Insolatia: cauze, remedii si primul ajutor

0
169
Insolatia cauze, remedii si primul ajutor

Prin insolatie intelegem acel termen care desemneaza o serie de schimbari pe care corpul uman le sufera, manifestate prin cresterea temperaturii, pana la 40°, transpiratii intense si, intr-un final, deshidratare. Cu alte cuvinte, insolatia apare atunci cand organismul nostru este expus o lunga perioada caldurii excesive, iar corpul nu mai poate sa-si scada temperatura in mod natural.

Spuneam la inceput ca se manifesta si prin transpiratii intense, insa la un moment dat, deshidratandu-se, corpul nu mai transpira, disparand astfel puterea organismului de a reveni la temperatura normala. Din pacate, multi oameni ignora aceste simptome, expunandu-se unor conditii mult prea vitrege. Mai mult decat atat, insolatia se declanseaza in mod subit si, cel mai probabil, acesta este si unul dintre motivele pentru care oamenii nu constientizeaza intrutotul riscurile la care, pana la urma, se expun.

Ba chiar, am putea spune ca persoana care are insolatie nici macar nu stie ce i se intampla si, mai ales, care este cauza. Persoanele care se afla in apropierea bolnavului trebuie sa ia in considerare fiecare semn, indeosebi in zilele extrem de calduroase, ca fiind unul destul de serios si sa sune de indata la numarul de urgenta.

Tot din nefericire, multi oameni considera ca pe ceva normal, ceea ce este de fapt un raspuns al corpului la temperaturile ridicate ale aerului si incearca sa se trateze acasa, ori ignora cu desavarsire orice simptom. Nimic mai gresit, intrucat, in urmatoarele ore, persoana in cauza poate muri. Tocmai de aceea, medicii spun ca insolatia este, fara doar si poate, o urgenta medicala, mai ales daca ne referim la copii, ori la batrani.

Pe de alta parte, oricare persoana care nu se hidrateaza suficient in sezonul cald, ori care nu mananca alimente cu vitamine multe, este predispusa riscului de a face insolatie, cu atat mai mult cu cat ignora recomandarea medicului, si-anume, in zilele foarte calduroase, sa evite sa iasa in aer liber, sa se hidrateze corespunzator, adica sa bea minimum 2 litri de apa/zi si sa manance cat mai multe fructe, legume, alimente usoare si cu un aport de vitamine semnificativ. Nu putem omite nici faptul ca fiecare persoana, indiferent de varsta sau de starea generala de sanatate trebuie sa-si acopere capul si sa poarte haine cat mai deschise la culoare.

insolatie

In orice caz, in zilele foarte calduroase, trebuie sa fim cu totii precauti si sa urmam toate sfaturile specialistilor. De pilda, daca observam ca transpiram abundent si stim ca, pe de alta parte, nu ne-am hidratat corespunzator, trebuie sa bem cat mai multa apa si sa incercam imediat sa ne adapostim intr-un climat corespunzator. Oricum, cum spuneam, unul dintre semnele insolatiei este transpiratia abundenta la inceput, ca mai apoi aceasta sa scada in intensitate.

Citește și:  Tratamentul cu argilă, un stil de viață sănătos – Cum aplici cataplasme și comprese cu argilă?

Totodata, vor aparea si semne ale oboselii, dureri intense de cap, greata, dar si confuzie. Nu vor lipsi, din pacate, nici spasmele musculare sau convulsiile. Pentru persoanele cardiace, insolatia se poate manifesta, intr-un final, prin coma, dupa care, prin deces. Chiar si asa, de mentionat este faptul ca nu numai persoanele cardiace, ori mai sensibile sunt predispuse riscului de a face insolatie, ci toti oamenii care se expun caldurii excesive. De asemenea, o alta cauza se refera si la un efort fizic prelungit in zilele calduroase. Pe langa faptul ca efortul fizic deshidrateaza organismul, il mai si oboseste, insolatia aparand mult mai rapid.

Si unele boli, cum ar fi diabetul, pot grabi aparitia si agravarea deopotriva a insolatiei, intrucat acest gen de boli deshidrateaza corpul. Nu putem uita nici anumite medicamente, cum ar fi, de pilda, cele de slabit, care deshidrateaza si ele, la randul lor, organismul. Mai mult chiar, multe persoane nu constientizeaza riscurile la care se expun, an de an, aparand tot mai multe cazuri, unele persoane lesinand sau chiar murind in plina strada. Din pacate, in unele cazuri, nu se mai poate face nimic, desi medicii au fost anuntati.

Cu toate acestea, va vom invata ce trebuie sa faceti pana vin medicii pentru o persoana care, dupa primele semne, sufera de insolatie. Inainte de toate, trebuie sa mutati persoana in cauza intr-o alta incapere, mult mai racoroasa si ferita de actiunea directa a razelor soarelui, cu atat mai mult cu cat venirea ambulantei poate dura chiar si 10 minute. Imediat ce ati mutat-o intr-o alta incapere mai racoroasa, indepartati-i hainele si incercati sa-i mai scadeti din temperatura corpului, intrucat insusi corpul nu o mai poate face.

Ori o veti stropi pe persoana in cauza cu apa rece, ori o veti infasura intr-un cearsaf ud. Si asezarea corpului trebuie sa respecte cateva conditii. De pilda, este necesar ca persoana respectiva sa fie asezata in pozitia culcat, iar picioarele sale sa fie usor ridicate. In acelasi timp, sa nu incercati in niciun chip sa-i dati apa sa bea sau sa-i administrati vreun medicament anume pentru scaderea febrei, intrucat este posibil ca starea sa i se agraveze pana la sosirea echipajului de urgenta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.