Balonarea si starea de ingreunare – Cauze si metode de tratament

0
200
Balonarea si starea de ingreunare - Cauze si metode de tratament

Ce este balonarea si cand apare ea? Balonarea este practic o tulburare ce apare la nivelul intestinelor si are ca principale cauze alimentarea haotica si obiceiurile persoanelor de a se hrani in mod neadecvat.

Atunci cand amestecam alimentele ca si natura lor sau cand le consumam in exces, incep sa se produca cantitati mari de gaze in cavitatea stomacala, mult mai mari fata de cantitatile cu care stomacul este obisnuit.

Cauzele balonarii

Desi principalele cauze ale balonarii sunt obiceiurile alimentare, balonarea mai poate fi cauzata si de alti factori. Aici intra cu succes si tensiunea premenstruala la femei. De regula, inainte de venirea ciclului menstrual, la femei apare balonarea, care are ca prime simptome umflarea intregului trup, mainile si picioarele se intaresc si au o senzatie de greu, poate chiar de febra la nivelul muschilor. In general, femeile care au o viata sexuala activa nu prea au probleme de aceasta natura, deoarece hormonii au cel mai important rol si ajuta la echilibrarea lichidelor din organism la nivelul intregului corp.

O alta cauza comuna a balonarii este reprezentata de obiceiurile omului de a se hrani. Daca vreti sa scapati de senzatia de balonare trebuie sa va schimbati obiceiurile si modul de a va alimenta. Daca balonarea apare, si cauza ei este mancarea pe care o consumati, atunci cu siguranta ceva nu faceti bine, prin urmare va trebui sa aveti mai mult grija la ce mancati, ritmul in care consumati alimentele, combinatii pe care le faceti la o masa.

Atunci cand mancati repede, deci practic infulecati, presiunea de la nivelul stomacului creste, iar aceasta va determina productia marita de gaze, care evident va duce la o balonare in exces. Asadar nu este necesar doar sa consumati alimente in cantitati mici, esential este sa nu va grabiti atunci cand le consumati, deoarece se spune ca stomacul incepe sa isi faca treaba abia la 15 minute dupa ce noi incepem sa mancam si daca mancam incet, el va primi hrana treptat, iar daca mancam rapid va fi aglomerat subit.

O alta cauza a balonarii este cu siguranta si lipsa de toleranta a organismului la lapte, in principiu la lactoza pe care acesta o contine. Aceasta intoleranta duce la umflarea abdomenului, mai ales daca sunteti mari consumatori de lapte. Lactoza are un simplu rol si anume acela de a dizolva zaharul din lapte, deci daca stam putin sa calculam la 200 de mililitri de lapte ce nu a fost digerat avem un continut de 0.03 centimetri cubi de gaz in cavitatea stomacala, iar cantitatea poate parea mica dar la fel este si stomacul nostru si acesta nu va putea suporta prea mult deci va avea loc umflarea asadar balonarea sa si implicit a abdomenului.

Citește și:  Măsuri de prim ajutor în caz de rană în palmă

balonare

O alta cauza a balonarii poate fi si consumul ridicat de produse ce contin grau, deoarece glutenul din grau si din paine da senzatii de arsura in stomac si iar ajunge la creearea de gaze in exces.

Alte cauze ale balonarii ar mai fi si consumul ridicat de antibiotice, de dulciuri si mai ales de sare. De aceea spoturile dintre reclamele de la televizor nu sunt de ignorat, deoarece consumul excesiv de sare, zahar si grasimi, chiar poate dauna grav sanatatii dumneavoastra. Antibioticele determina balonarea deoarece ele distrug toate bacteriile care practic nu ar cauza nici un rau, ele sunt doar prezente la nivelul tractului digestiv si isi fac treaba acolo, anume – ajuta la digerarea produselor alimentare pe care noi le consumam.

Prin distrugerea acestor bacterii inofensive (cu administrarea antibioticelor) distrugem astfel si modul de functionare normala a organismului, creand o digerare mai lenta. Alte pastile ce pot cauza balonarea sunt cele contraceptive.

Masuri impotriva balonarii

Inainte de toate trebuie sa fim foarte atenti la ceea ce consumam. Asta inseamna in prima faza sa nu exageram cu dulciurile, sa avem grija la cantitatea de sare folosita si sa nu utilizam pastile care accelereaza starea de balonare.

Atunci cand mancam trebuie sa mancam fara graba, deoarece o alimentatie rapida va dauna stomacului nostru poate mai mult fata de trei zile de infometare. El este suprasolicitat atunci, ca si un om cand face treaba in exces oboseste si cedeaza, atunci cand sta degeaba pur si simplu se relaxeaza, deci atentie! Stomacul nu trebuie lasat sa lucreze in gol, deoarece el nu se va opri daca nu are ce munci.

Consumul de fibre este la fel de important atunci cand suntem balonati constant, deci va trebui sa incepeti sa consumati fructe si legume proaspete sau cereale integrale. Chipsurile si toate produsele de tip fast-food sunt la fel de daunatoare, asa ca incercati sa le evitati.

Pentru evitarea balonarii indicat ar fi sa consumati si alimente cu potasiu cum ar fi ciupercile, conopida, varza, deoarece acestea reduc cantitatea de sodiu din organism. In cazul in care deja esti balonat, un ceai de menta sau un iaurt probiotic va elimina cu siguranta disconfortul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.