Hiperfagia – boala mancatului compulsiv

0
1107
Hiperfagia - boala mancatului compulsiv

Hiperfagia este o tulburare de alimentatie ce consta intr-un apetit exacerbat ce ajunge sa aiba valente clinice. Mancatul in exces ii caracterizeaza pe cei care sufera de aceasta conditie. Se pare ca acestia pot suferi si de depresie, hipersomnie, niveluri de energie foarte scazute. In plus, cei care intrunesc toate afectiunile de mai sus sunt mai predispusi la depresia bipolara.

De ce apare aceasta afectiune?

Vinovati de aparitia hiperfagiei sunt urmatorii factori:

Stresul

Lipsa de activitate

Obisnuinta de a consuma alimente

Renuntarea la fumat.

Pe langa cauzele principale enumerate mai sus, mai pot exista si factori care sa influenteze intr-o oarecare masura aparitia hiperfagiei:

Bulimia: mancatul in exces urmat de varsaturi autoprovocate

Hiperfagia poate fi cauzata si de boli de ordin depresiv precum depresia, episoadele de depresie majora si alte afectiuni depresive. Si afectiunile hipotalamulsului pot duce la aceasta tulburare, la fel ca si foamea excesiva ce se poate ivi in cazul intoxicatiei cu marijuana, hipoglicemie, diabet, boala Graves sau cetoacitoza diabetica. In anumite cazuri, medicamentele pot duce la o astfel de boala, printre acestea aflandu-se cele folosite in tratarea depresiei, a psoriazisului sever si a diabetului de tip 2.

Simptome ale hiperfagiei

Principalele semne ale acestei tulburari de alimentatie sunt apetitul foarte mare, mancatul in exces si foamea extensiva. Printre simptomele aceste afectiuni se numara cresterea rapida in greutate, apetitul alimentar ridicat, pofta de mancare excesiva, palpitatii cardiace si anxietatea. Alte simptome care mai pot anunta aparitia bolii sunt durerile abdominale, somnolenta, vinovatie psihologica fata de mancatul exagerat si varsaturile.

Hiperfagia este o afectiune ce induce stari de necontrolat de foame, indiferent de circumstantele in care se afla bolnavul simte nevoia de a manca. Aceasta foama debuta la trezire si il haituie pe bolnav toata ziua, pana la culcare. Desi bolnavul incearca sa isi potoleasca foamea, acesta nu reuseste.

Hiperfagia

Cum se face diagnosticul hiperfaziei

Cei care cresc subit in greutate sau care prezinta fluctuatii ale greutatii sunt predispusi la hiperfagie. Trebuie luate in considerare cateva aspecte pentru diagnosticarea cu aceasta tulburare de alimentatie:

Pierderea controlului asupra propriei alimentatii

Imposibilitatea opririi din mancat (crizele bulimice)

Episoade recurente caracterizate prin ingestie exagerata de alimente realizata in scurte perioade de timp in care ingestia obisnuita este depasita

Citește și:  Mâncatul compulsiv pe fond nervos – 6 soluții pentru a scăpa de hiperfagie

Comportament compensatoriu in ceea ce priveste prevenirea luarii in greutate.

Aceste simptome trebuie sa apara in medie de doua ori pe saptamana timp de cel putin 3 luni.

Diagnosticul ia in vedere si examenul clinic general prin care trece pacientul si istoricul medical al acestuia. Odata cu acest diagnostic se poate face si o evaluare a sanatatii mentale pentru a se gasi eventuale afectiuni de ordin psihiatric precum depresia. Avand in vedere ca aceasta conditie poate duce la obezitate morbida, trebuie efectuate si teste de laborator care vor scoate la iveala statusul nutritional al individului.

Tratamente

Hiperfagia trebuie mai intai sa fie descoperita pentru a putea fi tratata. Pacientul trebuie sa isi recunoasca boala si sa constientizeze suferinta pe care o are. Mai apoi se incearca o diminuare a apetitului, aceasta bucurandu-se de diferite metode.

Cei mai multi pacienti apeleaza la operatia de bypass stomacal in cadrul careia este indepartata o parte din stomac. Cei care sufera de aceasta afectiune pot incerca sa se vindece prin vointa si efort, bineinteles, pacientii au nevoie si de sustinerea familiei si a prietenilor pentru a putea ajunge la o viata sanatoasa.

Desi pare ca cele mai multe cazuri de hiperfagie sunt cauzate de dereglari endocrine care ar accentua foamea, doar 10% dintre bolnavii ce sufera de obezitate au si aceasta afectiune hormonala, ceilalti fiind afectati de hiperfagie doar din cauza propriei vointe slabe. In incercarea de  a scapa de tulburarea de alimentatie hiperfagica se poate apela si la ceaiuri din plante care au fost recomandate de medic, la yoga sau la metodele de relaxare. In plus, ar fi de evitat gustarile dintre mese.

Pentru a se evita complicatiile ulteriore este de preferat ca hiperfagia sa fie descoperita dintr-un stagiu precoce. De multe ori, printre complicatii se afla si obezitatea care poate duce chiar si la deces daca ramane netratata. In cazul in care simptomele de mai sus va caracterizeaza, ar trebui sa va faceti o programare la medic sau nutritionist pentru a nu ajunge in situatii mult  mai grave. Dorinta de a manca incontrolabil trebuie oprita, si doar cu vointa si putin ajutor, aceasta poate fi oprita, iar viata normala poate fi reluata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.