Inflamatii ale mucoasei bucale – Aftele

0
363

Aftele reprezinta cele mai des intalnite inflamatii ale mucoasei bucale. Foarte multe persoane acuza aparitia aftelor pe limba, gingii sau pe partile inferioare ale obrajilor, cauzale aparitei acestora fiind numeroase.

Ce sunt, de fapt, aftele? Aftele sunt mici leziuni care apar la nivelul mucoasei bucale. Sunt extrem de suparatoare, dezvoltarea lor trecand prin mai multe stadii. La inceput apar niste mici umflaturi care dau o simpla senzatie de arsura. Insa in cateva zile, aceasta umflatura se va sparge si acolo o sa apara ulceratia propriu zisa.

Daca sunt tratate inca din faza incipienta, exista posibilitatea ca aftele sa nu mai evolueze si ulceratia sa nu mai apara. In caz contrar, afta se vindeca in aproximativ 10 zile, insa in tot acest timp pacientul are de suferit din cauza durerii si a usturimii provocate de mica leziune.

Cauzele care duc la aparitia aftelor

Cauzele care duc la aparitia acestor mici si dureroase leziuni sunt numeroase. Un prim factor care determina aparitia aftelor este igiena si sanatatea bucala. Exista foarte multe cazuri in care aftele apar din cauza unei igiene superficiale, sau din cauza existentei cariilor.

Cariile reprezinta adevarate focare de infectie pentru intregul organism, dar mai ales pentru cavitatea bucala, deoarece bacteriile se inmultesc si se raspandesc cu o foarte mare rapiditate. Tartrul este, de asemenea, o foarte mare problema, deoarece si in zonele pe care acesta este depus, bacteriile se dezvolta repede. De aceea tratarea problemelor de natura dentara este un prim pas pentru indepartarea sursei de aparitie a aftelor.

Un alt factor care determina aparitia aftelor este prezenta candidei. Candida este prezenta in mucoasa bucala, in tractul digestiv sau chiar si pe pielea oamenilor sanatosi, insa actiunea aceasteia este limitata de prezenta altor bacterii. Insa exista posibilitatea ca, din cauza unor medicamente sau din cauza stresului, aceste bacterii care limiteaza actiunea candidei sa dispara, in asa fel incat cea dintai va evolua, fiind un factor determinant al aparitiei candidozei bucale. Exudatul faringian poate arata cu exactitate daca este vorba de candidoza bucala.

Stresul este o alta cauza a aparitiei aftelor. Alti factori care duc la aparitia aftelor sunt medicamentele, in special anticonceptionalele, dar si antibioticele, o alimentatie saraca in vitamine, anumite alimente iritante sau un sistem imunitar scazut. Aftele pot sa apara si in timpul sarcinii si in timpul tratamentului cu citostatice. Deshidratarea este un alt factor favorabil aparitiei aftelor bucale.

Aftele pot sa apara indiferent de varsta, insa s-a observat ca cei mici sunt mult mai predispusi fata de adulti.

Citește și:  Gelul de aloe vera, un tratament eficient pentru arsurile solare

Cum se manifesta aftele

Dupa cum ati putut citi anterior, intial aftele se manifesta precum o mica umflatura plina cu lichid, de marimea unei gamalii, care ofera o senzatie de arsura si disconfort. Aceasta apare dintr-o data, iar evolutia sa este rapida. Daca nu este tratata din timp, mica umflatura se sparge si apare o leziune, acoperita cu o membrana galbena. Aceste ulceratii sunt foarte dureroase, in special in timpul vorbirii.

Aftele apar de cele mai multe ori pe partea inferioara a buzelor, insa pot sa apara si pe interiorul obrajilor, pe limba si chiar si pe amigdale in situatii foarte grave. Dimenisunea acestora poate varia in functie de gravitatea afectiunii, pot fi foarte mici sau pot avea dimensiuni mai mari. In situatiile foarte usoare apare o sigura afta, dar exista si situatii in care apar mai multe afte, suferinta fiind bineinteles mult mai mare.

Printre simptome poate sa apara si febra, dificultatea de inghitire si masticatie. Exista persoane care sunt prdispuse genetic la aparitia aftelor, asa ca aparitia acestora va fi frecventa.

Tratament pentru afte

Aftele pot fi tratate prin administrare de antiseptice si analgezice pentru ameliorarea durerilor. Tot pentru a diminua senzatia de disconfort si usturimile se recomanda aplicarea de anestezice locale. In unele cazuri, in general in cele mai grave, se administreaza si antibiotice, de obicei tetraciclina fiind cea mai indicata.

Exista foarte multe produse destinate atat ingrijirii bucale, care ajuta la prevenirea aftelor, cat si produse care pot fi folosite pentru vindecarea leziunilor. Gelurile, spray-urile, unguentele si apa de gura dau intotdeauan rezultate pozitive. Pentru a preveni aparitia aftelor cel mai important aspect il constituie ingrijirea bucala, folosirea produselor special destinate pentru inlaturarea placii bacteriene, dar si tratarea cariilor. Un regim alimentar sanatos poate exclude aparitia acestor leziuni.

Produse naturiste pentru tratarea aftelor

Aftele pot fi tratate si cu ajutorul unor produse naturiste. Un produs la indemana oricui, care nu doar amelioreaza durerile si arsurile produse de afte, dar ajuta si in tratarea problemelor gingivale, este scortisoara.

Clatiti-va de doua ori pe zi cu infuzie de scortisoara calduta (o lingurita de scortisoara la o cana de apa) iar problemele se vor diminua. Un alt produs indicat in astfel de afectiuni este busuiocul, tot sub forma de infuzie. Florile de musetel si frunzele de salvie ajuta la combaterea infectiilor de la nivelul bucal, fiind un minunat antiseptic natural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.