A fost o perioada a aurului, apoi a fost o perioada a argintului, probabil ca a fost si o oarecare perioada a perlelor, dar cu siguranta intr-un timp indepartat de era in care ne-am nascut. Din cate se vehiculeaza, aurul nu mai e chiar la mare cautare iar argintul mai este purat de tineret si-n secolul 21, desi nu e intr-o ascensiune tocmai remarcabila. Dar ce se poarta cel mai mult, mai ales vara?
La inceput unii le numeau kitschuri apoi s-au gandit sa le numeasca hand made, normal, pentru ca erau facute manual, bijuteriile fiind ulterior adoptate timid de unele fete mai rebele, mai hippie, carora nu le pasa de valoarea lucrurilor, a accesoriilor purtate. Le asortau cu ceva imbracaminte second hand si uite asa au adus o noua moda pe piata (pentru ca ce-i frumos si lui Dumnezeu ii place, iar daca mai e si ieftin ii place si omului) si totodata multi bani oamenilor creativi si ingeniosi.
Moda vine si revine
Bijuteriile hand made au reusit nu doar sa se impuna pe piata lucrurilor din aceeasi categorie, a accesoriilor, fiind practic cam pe prima pozitie, mai ales din cauza pretului scazut, dar surprinzator au reusit si sa schimbe moda, sa readuca un parfum a anilor hippie in culmea secolului in care lumea progreseaza din toate punctele de vedere. Insa, daca sunt facute manual, nu inseamna ca sunt si usor de realizat si ca le poate concepe oricine.
Doar maestri adevarati si desavarsiti pot crea asemenea lucruri frumoase. In categoria acestor bijuterii hand made intra atat cercei cat si bratari, brose, pandantive, iar mai nou se observa si comercializarea pe langa standurile cu accesorii, posete sau portofelele, facute din fel si fel de resturi de materiale sau butoni de la diverse lucruri ce nu se mai folosesc prin casa sau care nu-i mai trebuie bunicii.
Traim intr-o continua reinventare deoarece lumea e constienta ca totul se conserva, nimic nu se arunca si daca tot se fac si bani din asta, de ce sa nu intindem coarda la maxim, mai ales pe timp de criza, ca tot nu se mai duce odata criza asta?
Cate unul pentru fiecare
La inceput, cand aceste bijuterii hand made si-au facut aparitia prin pietele mari sau mici ale oraselor turistice, pareau ceva mistic, ceva aparte, din cale afara de boem, mai ales daca le achizitionai din micul Paris, asa cum e vazut Sibiul si te gandeai ca si femeie, ca trebuie musai sa pleci cu un suvenir. Si apoi ii luai unul si mamei, unul si sorei, poate si prietenei sau mai stiu eu carei colege cu care te intelegeai mai bine.
In urma cu vreo cinci ani se intampla asta, cand existau putini maestri in mini industria hand made. Putini dar buni! Acum, zau ca sunt asa de suparatoare toate tarabele astea pline de plasticate, pentru ca nici macar nu se mai respecta metoda de realizare. Se fac fel si fel de cercei din bilute, sarmulite si altele. Din cate povestea o tanara artista in ale bijuteriilor, cerceii sau pandantivele se fac dintr-o pasta modelatoare asemeni lutului (nu a divulgat numele acesteia) care se intareste in contact cu aerul, nu trebuie ars cum e lutul normal.
Ea le modela, le slefuia, dandu-le o forma, le picta cu diverse (culori acrilice, tempera, acuarele pentru ceramica), urmand ca dupa toata aceasta terapie, cerceii sa intre la lacuit; lacul, poate fi si auto, ajuta la mentinerea si protectia culorii si a modelului pentru o perioada mai indelungata. Finalmente bijuteriile hand made mergeau direct spre succesul vanzarii.
Dar de ce alegem sa purtam bijuterii hand made?
Raspunsul e simplu: sunt ieftine, colorate, cochete, ne putem asorta cate-o pereche de cercei cu fiecare bluza din garderoba, putem sa ne exprimam pana si starea de spirit in doar zece lei pe care-i dam la achizitionarea unui pandantiv ce-l atarnam de gatul nostru si ne putem schimba inele ca pe sosete.
Dar ce ne facem cand totul devine prea comercial si spre bucuria vanzatorilor de accesorii „la minut” toata lumea devine la fel si nimeni nu mai e special? Renuntam la trend sau pornim altul? Cred ca deocamdata ramanem setati pe cel curent, pana se hotaraste vreun alt maestru in ale lutului sau materialelor modelante sa inventeze ceva ce la inceput va fi privit cu snobism, ca apoi sa fie imbratisat cu mare drag si cu portofele deschise.
Odata cu invazia bijuteriilor hand made, s-a pornit si o adevarata revolutie in emisfera blogurilor. Pe langa faptul ca toata lumea abia in stare sa lege doua vorbe pe o pagina de net are acum blog, pe diverse teme, tratate doar de imaginatia lor searbada, au aparut foarte multe bloguri cu aceste accesorii: poza cu produsul, langa – apare direct pretul produsului si daca ai noroc sa apesi pe imagine, nimeresti direct la comanda.
Si uite asa nu mai trebuie sa te inghesui la tarabele asaltate de turisti pe timp de vara, sa ajungi in fata sa-ti alegi o pereche de cercei. Daca faci comanda de mai multe produse poate ai noroc sa primesti si-un cadou surpriza la livrare.
Accesoriile hand made suprinzator inca vietuiesc, chiar urca pe culmile succesului ca si incasari devenind tot mai apreciate si mai purtate, nu numai de pustoaice ci si de femei in toata firea pe care in urma cu cativa ani le vedeau cu perle false la gat, tot lasa un semn de intrebare. Acesta este simplu, cu puncte cardinale distincte: cat mai tine trendul asta si cum sa-l vedem? Grotesc in continuare, kitsch sau arta comerciala de succes? Doar timpul isi va spune cuvantul, apana atunci: consumati si din gura nu mai dati.