Informații esențiale despre febra reumatică la copii – Iată care sunt simptomele și cauzele afecțiunii

0
514
Informații esențiale despre febra reumatică la copii – Iată care sunt simptomele și cauzele afecțiunii

Febra reumatică este definită ca o afecțiune a copiilor și tinerilor și este cauzată de infecția cu bacteria stafilococică. Cei mai afectați sunt copiii care au vârsta între 5-18 ani. Agentul patogen este Stafilococcus pyogenes, care infectează amigdalele, gâtul, urechile. Datorită infecției stafilococice copilul acumulează anticorpi iar aceștia atacă țesuturile corpului și astfel se produce febra reumatică.

La copii această afecțiune poate fi foarte gravă deoarece daunele sunt și asupra inimii și asupra valvelor acesteia. Inițial apare o inflamație a articulațiilor ceea ce produce artrita, apoi inflamația inimii ceea ce duce la cardită. Creierul poate fi și el afectat de febra reumatică în sensul că inflamarea de la nivelul acestuia poate da tulburări de coordonare a mișcărilor. Astfel de simptome apar la 10-30% dintre cazurile cu febră reumatică. Este vorba despre o boală a sistemului nervos numită coree Sydenham.

Având în vedere cauzele care produc afecțiunea, medicii aplică tratamente cu antibiotice pentru tratamentul faringitei și amigdalitei deoarece astfel pot preveni anumite recurențe ale infecțiilor. Sistemul imunitar slab poate fi și el un factor de risc al afecțiunii. Persoanele afectate îndeosebi sunt cele care au rude ce au suferit de febră reumatică, deoarece se spune că factorii ereditari sunt cei ce predispun cel mai mult la afecțiune.

Este vorba despre răspunsul deficitar al sistemului imunitar împotriva infecției cu streptococi. Specialiștii în domeniul medical afirmă că afecțiunea nu este ereditară însă factorii ereditari cresc riscul de îmbolnăvire, sunt de luat în calcul la unii pacienți. Un alt aspect se referă la contagiozitatea acestei afecțiuni. Medicii consideră febra reumatică ca fiind necontagioasă, însă dacă se pune problema de infecția cu bacterii, aceasta se poate transmite de la un copil la altul într-o colectivitate.

Principalele simptome sunt: stările febrile, durerile articulare, pierderea poftei de mâncare, paloarea, durerile abdominale, apariția inflamațiilor la articulațiile mari ce se pot solda cu rigiditatea sau înțepenirea acestora. Durerile apar îndeosebi la genunchi. Alte semne ale afecțiunii sunt erupțiile de pe piele care produc mâncărimi, sunt ca la urticarie. Erupțiile sunt pe trunchi sub forma unor pete roșii destul de extinse și care apar și pe zona anterioară și posterioară ale acestei părți a corpului.

Oboseala în membrele inferioare și slăbiciunea musculară, mișcările convulsive ale brațelor sau alte unor mușchi sunt alte simptome clare ale febrei reumatice la tineri. Copiii care au dureri la înghițire, roșu în cerul gurii, dureri de cap, febră, ganglioni limfatici umflați și eventual dureroși la gât, care sunt semne de amigdalită, trebuie să fie duși la medic pentru a urma un tratament pentru ameliorarea simptomelor și combaterea infecției cu bacterii.

Citește și:  12 simptome care indică faptul că suferi de tulburări hormonale

Febra reumatică este diagnosticată de medic pe baza simptomelor și semnelor care apar la pacient. Pentru a preveni bolile de inimă pacientul trebuie să fie examinat și de către un medic cardiolog. Tratamentul trebuie aplicat la timp deoarece complicațiile sunt de insuficiență cardiacă, pericardită, endocardită, artrită, coree Sydenham, aritmii și boli de piele.

Metode de tratament în caz de febră reumatică

salata de fructe

Tratamentul cu antibiotice este foarte important pentru eliminarea infecției cu bacteria streptococică. Aspirina nu se administrează în astfel de cazuri, se alege ibuprofenul. Pentru protejarea inimii sunt indicate suplimentele de L-carnitină. Aceasta are proprietăți antioxidante puternice și luptă împotriva atacului nociv al radicalilor liberi. L-carnitina ajută în cazuri de afecțiuni cardiovasculare, în prevenirea infactului și insuficienței cardiace.

Suplimentele de L-metionină au de asemenea acțiune de combatere a efectelor nocive ale radicalilor liberi. Pentru stimularea sistemului imunitar al organismului sunt indicate vitamina C, vitaminele din complexul B și coenzima Q10. Alte substanțe nutritive care ajută în grăbirea vindecării sunt suplimentele de calciu și magneziu, complexul de multivitamine și minerale. Algele la fel ca și vitaminele și mineralele mențin echilibrul între nutrienți, deoarece sunt bogate în astfel de elemente active.

Pentru reducerea inflamațiilor se recomandă uleiul de semințe de in, iar pentru creșterea oxigenării țesuturilor și combaterea stărilor febrile ajută vitamina E. Aminoacizii și enzimele proteolitice sunt importante în tratament deoarece cresc rezistența organismului. Plantele medicinale cu efect antibiotic sunt eficiente în astfel de cazuri. Gențiana are proprietăți antibiotice naturale, la fel și salvia, urzica și rădăcina de brusture.

În perioada de recuperare alimentația trebuie să fie ușoară, alcătuită din fructe și legume, brânză de vaci, iaurt, sucuri proaspete naturale din fructe. Se bea multă apă plată și ceai pentru rehidratarea permanentă a organismului. Nu se consumă băuturi cabogazoase, alimente rafinate, prăjeli, zahăr, sare, cafeină, produse procesate.

Pentru scăderea febrei se aplică comprese umezite în apă rece (de 15 grade Celsius) pe cap, torace, trunchi; se schimbă la interval de 10 minute, de câteva ori și astfel temperatura corpului poate scădea cu cca. 2 grade Celsius. Copilul trebuie să se odihnească, să stea în pat pe durata tratamentului. Pentru prevenirea atrofiei mușchilor din cauza statului la pat se face masaj pe corp și câteva exerciții fizice ușoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.