Care sunt cauzele aparitiei hipotermiei?

0
958
Care sunt cauzele aparitiei hipotermiei

Hipotermia se manifesta prin racirea corpului uman, prin pierderea caldurii. In mod normal, orice adult are o temperatura intre 36,5 si 37 grade. In cazul in care aceasta scade mult sub acest nivel, atunci putem vorbi despre o problema de sanatate, asta doar daca persoana respectiva reprezinta un caz aparte.

Principala cauza pentru aparitia hipotermiei este expunerea la aer sau apa rece. In cazul in care treceti printr-o astfel de criza, este important sa stiti ca va puteti trata chiar la domicilul dumneavoastra, pana cand temperatura revine la normal.

Dintre simptomele cele mai frecvente in cazul hipotermiei, merita mentionate frisoanele, apatia, problemele de echilibru, dificultatea de a vorbi articulat, afectarea capacitatilor intelectuale, amortelile degetelor de la maini si picioare si pielea de culoare albastra. Mai tarziu, se pot instala si alte tipuri de simptome, precum incapacitatea de a mai misca unele categorii de muschi, stari de somnolenta, probleme de respiratie, batai ale inimii foarte rare si pierderea cunostintei.

Hipotermia poate produce si unele complicatii, dintre care cea mai grava este chiar moartea. Vital este ca medicii sau cei care se afla in preajma persoanelor aflata in soc hipotermic sa-si dea seama de acest lucru si sa inceapa procesul de incalzire cat mai repede posibil.

Aceasta problema poate aparea la absolut toata lumea, indiferent de sex si de varsta. Totusi, este bine de stiut ca, in cazul unei hipotermii severe, copiii si batranii se recupereaza mult mai greu, intrucat acesti sunt mai predispusi la imbolnavire pe termen lung, iar sistemul lor imunitar nu este foarte rezistent.

Cel mai bine este sa scoateti persoanele afectate din mediul cauzator al problemei si sa fie introduse in camere sau in asternuturi bine incalzite. Pentru tratarea hipotermiei mai grave, pacientii sunt transportati la spital, unde li se ofera lichide calde, oxigen si alte medicamente folosite pentru astfel de cazuri.

Hipotermia apare cel mai des la persoanele fara adapost sau la cei naufragiati. De asemenea, in unele situatii alcoolicii sunt si ei predispusi la astfel de probleme, intrucat intoxicatiile provoaca pagube mari asupra sistemului de aparare al acestora. In plus, diferitele tipuri de infectii pot agrava hipotermiile.

in caz de hipotermie
in caz de hipotermie

Hipotermiile apar cu precadere in anotimpurile reci, in special toamna tarziu si iarna. De aceea, trebuie sa aveti mare grija sa fiti bine imbracati si bine incaltati si sa nu ignorati accesoriile ca fularele sau caciulile. Niciodata nu puteti sti ce vi se poate intampla, asa ca mai bine sa fiti pregatiti din timp. Nu rare sunt cazurile de hipotermie de care sufera batranii in propriile lor case, din cauza economiilor pe care le fac la caldura.

Citește și:  Vezi de ce apare si cum tratezi unghia incarnata fara sa o indepartezi

Ceea ce trebuie sa stiti este faptul ca temperatura corpului nu poate scadea mai jos de temperatura aerului. Cele mai grave crize hipotermice apar ca urmare a altor probleme de ordin medical, pe care oamenii le au si sunt rezultatul lipsei de caldura sau al incapacitatii organismului de a furniza suficienta caldura.

Exista si unele cazuri de hipotermie care se manifesta din pricina neglijentei altora. Spre exemplu, unii bolnavi care sunt lasati fara a fi inveliti peste noapte in spitalele din lumea intreaga sunt predispusi hipotermiei.

De asemenea, intrucat unii dintre acestia sunt apoi anesteziati pentru a fi pregatiti pentru diverse interventii chirurgicale reprezinta o alta greseala majora, pentru ca organismul lipsit de caldura va reactiona in cele mai stranii moduri daca este amortit. Inanitia si lipsa masiva a grasimilor din organismul uman sunt alte motive care cauzeaza hipotermia. Daca un corp uman nu poate produce suficienta caldura astfel incat temperatura sa se afle in jurul valorii normale, vor aparea repercursiuni imediate.

Hipotermiile se manifesta cu precadere la bolnavii diagnosticati cu sepsis bacterian. De asemenea, cei care au insuficienta hepatica, hipoglicemie sau diverse tipuri de diabet sunt mai expusi afectiunii. In plus, persoanele cu probleme hormonale sau cei care au uremie pot fi susceptibili la hipotermie. Totusi, ei isi pot reveni rapid in cazul in care sufera de o astfel de criza, daca sunt gasiti la timp si daca li se acorda primul ajutor in cel mai scurt timp posibil.

Diferitele tumori sau inflamatii ale zonei hipotalamice stau la baza hipotermiilor. De altfel, chiar si unele leziuni ale maduvei spinarii, sindromul Shapiro, sau alte boli ale sistemului nervos cauzeaza scaderea brusca a temperaturii corpului.

Ca sa va feriti de efectele negative ale hipotermiei trebuie sa va ingrijiti de sanatatea dumneavoastra si sa nu faceti prea multe excese. Doar ducand o viata cat mai simpla si eficienta puteti reduce considerabil riscul de a va imbolnavi. Nu consumati alcool prea mult, nu iesiti afara din casa imbracati subtire, nu omiteti sa va acoperiti gatul si gura atunci cand temperaturile sunt scazute si, cel mai important, consultati doctorii de fiecare data cand simtiti ca ceva nu este in ordine cu organismul dumneavoastra. Doar ei sunt in masura sa va dea cele mai bune recomandari si cele mai bune sfaturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.