Ingrijirea pielii reprezinta cheia frumusetii si a sanatatii acesteia; intr-o societate in care se pune atat de mare pret pe aspectul fizic, felul in care aratam este cartea noastra de vizita. Pielea este organul cel mai expus factorilor poluanti din mediu si actiunii chimicalelor din produsele cosmetice si cele de curatenie, de aceea trebuie sa acordam o atentie deosebita ingrijirii acesteia.
Pielea este organul care spune foarte multe despre starea generala de sanatate a organismului si despre afectiunile de care suferim. Este bine de stiut faptul ca pielea este organul cu cea mai mare suprafata de absorbtie, aspect pe care ar trebui sa il avem in vedere ori de cate ori folosim produse care se aplica pe piele.
Primul pas in ingrijirea pielii este alimentatia si stilul de viata. Indiferent de produsele cosmetice folosite si artificiile de machiaj, pielea arata imbatranita, lipsita de stralucire si elasticitate, cu tendinte de ridare daca din alimentatia noastra lipsesc fructele si legumele si abunda alimentele grase, de tipul prajelilor si fast-food-lui. Obisnuiti-va sa consumati cel putin doua fructe proaspete zilnic, de preferat cele cu un continut bogat de antioxidanti.
Acum este sezonul strugurilor care sunt nemaipomeniti pentru piele si ficat. Ceaiurile sunt de mare ajutor in mentinerea unui tonus ridicat al pielii si detoxifierea acestei. Un ceai verde pe zi face minuni, in plus este o sursa valoroasa de antioxidanti pentru intreg organismul.
Ingrijirea pielii presupune si atentia pe care o acordam consumului zilnic de apa. Studii recente derulate de medicii dermatologi din SUA au stabilit o legatura directa intre ridarea si imbatrinirea timpurie a pielii si consumul de apa. Cantitatea zilnica de apa recomandata este de cel putin doi litri, aceasta cantitate de lichid nereferindu-se si la ceai sau cafea.
Apa este foarte importanta pentru intreg organismul, pielea nefacand exceptie de la aceasta regula. Putem imbunatati aspectul pielii si creste gradul de hidratare al acesteia si prin pulverizare, pe fata curata si demachiata, a apei minerale cosmetice, procurata din farmacie, sau folosirea unor creme cu textura lejera cu un continut mare de apa si oxigen.
Somnul este un alt factor important care afecteaza felul in care pielea noastra arata. Nu putem vorbi despre ingrijirea pielii fara sa mentionam si acest aspect. In timpul somnului tot organismul intra intr-o stare de relaxare, procesele de regenerare celulara fiind accelerate. Se stie ca efectul maxim al cremelor de noapte este in timpul somnului, atunci cand intreg organismul, inclusiv pielea se reface. Dormiti cel putin opt ore pe noapte pentru ca pielea dumneavoastra sa arate odihnita si frumoasa.
In cazul in care sunteti o persoana foarte activa, care nu isi permite luxul de a dormi opt ore pe zi, puteti compensa lipsa somnului de frumusete cu aplicarea unor masti si tratamente speciale pentru pielea obosita si stresata. In acest fel ameliorati efectele lipsei somnului, efecte care devin vizibile in timp Hidratarea si curatarea sunt reguli de baza in ingrijirea pielii. Nu putem vorbi despre o piele frumoasa si sanatoasa fara sa mentionam aceste doua proceduri cosmetice care trebuie sa faca parte din ritualul zilnic de ingrijire.
Curatarea pielii trebuie facuta zilnic, dimineata inainte de folosirea produselor de machiaj si seara, dupa indepartarea acestora. Folositi produse destinate tipului dumneavoastra de piele, cu ingrediente cat mai naturale. Gomajul saptamanal facial si corporal ajuta la indepartare celulor moarte de la suprafata pielii, stimuland regenerarea epidermei. Folositi produse cu o granulatie potrivita gradului de sensibilitate al pielii dumneavoastra. Dupa curatarea si gomajul pielii, regula de baza in ingrijirea pielii este aplicarea produselor de hidratare: creme, lotiuni tonice, seruri.
Produsele cosmetice pot imbunatati aspectul pielii sau dimpotriva, in functie de calitatea si intrebuintarea acestora pot face mai mult rau. Pentru a a alege produsele potrivite tipului dumneavoastra de piele trebuie sa stiti ce probleme aveti. In alegerea produselor de ingrijire zilnica sau de machiaj tineti cont de ingredientele folosite in formula acestor produse.
Parabenii, parafinele si colorantii artificiali continuti de cosmetice pot afecta iremediabil pielea sau pot provoca alergii. Si nu uitati toate aceste substante daunatoare ajung in intreg organismul prin intermediul pielii. Specialistii recomanda alegerea produselor cosmetice dupa procentul de substante active naturale aflate in compozitia acestora.
Ingrijirea pielii poate fi facuta si cu produse cosmetice naturale, preparate in casa. Efortul este mai mare, dar merita cu prisosinta. Ori de cate ori aveti ocazia folositi o masca facuta din fructe de sezon in combinatie cu iaurt sau smantana pe care o aplicati pe fata si pe decolteu.
Un gomaj realizat cu pudra de cafea sau faina de porumb in amestec cu ulei de masline confera pielii un aspect catifelat si suplu. Infuziile de plante medicinale pot fi folosite cu succes pentru ameliorarea unor afectiuni ca acneea sau cuperoza. Plante ca musetelul, cimbrul si mararul au efect astringent si cicatrizant, fiind recomandate tenurilor grase sau acneice. Ingrijirea pielii este o procedura complexa de care trebuie sa tinem cont zilnic pentru a arata in permanenta in forma si plini de vitalitate.