Ia o linguriță de polen dimineața! – Energie și vitalitate pentru întreaga zi

1
193

Polenul de albine este cel mai complet aliment din punct de vedere nutrițional din natură. Polenul este considerat un supraaliment, care oferă sănătate și un plus de energie pe tot parcursul zilei. Îți sugerăm să consumi o linguriță de polen în fiecare dimineață, pentru că acest produs natural are peste 250 de nutrienți diferiți, necesari sănătății organismului.

Navigare rapidă în articol:

  1. Polenul de albine – proprietăți
  2. De ce ar trebui să iei o linguriță de polen zilnic

1. Polenul de albine – proprietăți

Polenul are proprietăți vindecătoare deosebite, este bogat în minerale și vitamine. Albinele recoltează polenul din flori și după ce este amestecat cu nectar și enzime, el are forma unor mici granule.

Polenul de albine conține peste 250 compuși naturali, are:

  • Proteine, aminoacizi esențiali
  • Antioxidanți care protejează împotriva bolilor degenerative cum este de exemplu cancerul
  • Minerale și oligoelemente precum potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, seleniu, cupru, mangan
  • Vitamine A, C, tocoferol (E), tiamină (B1), riboflavină (B2), niacină (B3), piridoxină (B6), biotină (H), acid pantotenic, acid folic
  • Carotenoide mai ales beta-caroten
  • Grăsimi de origine vegetală, mono, di și trigliceride, dar și o cantitate redusă de acizi grași, acizi nesaturați (oleic, linolenic sau omega-3 și linoleic sau omega-6), acizi saturați (miristic, stearic, palmitic)
  • Flavonoide (mai ales sub formă de glicozide) care dau și culoarea granulelor de polen (ex. galben, roșu) și care dau și gustul puțin amar
  • Steroli cu proprietăți biologice.

Despre polen

O cantitate de 5 g polen are 16 calorii, 2 g carbohidrați (în special polizaharide), 14 acizi grași, 22 aminoacizi, 12 vitamine, 27 minerale, 11 enzime, coenzime și 1,75 g proteine.

Polenul are componente biologice, cum ar fi glicozidele flavonoide, care au proprietăți fiziologice și farmacologice. Acestea au proprietăți antiinflamatoare, anticancerigene, antiaging, antioxidante, cardioprotectoare, de combatere a aterosclerozei.

De asemenea, polenul de albine are și alte proprietăți, ca de exemplu:

  • Antioxidante, antibacteriene, antifungice
  • Antiosteoporoză, probiotice, prebiotice, antialergenice
  • Antiîmbătrânire, hepatoprotective, antidepresive.

2. De ce ar trebui să iei o linguriță de polen zilnic

Chiar și medicii au fost uimiți de acest aliment miraculos. Cercetătorul Remy Chauvin a studiat efectele polenului de albine și valoarea sa nutritivă; el spunea ca este singurul aliment complet. De asemenea, Remy Chauvin a descoperit că polenul:

  • Are o concentrație mai mare de acizi grași omega-3 (cu beneficii nutriționale excelente pentru sănătatea organismului) decât marea majoritatea a legumelor
  • Îmbunătățește funcția endotelială
  • Scade colesterolul din sânge, are activitate antiinflamatorie, prin compușii phytosteroli pe care îi conține
  • Are steroli vegetali care ajută în prevenirea cancerului colorectal, cancerului de sân și a cancerului de prostată
  • Are de 20 de ori mai mult acid folic, acid pantotenic și vitamina H decât fructele și legumele
  • Conține și coenzima Q10.

Polenul îți dă mai multă energie

Acest aliment îți oferă un plus de energie. Dacă vei consuma polen zilnic, te vei simți mai bine, vei avea senzația că te-ai revitalizat. Când ajunge în tractul digestiv, el se umflă prin absorbția apei și astfel crește în dimensiune, sunt activate enzimele.

Te ajută să fii calm, îți reduce stresul

Dacă simți că ești tensionat, agitat, epuizat fizic și emoțional, ia o linguriță de polen pentru că acest aliment este plin de vitamine, aminoacizi, minerale, oligoelemente, enzime și alți compuși bioactivi. Polenul te ajută să fii calm și să scapi de stres și de tensiunea nervoasă.

