Traumatismele la nivelul toracelui pot fi destul de grave mai ales dacă plaga este penetrantă și sunt afectate și organele din interiorul pieptului. În urma unor accindente se pot produce traumatisme la cutia toracică, fracturi costale, fracturi ale sternului sau pot fi afectate viscerele, pot fi rupturi pulmonare, rupturi de esofag, rupturi ale arborelui traheobronșic, hematom și contuzii pulmonare, leziuni ale vaselor mari de sânge, leziuni ale inimii.
Prima măsură de prim ajutor este chemarea ambulanței. În cazuri de astfel de accindente care se soldează cu traumatisme toracice penetrante trebuie verificat imediat dacă victima poate respira, în majoritatea situațiilor ea poate avea dureri în timpul respirației, iar ritmul acesteia poate fi greoi, neregulat sau accelerat. Cert este că victima va fi cu siguranță agitată, va intra în panică din cauza unei plăgi la torace. Ea trebuie degajată cu multă atenție de la locul accindetului și încurajată să se liniștească.
Fiind în condiții de șoc, victima trebuie susținută și rugată să se așeze în poziție semișezândă, dar să aibă toracele bine spirijinit. În anumite situații de șoc victima este bine să fie așezată pe spate, în decubit dorsal. În interiorul pieptului se afă inima, plămânii și vasele din jurul acestora, iar prin stern și cele 12 perechi de coaste ce alcătuiesc cutia toracică, acestea sunt protejate.
În cazul pătrunderii unui obiect contodent și ascuțit în zona pieptului, în interiorul toracelui se poate crea o plagă penetrantă ceea ce face ca victima să intre în starea de șoc. În funcție de cât de gravă este plaga și locul unde s-a produs pot să apară leziuni la plămâni, poate intra aer intre membranele acestuia și drept urmare se exercită o presiune asupra plămânilor și are loc dezvoltarea pneumotoraxului. Această afecțiune va avea repercursiuni și asupra plămânului care nu a fost rănit din cauza presiunii exercitate asupra lui.
În concluzie victima va ajunge să aibă probleme respiratorii și să intre în stare de șoc. În plus apare și sângerarea care pune presiune asupra plămânilor prin acumularea sângelui în cavitatea pleurală. Observarea cu atenție a victimei poate fi facută de salvator chiar dacă nu este un cadru medical. Se va vedea dacă victima tușește și scuipă sânge, dacă în jurul rănii apare senzația de crepitație din cauza aerului acumulat în țesuturi, dacă sânegrarea este puternică la plagă, dacă venele de la nivelul gâtului sunt proeminente.
În astfel de cauzuri apare senzația de frig de aceea victima trebuie acoperită cu o haină pentru a preveni șocul ce poate să apară prin răcire. Dacă nu poate respira se face respirație gură la gură pentru restabilirea acestei funcții a victimei. Supravegherea se face constant până la venirea ambulanței.
Dacă este posibil se ajută victima să se aplece către partea rănită și se acoperă plaga cu palma acesteia. Peste rană se aplică un pansament steril sau un tampon din tifon și apoi se fixează marginile acestuia cu bandă adezivă. Acesta se aplică pe parțile laterale și pe partea superioară, iar partea inferioară a pansamentului se lasă liberă. Pe cât posibil, victima trebuie spijinită și încurajată să se liniștească mai ales dacă este conștientă, pentru a fi ajutată în cazul în care apar anumite modificări.
Astfel de măsuri de prim ajutor se aplică până la sosirea ambulanței. Indiferent dacă victima este conștientă sau inconștientă, întotdeauna trebuie să stea cu partea rănită în jos pentru a se ajuta plămânul sănătos să lucreze și a facilita respirația. În funcție de fiecare caz în parte, poziția poate fi semișezândă, pe spate sau pe o parte.
La spital victima va fi dusă la terapie intensivă. I se vor verifica funcțiile vitale și vegetative destul de des, în funcție de starea ei și de modul cum răspunde la tratament. Se măsoară pulsul, frecvența respirației, temperatura, tensiunea arterială, ritmul cardiac. Dacă apare tahicardia, scăderea tensiunii arteriale și paloarea feței este posibil să aibă hemoragie internă.
Alte simptome în acest caz sunt transpirațiile reci, aspect cianotic al extremităților, polipnee, dispnee, semne de șoc. În spital se va îngriji cu atenție victima și din punct de vedere igienic și se va face tot posibilul pentru a nu apărea complicații. Administrarea de antibiotice este o soluție pentru combaterea infecției, iar infiltrațiile cu xilină sau novocaină ajută în calmarea durerii. Alte măsuri de tratament sunt administrarea de medicamente expectorante, efectuarea drenajului postural, gimnastica respiratorie și oxigenoterapia.