Iată care sunt principalele metode recomandate de terapeuți pentru a preveni și trata astmul bronșic

0
173

Această boală cronică a căilor respiratorii se manifestă prin dificultatea de a elimina aerul din plămâni cu crize de sufocare, setea de aer. Crizele apar brusc, de cele mai multe ori în timpul nopții, atunci bolnavul se trezește brusc din somn, cu o sete de aer, cu senzația că se sufocă, că nu poate elimina aerul din plămâni, că este blocat. Criza apare din cauza îngustării unor ramificații ale arborelui bronșic, datorită contracției spastice a mușchilor din pereții bronșici și datorită tumefierii mucoasei care căptușește bronhiile. Simptomele bolii sunt: insomnie, neliniște, dispnee ușoară ori moderată, tuse însoțită și de expectorație în unele cazuri, extremitățile membrelor (unghiile ceanotice), senzație de sufocare, dificultăți în vorbire, toate acestea indică o lipsă de oxigen pentru moment. Astmul bronșic apare ca o reacție particulară a organismului față de infecțiile bronșice, agenții iritanți, alergii, efortul fizic, mirosurile neplăcute, fum de țigară, obezitate, stări psiho-morale, substanțe chimice, stresul emoțional, poluarea aerului.

Astmul bronșic, simptome, Foto: huffingtonpost.com

În cazul astmului tratamentul medical convențional este foarte necesar și trebuie să se aplice imediat. Sunt și unele terapii alternative care în combinație cu tratamentul medicamentos ajută la vindecare. Medicul prescrie în general bronhodilatatoare, medicamente care ajută la dilatarea căilor respiratorii. Bronhohilatatoarele sunt sub formă de aerosoli, inhalatori, orale. Tratamentul astmului prin aromoterapie constă în folosirea de uleiuri esențiale de levănțică, eucalipt, pin, rozmarin, pentru o respirație ușoară și ameliorarea congestiei nazale, prin inhalarea pe nas a mirosului de la câteva picături din aceste uleiuri (unul din ele sau mai multe în amestec) puse pe o batistă, sau aceste picături adăugate într-un lighean cu apă clocotită și făcut inhalație, acoperit pe cap cu un prosop. Pentru persoanele cu astm medicii recomandă și gimnastica în mod normal, de exemplu înotul la mare sau la munte deoarece aerul umed contribuie la ușurarea respirației (clorul din piscină poate provoca criză de astm). Un bolnav de astm bronșic trebuie să evite alergiile care îi provoacă criza, alimentele fermentate, cele preparate cu ajutorul drojdiei, variațiile de temperatură, poluarea, eforturile fizice prea mari și stările de stres. Este imporant să fie tratate toate infecțiile din organism, să se evite alimentele alergene, iar de 2-3 ori pe săptămână să adopte un repaus alimentar absolut, ori un regim alimentar de cruțare.

Citește și:  Fii atent la chipul tău, la buze și ochi și descoperă ce probleme de sănătate ai
Tratament la copiii bolnavi de astm bronșic, Foto: northcentralhealthdistrict.org

Tratamentul homeopat intern constă în administrarea pe cale orală de Bryonia, Cuprum, Drosera, Natrium sulphuricum și Sulfur. Tratamentul extern constă în cataplasme din frunze de varză strivite, puse pe piept, comprese cu lapte, inhalații cu mușețel, isop, salvie, sau propolis. Terapeuți cunoscuți în domeniul sănătății recomandă pentru tratamentul astmului bronșic: infuzia din usturoi, mac, lavandă și cimbru de cultură în părți egale; infuzia din ciuboțica-cucului, verbina, anason, coada-calului, în părți egale; să se mestece frunze de salvie; alimentația bazată pe crudități (ex. la micul dejun musli din nuci, o cană cu lapte nefiert, o felie de pâine, la prânz salată, grâu încolțit cu nucă și miere, musli din banane, la cină fructe și pâine); infuzia din coada-racului în lapte, infuzia din ceapă, infuzia din ridiche rasă îndulcită cu puțină miere; tinctura făcută din amestec din ciuboțica-cucului, cârcel, pătrunjel de câmp, în părți egale; infuzia din amestec de nalbă, levănțică, coada-șoricelului, potbal, în părți egale; infuzia din coada-șoricelului, mentă, rădăcină de valeriană în părți egale; infuzie amestec din 30 g isop, 20 g lumânărică, 20 g trei-frați-pătați, 10 g săpunăriță, 10 g cătină, 10 g potbal.

Levantica si alte plante, Foto: wellfednaima.comValeriana officinalis, Foto: geolocation.wsMenta în tratamentul sforăitului, Foto: popsugar.comCeai din coada-șoricelului, Foto: flowers-kid.comCimbru, plantă folosită în aromaterapie
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.