Are efect bun asupra sănătății cardiovasculare

Polenul de albine este recomandat persoanelor în vârstă pentru că le menține sănătatea cardiovasculară. Ajută în tratametul afecțiunilor și bolilor legate de înaintarea în vârstă, ca de exemplu: oboseala cronică, osteoporoza, arteroscleroza și altele.

Citește și:  Plante medicinale - Salcamul

De asemenea, polenul are și alte beneficii:

  • Reduce colesterolul din sânge
  • Previne scăderea memoriei
  • Ameliorează simptomele menopauzei (se administrează o linguriță de polen pe zi, timp de 14 zile).

Polenul este indicat în tratamentul unor boli precum: colită, gastrită, boli de inimă, ateroscleroză, dislipidemie, constipație, enterită, diaree, ulcer gastric și duodenal, sindrom astenic, impotență, anemie.

La persoanele în vârstă (peste 65 de ani), se recomandă 2 lingurițe de polen de albine pe zi, timp de o lună. De asemenea, ajută și amestecul de miere și polen de albine, eventual dizolvat în puțină apă.

Polenul îți crește imunitatea organismului

Prin consumul de polen de albine vei oferi organismului un amestec de substanțe nutritive necesare sănătății și asta va ajuta la creșterea imunității. Polenul este un tonus general, susține ficatul, reduce inflamația din organism, îmbunătățește sănătatea organismului.

Reduce inflamațiile din organism

Polenul are efect antiinflamator și analgezic. De asemenea, polenul combate anemia, ajută la creșterea globulelor roșii din sânge. S-a demonstrat și faptul că polenul reduce diareea cu până la 30%.

Polenul are efecte antioxidante puternice

Mai multe studii arată că polenul are efecte antioxidante datorită compușilor fenolici. Prin consumul de polen în mod frecvent se combate stresul oxidativ, atacul nociv al radicalilor liberi și se previne îmbolnăvirea organismului. Polenul ajută în prevenirea bolilor degenerative (ex. cataractă, cancer, artrită reumatoidă), a bolilor cardiovasculare și neurodegenerative.

Polenul îmbunătățește calitatea somnului

Polenul este sedativ, cobate insomnia, îmbunătățește calitatea somnului. Se spune că polenul de albine are și activitate antialergică, poate desenzibiliza împotriva febrei fânului, deci poate fi folosit împotriva acestei alergii. Există preparate homeopatice din polen care sunt eficiente împotriva febrei fânului.

Previne și combate cancerul

Polenul are compuși (precum rutină, quercitină, chirizină) care au efect chimiopreventive, ajută în prevenirea cancerului. Polenul inhibă dezvoltarea celulelor canceroase și combate cancerul.

Polenul este utilizat în medicină în cazuri de boli de prostată. De exemplu, el este recomandat pacienților care suferă de prostatită – boală care dă simptome precum urinare dureroasă, cu senzație de arsură. Prostatita este o boală care apare în mod frecvent la bărbații în vârstă și care este legată și de schimbările hormonale. În medicină se folosesc în astfel de cazuri tratamente cu medicamente antibiotice și cu preparate din polen.

Există studii care arată că polenul are quercitină, rutină, kaempferol, care sunt constituienți din acest aliment natural și care au activitate antitumorală, ajută în combaterea cancerului de prostată. Un alt compus din polen cu activitate antiprostată este betacarotenul.

Crește performanța sportivă

Polenul este consumat și de sportivi pentru că este tonic general și ușor de digerat, îmbunătățește starea fizică a organismului și performanța sportivă. Sportivii aleg acest supliment alimentar deoarece le oferă mai multă energie, îi ajută în recuperarea fizică după efort și le crește performanța la antrenamente și concursuri. Aportul de polen la sportivi crește valorile hemoglobinei din sânge și proteinelor.

La sportivi sunt recomandate 2 lingurițe de polen pe zi, timp de 15 zile. O linguriță de polen are cam 10 g. De asemenea, este indicat amestecul de miere cu polen.

1 COMENTARIU

  1. Multumim! Este un material complet și complex. Felicitari, mi-a fost de mare folos!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.