Implant de par pentru corectarea cheliei

1
426
Implant de par pentru corectarea cheliei

Daca podoaba capilara incepe sa se rareasca, poti apela la un implant de par astfel incat sa te poti bucura in continuare de un par bogat si frumos. Podoaba capilara a fost dintotdeauna un motiv de mandrie si un simbol al frumusetii barbatului si al femeii, insa odata cu subtierea, degradarea si caderea parului, apare stresul si frustrarea pe care o resimt barbatii si femeile de toate varstele. Chirurgia plastica estetica ofera solutii in acest caz prin implant.

Alopecia sau caderea parului (chelia) apare adesea la barbati, insa si la femei poate aparea o cadere difuza a parului ale carei cauze sunt diferite fate de cele ce duc la caderea parului la barbati.

Factorii care duc la caderea parului sunt stresul, poluarea, factori de mediu stresanti, factori ereditari, probleme de sanatate, fluxul sangvin necorespunzator si produsele de ingrijire agresive. Arsurile, accidentele, bolile, factorii psihologici sau congenitali pot provoca si ele caderea parului, insa nu sunt incluse in factorii naturali.

Se recurge la implant de par in special in cazul traumelor fizice ale scalpului ce pot fi provocate de impact, incizii, arsuri, acestea ducand la pierderea definitiva a pilozitatii capilare. Transplantul de par necorespunzator, implantarea fibrelor sintetice si liftingul radical al scalpului poate provoca necroza tesutului si noi probleme ale scalpului. Oricare ar ficauza caderii parului, exista doua solutii: folosirea perucilor si a meselor, si chirurgia.

Caderea brusca a parului se datoreaza in principiu tratamentelor, medicatiei si razioterapiei. Implantul de par devine o solutie pentru imbunatatirea aspectului de baza.

Caderea localizata a parului sau recidiva liniei scalpului apare in general la barbati in zona fruntii si in varful capului. Alopecia este resimtita de barbati inca de la varsta de 20-30 de ani si simptomele sunt datorate afectiunii numite alopecie androgenica. Aceasta afectiune determina susceptibilitatea foliculilor de par la anumite substante care ajung la baza firului de par si impiedica cresterea acestuia prin inhibarea productiei de keratina.

Si la barbati si la femei, nivelul crescut de substanta DT la radacina firului de par poate duce la caderea parului. Singura modalitate de a inlocui firul de par cazut este prin implant de par. Nu toti foliculii sunt receptivi la DHT, astfel ca nu toti vor cadea. Transplanturile de par se fac cu ajutorul recoltarii foliculilor imuni la DHT.

Cea mai frecventa si eficienta metoda de recuperare a parului este prin implant. In timp, aceasta tehnica a fost imbunatatita si aceasta a ajuns destul de simpla. Implantarea de par a fost dezvoltata in 1930 si a cunoscut modificari exponentiale in timpul ce a curs. In anii 1990 au fost introduse tehnici moderne, inclusiv tehnologia laser, astfel ca tesutul se regenereaza mult mai usor, iar cicatricile sunt minime. Foliculii se prind mult mai repede pentru ca provin de la acelasi corp si procesul de dezvoltare este accelerat. Aspectul natural se pastreaza, iar parul creste sanatos atata timp cat zona donatoare este sanatoasa.

Implantul de par la femei

Si reprezentantele sexului frumos pot face implant de par, desi de-a lungul vremii s-a pus in prim plan accentul pe rezolvarea problemei barbatilor. Barbatii au incercat sa isi rezolve problema pentru ca femeile au putut recurge mult mai simplu la peruci si mese pentru a-si ascunde problemele cu parul. Cauzele caderii parului la barbati sunt ereditare, acestia mostenind genetic chelia, in timp ce la femei, factorul declansator sunt tulburarile hormonale.

implant de par

Tipuri de implant de par

Existe trei tipuri de implantare a parului: unitati foliculare, unitatea foliculara individuala si unitatea foliculara modificata.

Extractia unitatii  foliculare descrie tehnologia avansata prin care se asigura rezultate pozitive in chirurgia transplantului de par. Aceasta presupune implantarea parului natural fara a exista efecte adverse sau complicatii. Tehnologia aceasta are numeroase avantaje:

  • Nu este nevoie de internare
  • Chirurgia nu este invaziva
  • Nu sunt lambouri de tesut
  • Nu sunt cicatrici
  • Vindecarea este rapida
  • Nu exista suturi si incizii
  • Conturul pilozitatii capilare este mimat perfect
  • Intr-o sesiune pot fi implantate pana la 200 de fire.
  • Fibrele sintetice nu sunt o optiune pentru ca au fost interzise in 1984 din cauza dezavantajelor si a riscurilor acestora asupra organismului.

Tehnici de implantare

Grefa dermo-piloasa. Aceasta metoda de implant de par se face prin prelevarea unor portiuni din regiunea occipitala a scalpului si montarea lor in zona lipsita de par. Grefele pot fi rotunde, grefe fanta, sau grefe fasii. Zona donatoare este inchisa prin suturi. Desi noile tehnologii sunt mult mai usor de folosit, aceasta metoda este inca destul de populara in randul celor care vor sa scape de chelie. Se foloseste in special la pacientii care doresc rezultate moderate cu desimea parului.

