunta cu un risc mai mare de incarcerare. Bebelusii trebuie sa fie operati cat mai curand pentru a se evita complicatiile.

Ce factori de risc afecteaza hernia?

Hernia inghinala are factori de risc controlabili:

  • Obezitate sau scadere brusca in greutate
  • Incordarea in timpul defecatiei sau al urinarii
  • Slabirea muschilor abdominali din cauza dietei sau a lipsei exercitiului fizic
  • Tusea cronica;

Si factori de risc nemodificabili:

  • Slabirea musculaturii la nastere si la imbatranire
  • Existenta herniei inghinale
  • Sexul masculin.

Puteti apela la un control de specialitate la internist, pediatru, medicul specialist de familie, medicul specialist in medicina de urgenta sau la medicul chirurg. Puteti face un consult de specialitate daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra manifestati urmatoarele:

  • Copilul prezinta o hernie inghinala care nu poate fi reintrodusa in abdomen prin apasarea usoara a formatiunii
  • Exista semne de incarcerare sau de strangulare a herniei (voma, greata, crampe in zona inghinala)
  • Exista o umflatura definita la nivelul scrotului sau a  zonei inghinale
  • Se simte la aplecarea in fata sau in spate o accentuare a disconfortului sau durerii de la nivelul scrotului sau zonei inghinale.

O perioada de timp, pacientul este supravegheat de medic si nu parcurge niciun fel de tratament. Cand diagnosticul nu este clar, se recomanda supraveghere cu tratament la domiciliu timp de doua saptamani, dupa care se poate recurge la sfatul medicului specialist. Copiii care sufera de aceasta boala nu ar trebui sa fie doar supravegheati. Daca pacientul nu are hernie strangulata, acesta isi poate programa o data de operatie la sfatul medicului, doar cazurile grave fiind operate mai repede.

Tratamentul herniei

Hernia inghinala poate fi vindecata doar prin interventii chirurgicale. In cazul in care nu exista simptome si bolanvul nu sufera de dificultate si jenare, nu este nevoie de operatie. Cum unele hernii nu cresc in dimensiuni, acestea pot ramane netratate, neducand la niciun simptom de-a lungul vietii.

In cazul in care se recurge la operatie chirurgicala, hernia poate fi vindecata prin operatia deschisa cu incizie in zona inghinala, sau prin operatie laparoscopica, metoda noua ce implica o mica incizie prin care este introdus un laparoscop.

Hernia inghinala si operatiile sale duc la mici riscuri pe care pacientii si le asuma cand urca pe masa de operatie. Riscul de refacere este variabil si depinde in prima instanta de tipul operatiei facute si de experienta chirurgului care a realizat operatia. Operatia laparoscopica are drept avantaje refacerea mai rapida a bolnavului si mai putine dureri. Rata de reaparitie a herniei este intre 4-10% in cazul herniei indirecte si de 1-7% in cazul herniei directe. Riscul reaparitiei bolii in urma laparoscopiei  este de peste 10%, insa studiile arata ca acest risc este de doar 1-2%.

Nu de putine ori, hernia inghinala poate fi impinsa inapoi in abdomen printr-o usoara presiune. In cazul adultilor, o astfel de hernie va fi operata mai tarziu prin programare de rutina. La copii, riscurile sunt mai mari, astfel ca operatia trebuie efectuata cat mai curand.

Aceasta afectiune nu are tratament medicamentos. Pentru combaterea durerii pot fi administrate medicamente post-operatorii.

Hernia inghinala

Tratamentul in cazul copiilor

Hernia inghinala incarcerata poate fi introdusa in abdomen cu ajutorul medicului, insa operatia ramane in carti pentru ca boala poate recidiva. In cazul in care strangularea herniei are loc, operatia aferenta poate fi amanata, insa daca hernia este deja strangulata se impune interventia chirurgicala cat mai rapida in cazul copilului.

Herniile mici si bombate sunt supravegheate de medic pe termen indefinit iar, daca nu prezinta simptome, nu va fi nevoie de operatie. In cazul in care este necesara chirurgia, totul depinde de medicul care va face aceasta interventie. In cazul in care copilul sufera si de alte afectiuni majore, acesta va trebui sa obtina mai intai controlul celorlalte afectiuni, abia mai apoi putand fi luat in considerare pentru operatie.

Citește și:  Zahărul și îndulcitorii artificiali sunt o problemă pentru sănătate?

Copii si sugarii sunt predispusi la hernia inghinala si acestea nu pot fi prevenite. In cazul adultilor, unele tipuri de hernie pot fi evitate daca adultul va urma sfaturi pertinente:

  1. Evitarea dietelor severe pentru scadere sau crestere in greutate
  2. Evitarea cresterii subite in greutate (obezitate)
  3. Oprirea fumatului
  4. Exercitiile fizice corecte
  5. Evitarea constipatiei
  6. Evitarea incordarii in timpul urinarii sau al miscarii intestinale.

Tratamentele ambulatorii nu vindeca hernia inghinala, insa aceasta boala pote fi prevenita dupa operatie prin schimbarea stilului de viata si adoptarea unei diete sanatoase. Corsetele si braul sunt folositoare in ingrijirea herniei, insa doar daca sunt folosite pentru un timp scurt si numai in cazul herniilor mici. Braul si corsetul nu sunt insa un tratament pentru hernie, acestea putand fi purtate doar daca sunt recomandate de medic in vederea cresterii confortului zilnic si pentru a putea continua actiunile zilnice pana la momentul operatiei.

Chirurgia

In hernia inghinala se recomanda tratamentul chirurgical, astfel putandu-se evita complicatiile ulterioare. Una din aceste complicatii este strangularea herniei care se produce cand ansa intestinului este prinsa strans in hernie si opreste circulatia sangelui, provocand moartea tesutului.

