In uter, corpul bebelușului este acoperit de un strat subtire de păr dar acesta dispare la nastere

0
2206
In uter, corpul bebelușului este acoperit de un strat subtire de păr dar acesta dispare la nastere

Știați că în uter bebelușul are corpul acoperit de un strat subțire și moale de păr care dispare după naștere? Acest lucru se poate observa mai ales la copiii născuți prematur, aceștia au o pilozitate mai pronunțată.

Lanugo

Este vorba despre un păr corporal fin care are denumirea de lanugo. Acesta este ca un puf și este mai vizibil pe frunte, față, urechi, spate și umeri. La bebelușii născuți la termen, după 40 de săptămâni (pentru că atât durează o sarcină) acest păr fin dispare în primele săptămâni. La unii bebeluși lanugo poate rămâne pe corpul lor mai mult timp din cauza unor tulburări hormonale, iar mamele ajung să fie speriate că aceștia sunt prea pufoși.

De asemenea copilul poate să aibă foarte puține fire de păr moi de acest fel dar să prezinte o cantitate mai mare de vernix, substanța aceea care îi protejează pielea în uter. Acest puf lanugo apare la făt în a 12-a săptămână de sarcină, sunt fire de păr foarte fine și scurte, care cresc, cad și sunt înlocuite cu altele noi.

Rolul lor este foarte important în protejarea pielii fătului, în păstrarea unor substanțe pe corpul acestuia. Cantitatea de fire de puf moale dar și de secreția de vernix variază de la un bebeluș la altul. Indiferent cum ar fi, bebelușii au un farmec aparte irezistibil, nu poți să nu-i iubești.

Vernix

Un bebeluș abia născut are pielea udă, de culoare cenușie-albăstruie și poate fi acoperită cu vernix alb cremos și urme de sânge. La aproximativ 1-2 minute copilul începe să respire și culoarea pielii se schimbă, ea devine normală. Nuanța pielii se schimbă întâi pe față și pe trunchi, apoi la membrele superioare și inferioare.

copil cu par

Vernixul este o substanță care a protejat pielea bebelușului înainte de naștere. Tot o culoare albăstruie are și cordonul ombilical al nou-născutului. După ce este tăiat acesta are lungimea de 2-2,5 cm și trebuie să i se aplice o pensă din plastic pentru a opri sângerarea. Aceasta este îndepărtată după ce cordonul ombilical s-a uscat, la cel mult 48 de ore de la naștere.

Citește și:  Află care sunt cele mai periculoase medicamente pentru organism

Este foarte important ca să se dea o atenție mare și igienei cordonului ombilical în scopul prevenirii infecțiilor, grăbirii vindecării și detașării lui de peretele abdominal. În spitale se folosesc anumite substanțe pentru prevenirea infecțiilor dar fără tratament și prin uscarea lui naturală s-a constatat o rată mai redusă de infecții ombilicale.

Pe față (nas, obraji și bărbie) pot să apară mici puncte albe care arată că anumite glande sudoripare și sebacee au canalele secretoare blocate. Treptat acestea dispar, deoarece încep să funcționeze abia în câteva săptămâni. Ele nu constituie o afecțiune ce trebuie tratată, pur și simplu punctele albe vor trece de la sine, nu trebuie decât să se spele fața copilului cu apă.

Un alt lucru ce trebuie știut despre bebeluși este faptul că pot prezenta descuamări ale pielii la palme, încheieturile mânilor, tălpi și glezne. Dacă apar și fisuri sângerânde trebuie aplicat un unguent pentru tratarea lor, recomandat de medic. Astfel de descuamări ale pielii sunt cazuri mai rare, nu apar la toți bebelușii.

În general nou-născutul este dolofan, acest lucru se datorează faptului că în ultimele săptămâni de sarcină organele fetale continuă să se maturizeze iar în organismul fetal se depune grăsime ceea ce face ca fătul să se îngrașe cu încă 0,5 kg.

Astfel un nou-născut ajunge să aibă o greutate normală de 3-3,5 kg. Aspectul nou-năcutului este oarecum ciudat, pare să aibă capul mare și membrele superioare și inferioare subțiri. La cei născuți prin cezariană capul este rotund, iar la cei născuți normal capul primește o formă conică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.