Infectia cu Chlamydia

0
914
Infectia cu Chlamydia

Clamidioza este o boala infectioasa bacteriana care este produsa de agentul Chlamydia – provocat de Chlamydia trachomatis – un microorganism care ar putea fi considerat atat virus cat si bacterie, datorita caracteristicilor sale corespunzatoare asemanatoare cu acestea.

Aceasta infectie este cea mai intalnita boala bacteriana care se trasmite pe cale sexuala in America, ea intrece ca frecventa atat herpesul genital, gonoreea si sifilisul. Boala se trasmite prin contact sexual si poate afecta si ochii, prin atingerea lor cu mana infectata, provocand conjunctivita.

Simptomele infectiei cu Chlamydia:

  • Femeile nu prezinta simptome foarte clare.
  • Majoritatea femeilor contacteaza boala si nu reusesc sa-si dea seama ca au aceasta infectie pana cand boala nu se agraveaza si apar complicatii, care pot duce la sterilitate.
  • Unele persoane au crampe menstruale, sau prezinta un disconfort ca in cazul unei vaginite.
  • Poate aparea febra sau alte simptome de tip postgripal – diaree, dureri de spate, scadere in greutate, frisoane.
  • In unele cazuri mai grave femeile au dureri pelviene intense, greturi, sangerari dupa contactele sexuale, sau dureri in zona coloanei vertebrale.
  • Barbatii urineaza mai des si au senzatia de arsura in timpul urinarii.
  • Au varful penisului rosu si de asemenea o secretie alba-galbuie peniana.
  • In cazuri grave, barbatii fac si o inflamatie a conductelor scrotale (numita epididimita) si care este foarte grava deoarece poate duce la sterilitate.

Cand apare unul dintre aceste simptome trebuie urgent de facut un control la un medic specialist pentru a se stabili diagnosticul si a urma un tratament imediat. In stabilirea diagnosticului medicul va testa secretia peniana sau lichidul cervical pe un mediu de cultura special, va examina lichidele la microscop folosind o substanta anumita, care are rolul sa faca bacteriile sa straluceasca si astfel sa se depisteze daca exista o infectie cu Chlamydia. De asemenea se vor face analize de sange prin care sa se determine prezenta anticorpilor impotriva bolii.

Citește și:  Cum te afectează oboseala suprarenală? – De la lipsa de energie la depresie

Daca boala este depistata la timp si inca nu au aparut diferite complicatii, cand cazurile de infectie nu sunt grave, rata de vindecare este de 95%. Totul depinde de fiecare pacient in parte, sa fie atent la simptome si sa apeleze imediat la un medic de familie.

Boala poate fi prevenita prin folosirea prezervativului in timpul contactului sexual, pentru a se evita contaminarea cu Clamydia. Este important ca persoanele care au parteneri sexuali cu simptome ale acestei infectii sa isi faca si ele testul pentru Clamydia.

De asemenea orice femeie insarcinata sau care isi doreste sa faca un copil trebuie sa faca acest test chiar daca prezinta sau nu simptome. In caz ca boala exista si apare bebelusul, acesta este posibil sa faca conjunctivita grava la ochi, care duce la orbire. Tuturor femeilor care au o viata sexuala activa le este recomandat de catre medici sa-si faca o data pe an testul pentru Chlamydia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.