Lipomul este o tumoare a scheletului care invadează secundar osul și este numit lipom subperiostal. O astfel de tumoare duce la proliferarea de noi celule modificate ce compun un tip de țesut patologic. Prin proliferarea de noi celule se poate contribui la creșterea în volum a osului respectiv sau la distrugerea unei porțiuni din el din cauza procesului patologic. Dacă localizarea lipomului este în corpurile vertebrale poate fi interpretat ca o acumulare de grăsime sau de tip medular care nu este de tip tumoral. Astfel de suferințe sunt distincte și au o anumită structură a țesutului care poate fi văsută la microscop.
Lipomul poziționat extraperiostal poate deteriora corticala osului iar acest lucru poate fi văzut prin examen radiologic. În anumite cazuri lipomul poate fi localizat în interiorul osului și există posibilitatea de a fi confundat cu o tumoare cu celule gigante sau cu un chist. Investigația radiologică oferă posibilitatea de a obține date cu privire la fiziologia scheletului și în ceea ce privește modificările patologice ale oaselor.
Prin examen radiologic se investighează elementele componente și de structură funcțională ale scheletului, aspectele morfologice și patologice ale oaselor și studierea metabolismului mineral ale acestora. Medicul specialist cu exepriență știe cum să interpreteze imaginile radiologice ale scheletului datorită cunoașterii anatomiei și fiziologiei osului dar și a modificărilor patologice care pot să apară la nivelul acestuia. Cu cât un medic are o experiență mai vastă cu atât interpretarea rezultatelor sau a imaginilor radiologice este mai precisă.
El va ține seama și de simptome, de datele clinice și de laborator în stabilirea diagnosticului. Radiografia face parte din examenul radiologic și poate oferi date despre afecțiunile tumorale ale scheletului, deci și despre lipoame. Prin examen radiologic se urmărește și modul de evoluție a unei tumori sau a unei afecțiuni și se poate vedea dacă tratamentul a dat rezultate. Medicul vede exact cât de întinsă este tumoarea și unde este localizată.
Alte tehnici de explorare sunt tomografia, scintigrafia, radiografia mărită, arteriografia. Astfel de procedee vin ca o completare la examenul radiologic pentru stabilirea diagnosticului. Prin tomografie se observă anumite modificări patologice, un aspect tumoral mai precis delimitat.
Prin scintigrafie se depistează tumorile osului și se evidențiază modificările patologice ale scheletului. Prin radiografie mărită se văd detalii importante, discontinuitatea conturului unei zone a scheletului, o întrerupere a țesutului spongios, începutul unei tumori a osului. Prin arteriografie se pot sesiza modificările patologice locale, distribuția anatomică a vaselor de sânge și aspecte legate de circulația sângelui în raport cu tumoarea depistată.
Astfel de tumori ale scheletului numite lipoame se pot dezvolta pe oasele lungi, pe coaste, pe omoplat sau alte segmente osoase și trebuie extirpate prin intervenția chirurgicală. Inițial se face o biopsie care ajută în stabilirea cu exactitate a diagnosticului și apoi se recurge la extirparea lipoamelor.
Dacă tumorile sunt de dimensiuni mici se face rezecția lor și apoi se umple cavitatea creată pe suprafața osului cu autogrefe spongioase. Dacă este o tumoare mare, aceasta implică rezecția segmentară pentru îndepărtarea ei și aplicarea unor metode de osteosinteză și osteoplastie pentru realizarea continuității osului segmentat.
Depistarea unei astfel de suferințe și stabilirea diagnosticului de tumoră a scheletului se face cu o explorare radiologică și o biopsie realizată în bune condiții. Lipomul este o tumoare care apare foarte rar la nivelul scheletului și care se poate trata prin intervenția chirurgicală.
Alte tipuri de tumori osoase sunt următoarele: fibrom, condrom, osteom, mixom, adamantinom, angiom, mielom, fibrosarcom, sarcom osteogenetic. Pot exista și leziuni inflamatorii și infecțioase ca de exemplu hematom osificat, calus, hemofilie, miozită, osteomielită Garre, osteoperiostită, abces Brodie. Alte leziuni sunt chisturile osoase solitare, osteita fibrochistică, rahitismul, scorbutul și altele.