Multi oameni gasesc distractiv si relaxant trosnirea degetelor de la maini, altii insa considera aceasta deprindere ca fiind una enervanta. De asemenea, exista si persoane care spun ca pocnirea degetelor nu este nici eleganta si nici sanatoasa pentru articulatii.
Desi s-a ajuns la credinta ferma ca un astfel de comportament duce la dezvoltarea unor afectiuni ale oaselor, cum este de exemplu artrita, totusi specialistii in domeniul sanatatii au spus ca nu este adevarat.
Si totusi, acest obicei prin care oamenii considera ca isi intind mainile rigide si se elibereaza de stres, nu este unul bun, nu trebuie sa devina o obisnuinta. Cel mai indicat pentru a scapa de senzatia de incheieturi intepenite este sa faci bai calde cu putina sare la maini si exercitii pentru relaxarea degetelor si articulatiilor.
Ce se intampla cand iti trosnesti degetele?
Zgomotul apare de la presiunea gazului care se elimina atunci cand se misca brusc articulatiile. Cand spunem gaz, ne referim la aerul ce se aduna in lichidul sinovial din cavitatile articulare ce se maresc in timpul pocnirii degetelor. Presiunea este redusa brusc, bulele cu aer explodeaza si astfel se realizeaza procesul acustic.
In timp acest viciu poate duce la anumite efecte nedorite ca de exemplu:
Prin trosniri repetate ale degetelor sunt solicitate excesiv elementele care alcatuiesc articulatiile si astfel se pot dezvolta anumite afectiuni la nivelul acestora.
In cazul in care apare o durere cat de mica in momentul trosnirii degetelor este clar ca a aparut deja o problema si trebuie sa se faca o examinare la un medic ortoped. Astfel de dureri se pot accentua si chiar pot sa apara si umflaturi locale si astfel rezistenta si puterea articulatiilor si a mainilor scade.
Daca sunt afectate ligamentele, in sensul ca devin mai destinse, sau anormal intinse respectiv incordate, se poate dezvolta o afectiune ce se manifesta printr-o accelerare a miscarilor si anume o hipermobilitate.
Unele persoane au impresia ca un astfel de gest este distractiv, insa pentru cei din jur poate fi chiar deranjant. O perioada de timp, obiceiul pare a fi o buna optiune de relaxare a mainilor, insa in timp apare o dependenta si dorinta de a trosni mereu degetele chiar si fara motiv, ceea ce se stie nu este bine avand in vedere faptul ca orice exces este rau.
Cei care doresc sa scape de un astfel de obicei trebuie sa stie ca pot reusi cu siguranta, doar daca treptat incep sa nu mai realizeze aceste actiuni de trosnire a degetelor. Foarte importanta este constientizarea gestului neadecvat si incercarea de a-l inlocui cu altele ce presupun noi activitati si anume: masajul degetelor, manichiura, aplicarea unei creme de maini, folosirea unor jucarii (cub Rubik), etc. In timp, dorinta de a trosni degetele va disparea de la sine.