Cum putem să ne calmăm stările de nervi? Sfaturi utile antistres!

0
888
Cum putem să ne calmăm stările de nervi? Sfaturi utile antistres!

Nu știu ce am, dar sunt nervos tot timpul! Așa se plânge fiecare om care duce o viață stresantă, care ajunge să fie foarte nervos, introvertit, obosit, amețit. Din cauza stărilor de nervi se poate suferi de dureri la nivelul inimii, spasme intestinale, dureri de cap, bufeuri, tremurături ale picioarelor și mâinilor, amorțeli, de tulburări generale în tot organismul.

Fiecare om poate avea senzații plăcute sau din contră dezagreabile față de mediul înconjurător, față de lumea din jur, prin intermediul sistemului nervos. Dacă stresul este exacerbat, intervine oboseala pe fond nervos, insomnia, corpul și spiritul nu se mai adaptează la schimbările bruște și astfel apar tulburările și dereglările neurovegetative.

Cum putem să ne calmăm stările de nervi? Sfaturi utile antistres!

Medicii ne vin în ajutor, în calmarea stărilor de nervi, cu sfaturi utile, pentru a preveni tulburările generale ale organismului, care pot surveni pe fond nervos.

Mulți oameni au ticul nervos de a-și roade unghiile, cauzat de o instabilitate psihică. Un lucru e clar, sunt firi nervoase, au o sensibilitate exacerbată la orice atac din exterior, la orice problemă care apare la muncă sau în familie. Unii suferă de afecțiuni ale glandei tiroide și au nevoie de tratament corespunzător pentru calmarea simptomelor și a stărilor de nervi.

Suplimentele de magneziu sunt foarte bune pentru calmarea nervilor. Carența de magneziu duce la stări spasmofilice, de nervozitate și emotivitate exagerate. Astfel de oameni sunt nevrozați și trebuie să ia calmante pentru a-și ameliora simptomele. Medicii recomandă magneziul mai ales în lunile ianuarie-februarie și la începutul toamnei.

Deficitul de magneziu apare mai ales la persoanele în vârstă (acestea îl asimilează mai greu), la femeile însărcinate sau care alăptează dar și la copii, în timpul creșterii (la aceste persoane nevoile de acest mineral fiind mai mari). Cele mai bogate surse de magneziu sunt: cerealele, fructele uleioase, ciocolata amăruie, migdalele, cacao, fasolea albă, mazărea, nucile, fulgii de ovăz, alunele.

Calciul are efect benefic asupra influxului nervos. Dacă apare carența de calciu se poate dezvolta tetania – o tulburare care se manifestă prin contracții musculare ale extremităților, crize digestive, senzație de durere, angoase respiratorii, oboseală intensă. Calciul se ia împreună cu vitamina D deoarece astfel se absoarbe mai bine. Pentru combaterea oboselii sunt eficiente și suplimentele de fosfor. Magneziul și calciul sunt antagonice, de aceea nu se iau împreună, în caz contrar efectul lor se anulează.

Hipoglicemia produce nervozitate și este recunoscută prin stările de somnolență și oboseală. Acestea pot fi combătute prin respectarea micului dejun, sau dacă se mănâncă bine dimineața. Consumul de nicotină și cafeină trebuie redus pentru că acestea au efecte negative asupra sistemului cardiovascular și nervos. Mare atenție și cu vitamina C, aceasta excită sistemul nervos, de aceea nu se ia după-amiaza sau seara. Cei care consumă multă vitamina C înainte de culcare pot avea insomnie.

transpiratie

Când sunt nervoși, oamenii transpiră exagerat la palme, tălpi și axile. Ei trebuie să se spele mai des, deoarece transpirația are un miros caracteristic, neplăcut, accentuat și de cel provocat de igiena necorespunzătoare. De asemenea, problemele nervoase sunt cauze ale căderii părului, ale dezvoltării acneei și agravării unor afecțiuni dermatologice. Starea de nervi produce vasoconstricția vaselor de sânge, împiedică hrănirea părului și astfel rădăcina se atrofiază și părul cade.

Citește și:  Evoluția stresului posttraumatic – Cauzele declanșatoare și modalitățile prin care se stabilește diagnosticul

Oamenii trebuie să meargă din timp la medic dacă observă că le cade prea tare părul deoarece prin respectarea unui tratament corespunzător pot încetini din timp această evoluție nedorită. Dereglările nervoase pot produce sau agrava bolile de piele, nervozitatea stimulează glandele sebacee și crește secreția de sebuum a acestor glande.

Psoriazisul este agravat pe fond nervos, astfel de bolnavi trebuie să evite să se enerveze deși au neplăceri în familie sau la serviciu. Celulita se dezvoltă și ea din cauza stărilor de nervi, pe fond nervos apare scleroza grăsimilor acumulate și formarea aspectului de coajă de portocală al pielii.

Unii oamenii sunt anxioși, emotivi, nervoși, din cauza administrării unor medicamente agresive, excitante, corozive pentru stomac. Mucoasa stomacului poate fi afectată de stres și prin rolul ei secretor care depinde de sistemul nervos își va pune amprenta și asupra stării de nervi.

Oamenii nervoși au glandele mucoasei iritate și astfel prin funcția secretorie se produc sucuri digestive când nu se realizează digestia și rezultatul este iritarea și agresarea propriei mucoase. În timp, oamenii nervoși ajung să sufere de gastrită, de aceea trebuie să fie calmi, să-și protejeze stomacul, să mănânce încet, să se relaxeze, să evite alimentele grase, condimentate, prăjelile și cafeaua.

Oamenii nervoși suferă de inimă și de colon spastic. Ei se enervează brusc și ritmul cardiac crește din cauza nervului accelerator al inimii. Dacă starea de nervi persistă sau se repetă frecvent, se accelerează des bătăile inimii și se ajunge la tulburări serioase ce necesită tratament medical. Mulți ajung la medic din cauza unei colite spastice care le produce simptome greu de suportat din cauza stărilor de nervi: diaree, constipație, oboseală, sensibilitate a intestinului gros, spasme la colon.

Ești nervos și ai ajuns să mănânci exagerat? Da, nervozitatea duce la obezitate, cu cât ești mai nervos cu atât ai o tendință mai mare de a mânca. Este foarte ușor să ajungi să consumi alimente în mod exagerat, având senzația că astfel te calmezi. Medicii spun că ,,ronțăitul” pare nesemnificativ, este înțeles ca fiind o compensație pentru echilibrul celui nervos și duce la aportul mare de alimente nesănătoase. Oamenii nervoși au tulburări hormonale, mai ales ale glandei tiroide, ajung să acumuleze multe grăsimi, să rețină lichide și să se îngrașe.

Stările de nervi se pot calma prin masaj, prin dragostea manifestată între parteneri. Somnul calmează stările de nervi, relaxează și odihnește organismul, menține forma fizică și intelectuală. Sunt necesare măcar 8 ore pe noapte pentru a fi odihnit. Trebuie evitate zonele zgomotoase deoarece liniștea este cea care calmează nervii. O metodă calmantă a stărilor de nervi este baia caldă (de 37 grade Celsius), recomandată seara, înainte de culcare, aceasta induce o senzație de destindere pentru organism și pentru sistemul nervos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.