Medicul este cel care stabileste daca operatia este necesara sau nu. In cazul in care hernia se poate reduce, operatia va avea loc cu programare, insa daca acest lucru nu este posibil, interventia chirurgicala trebuie efectuata cat mai curand posibil. In urma interventiei, sacul hernial este indepartat si pot fi efectuate cusaturi ce au ca scop inchiderea canalului inghinal.

In functie de experienta chirurgului, tipul herniei, varsta, starea pacientului si metoda chirurgicala aleasa, variaza riscul de reaparitie al afectiunii dupa operatie.

La sugari si copii mici nu trebuie amanata chirurgia pentru ca riscurile de strangulare a herniei sunt mult mai mari decat la adult. Daca la adulti este necesara folosirea materialelor sintetice pentru repararea herniei, in cazul copiilor nu va fi nevoie de acest lucru. In cazul copiilor si rata recurentei afectiunii este mult mai mica decat la adulti atingand doar 1%.

Operatia deschisa este una sigura, iar daca chirurgul care a efectuat aceasta interventie este unul cu experiente, atunci rata recurentei si riscurile post operatorii sunt minime. Riscurile care insotesc operatia clasica sunt:

  • Infectia si, eventual, sangerarea la locul inciziei
  • Reactia adversa la anestezie
  • Pierderea circulatiei sangvine si afectarea nervilor sau amorteala pielii
  • Afectarea venei sau arterei femurale
  • Afectarea canalului deferent care duce la impotenta.
  • Inainte de operatia de hernie inghinala sunt necesare niste investigatii anterioare operatiei in cazul bolnavilor care:
  • Au un istoric de coagulare a sangelui in vasele mari
  • Urmeaza tratamente cu doze mari de aspirina sau medicamente anticoagulante
  • Fumeaza.

Cele mai multe operatii se desfasoara rapid si nu necesita spitalizare. Costurile sunt mai mici iar riscul de infectie este mai mic.

Chirurgia laparoscopica este similara altor proceduri de acest fel si trateaza hernia inghinala la adult. Aceasta interventie necesita anestezie generala si pacientul poate merge acasa in aceeasi zi in care a fost efectuata operatia. Perioada de recuperare este de 1-2 saptamani iar pacientii care au urmat aceasta metoda de tratare a herniei resimt mai putine dureri decat cei care au ales chirurgia clasica.

Operatia laparoscopica nu este insa recomandata tuturor pacientilor care sufera de hernie inghinala, printre cei care „au interzis” la aceasta terapie aflandu-se:

  • Pacientii care au hernie incarcerata
  • Pacientii nu tolereaza anestezia generala
  • Pacientii au boli ale sangelui care faciliteaza sangerarea
  • Pacientii sunt tratati cu anticoagulante
  • Pacientii au suferit deja mai multe interventii chirurgicale pe abdomen
  • Pacientii au boli severe ale plamanilor
  • Pacientii sunt femei insarcinate sau sufera de obezitate severa.

Copiii nu ar trebui sa sufere interventii laparoscopice, laparoscopul putand fi folosit drept adjuvant in cadrul operatiei deschise de hernie la copii.

Aceasta interventie in cazul herniei inghinale are urmatoarele avantaje:

  • Durere diminuata
  • Posibilitatea intoarcerii la munca mai rapid
  • Corectarea facila a herniei recurente
  • Posibilitatea diagnosticarii herniei si in locatia opusa
  • Incizii mai mici.

Ca orice interventie, laparoscopia are riscurile sale, iar persoanele tratate cu medicamente sau care sufera de boli ale sangelui sau pulmonare vor trebui sa faca analize si tratamente adiacente pentru a-si putea tine sub control afectiunea inainte de interventia laparoscopica.

Printre riscurile directe ale laparoscopiei herniei inghinale sunt incluse:

  1. Dureri la nivelul cordonului spermatic, la nivelul coapsei sau in testicule
  2. Infectia suturilor
  3. Acumulari de lichid sau sange la nivelul canalului inghinal, scrot sau musculatura abdominala
  4. Retentia urinara
  5. Formarea tesutului cicatriceal
  6. Dureri la nivelul coapsei prin lezarea nervului
  7. Amorteala resimtita la nivelul coapsei
  8. Afectarea nervilor, vaselor de sange sau organelor abdominale
  9. Afectarea testiculului (atrofie)
  10. Recurenta bolii.

Tratamente adiacente

Singurul tratament eficient in ceea ce priveste hernia inghinala este chirurgia. O buna alternativa a acesteia este operatia laparoscopica. Corsetul si braul ajuta, insa daca sunt folosite pentru mult timp, pot provoca mult rau. Daca sunt necesare, nici operatia herniei nu se afla prea departe. Inainte de purtatea braului si corsetului este recomandat consultul medical.

Printre conditiile care pot creste riscul de recurenta se afla:

  • Infectarea sau sangerarea inciziei
  • Musculatura abdominala slabita ce nu poate sustine sutura operatiei.

Chirurgia deschisa se manifesta printr-o incizie efectuata la nivelul zonei inghinale si se desfasoara diferit in functie de tipul herniei. In cazul herniei directe ce protruzioneaza direct prin peretele abdominal, continutul va fi impins inapoi in abdomen, iar daca hernia este indirecta, se va recurge la indepartarea sacului hernial, iar continutul sau este reintrodus in abdomen.

In prezent, mesele sintetice sunt utilizate pentru corectarea herniei, fixandu-se prin coasere peste zona slaba a peretelui abdominal dupa ce hernia a fost deja redusa. Adultii au nevoie de o perioada de recuperare de aproximativ patru saptamani dupa operatia deschisa de hernie inghinala, aceasta perioada variind de la individ la individ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.