Citește și:  Care sunt cele mai bune idei de costume de Craciunita?

Micro-grefele constituie indepartarea chirurgicala a grefelor din scalpul de la ceafa , extragera foliculilor pilosi si implantarea acestora in zona fara par prin intermediul unor incizii foarte fine. Astfel, parul va creste in directia normala.

Mini-micrografarea este destul de similara grefelor, insa medicul care face operatia poate alege grosimea grefei pentru ca aceasta sa se potriveasca perfect cu zona in care va fi transplantata.

Transplantul de unitate foliculara este o tehnica de implant de par ce foloseste microgrefarea pentru a extrage foliculii individuali pe care ii insereaza la nivel tegumentar pas cu pas, pana cand toti foliculii exstrasi sunt transferati in zona fara par.

Tehnica lambourilor este urmata din repozitionarea unei portiuni de scalp cu par in locul unei alte portiuni de scalp fara par care este desprinsa complet.

Reducerea scalpului este folosita ca si tehnica de implant de par si se caracterizeaza prin portiuni de scalp cu par care sunt impinse inainte pentru  a acoperi zonele lipsite de par. Aceasta tehnica nu este recomandata pentru zona frontoparietala.

Tehnica expanderilor se axeaza  pe expandarea tesuturilor, o procedura folosita cu precadere in chirurgia plastica reconstructiva, in cazul arsurilor si celorlalte vatamari grave ale pielii. Un balon expandant este inserat sub scalpul cu pilozitate ce se afla langa portiunea fara par. Acest balon este alimentat periodic cu ser fiziologic, iar pielea se extinde si se dezvolta noi celule.

In procedura de implant de par, pacientul poate simti dureri, tensiune, presiune la nivelul capului. Aceste simptome sunt ameliorate si combatute cu ajutorul medicamentelor. Chirurgul trebuie sa fie atent cand face implantarea pentru a asigura o directie corecte, in sensul cresterii parului. Pentru a se ajunge la rezultate bune, pot trece chiar si mai mult de doi ani si pot avea loc mai multe sedinte de implantare a parului.

Riscurile implantului de par:

  • Cresterea lenta a parului
  • Infectii, sangerare
  • Inflamarea foliculilor, infectii in zona de grefare
  • Modificarile pigmentului pielii
  • Cicatrici cauzate de tensiunea din momentul vindecarii
  • Pustule si microchisturi
  • Amortirea scalpului
  • Umflaturi in jurul ochilor, al scalpului si al fruntii
  • Riscul ca grefele sa nu tina.

Nu este neaparata nevoie de un implant de par, insa acesta este solutia permanenta pentru tratarea cheliei. Exista si produse care stimuleaza cresterea parului deja existent in zonele in care lipseste. Printre acestea se afla: roganil, procerin, minoxidil.

Implantul de par poate fi efectuat si in alte zone, nu doar pe cap. Genele si sprancenele pot fi indesite, ingrosate sau alungite. Operatia se desfasoara sub forma unei anestezii locale urmate de implantarea foliculilor luati de pe scalpul de pe ceafa.

Transplantul de par poate fi realizat si la nivelul pieptului pentru a se stimula cresterea parului la nivelul bustului. Procedura nu este deloc dureroasa, insa este destul de rara.

Pentru cei cu barba rara, un implant de par poate rezolva problema. Traume, cicatrici, defecte genetice pot fi uitate si te poti bucura de o barba deasa daca te incumeti sa faci un transplant de par. Costul acestei interventii este mai mare decat cel al interventiilor capilare, pentru ca este necesara o munca migaloasa.

Terapia cu energia laser poate fi folosita in loc de implant de par. Acest tratament non-invaziv este descris prin absorbirea luminii laser de intensitate redusa de catre cromofori, niste atomi ce coloreaza substantele in care se afla. Cromoforii stimuleaza mai apoi cresterea parului acolo unde acesta lipseste. Acest rezultat nu este unul permanent.

Cand sa fac un implant de par?

Varsta nu prezinta un factor in ceea ce priveste aceasta interventie. Nici chelia nu trebuie sa fie mare pentru a se solicita transplantul de par. Cu cat pacientul este mai tanar, cu atat se va recomanda folosirea unor metode conservatoare, pentru a nu fi afectate zonele donatoare. Transplantul este recomandat cand alte tratamente nu au efect.

Implantul de par nu este recomantat daca pacientul sufera de boli ale coagularii sangelui, boli dermatologice, boli infectioase sau diabet zaharat.

Rezultatul final al chirurgiei de implant de par este definitiv, iar noii foliculi nu pot fi influentati de schmbarile hormonale ulterioare. Singurii factori care pot produce daune scalpului si parului si care pot provoca o noua cadere a parului sunt traumele scalpului si factorii externi (radioterapie, chimioterapie).

Daca suferiti de alopecie si doriti sa va bucurati din nou de un par bogat si sanatos, puteti incerca un transplant de par. Bineinteles, trebuie sa nu va ganditi la bani cand faceti aceasta interventie, pentru ca este destul de costisitoare.

1 COMENTARIU

  1. Dacă aveți întrebări legate de clinica Cosmedica din Istanbul, contactați-mă pe mine. Nu sunt vreun expert în transplantul de păr din Turcia, dar pot să vă povestesc pas cu pas experiența mea de-acolo…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.