De multe ori persoanele care nu sunt tocmai pregatite sau invatate cu schimbarile bruste de temperatura sau cu vremea caniculara pot avea grave probleme de sanatate mai ales de timp pe vara, in arsita soarelui iar cel mai des intalnit efect este insolatia. Aceasta vine odata cu senzatii de ameteala, de epuizare, cu crampe la nivelul muschilor sau cu diverse tulburari.
In unele cazuri organismul uman poate manifesta rezistenta la temperatura sau la umiditate crescuta, insa de cele mai multe ori vremea excesiv de calduroasa poate sa dauneze din cauza unor factori acumulati precum oboseala, obezitatea, deshidratarea, alcoolul sau chiar si alimentatia necorespunzatoare. De regula, tocmai persoanele care nu sunt chiar adaptate la vremea caniculara sunt cele mai predispuse la astfel de riscuri.
Insolatia are mai multe simptome, dar cele principale sunt cu siguranta lesinul de caldura si ameteala. Asta inseamna ca atunci cand stationati pentru un timp mai lung intr-o zona cu soare, fara pic de umbra, puteti avea senzatii de lesin si usor se instaleaza si ameteala, toate din cauza faptului ca sangele sta in acel moment mai mult in partea inferioara a corpului si tot in acel moment creierul este lipsit de o irigare corespunzatoare.
Dar va puteti reveni destul de usor daca luati putin loc, la umbra, intinsi pe spate, intr-un loc unde e mai racoare, iar indicat in astfel de situatii este sa consumati si mai multe lichide si un rezultat bun in indepartarea starilor de lesin il va avea masarea pulpelor de la primele falage ale degetelor mari. In cazul in care o persoana lesina din cauza insolatiei si medicul intarzie sa apara, se poate folosi uleiul esential de rozmarin sau uleiul esential de menta, ambele avand efecte revigorante si de stimulare, inviorare, reusind sa restabileasca functiile creierului dar si ale inimii.
Procedura este simpla: se pune in zona narilor flaconul cu substantele respective pentru a fi mirosit de persoana in cauza sau mai poate fi folosita si o batista inmuiata cu cateva picaturi care va fi data pe la nas. Foarte folosit mai este si otetul de mere care are deasemenea efecte stimulante. Foarte important ca si masura de prim ajutor, in cazul in care sunteti in preajma unei persoane care tocmai a lesinat din cauza insolatiei, este sa stiti ca nu trebuie sa-i administrati nimic pe cale orala, atata timp cat persoana afectata este inconstienta.
Crampele musculare sunt tot o urmare a insolatiei, insa cauzele acestora sunt reprezentate de efortul fizic care a fost facut pe timp de caldura torida si are loc deshidratarea organismului iar crampele musculare apar cel mai adesea la nivelul abdomenului, la nivelul bratelor sau al picioarelor. Atunci cand o persoana face eforturi mari pe caldura, insolatia este inevitabila deoarece muschii transmit multa caldura si intregul corp transpira abundent, epuizand toate rezervele de saruri din organism.
Iar consecintele sunt din cele mai grave pornind de la nivelul scazut din sange care produce crampe musculare puternice. In acest caz se pot lua si anumite masuri printre care cea mai eficienta este cu siguranta repaosul in cadrul unui loc racoros, indicata fiind pozitionarea picioarelor putin mai sus decat corpul, iar un consum de lichide adecvat in momentele de repaos va repara raul facut de caldura inadusitoare.
Asa cum toata lumea stie ca un consum bogat de lichide poate sa inlature aceste efecte ale insolatiei si mai mult decat atat poate proteja organismul de consecinte grave, indicat mai este si consumul de sucuri naturale, precum cel de portocale sau cel de mere, in combinatie cu o banana. Si sucurile de legume sunt foarte pretioase indeosebi sucul de morcovi, deoarece este foarte bogat in potasiu, iar un ceai de menta va avea intotdeauna efecte revigorante.
Una dintre simptomele insolatiei mai este si senzatia de epuizare, aceasta avand ca principala cauza pierderea unei cantitati mari de substante lichide, realizata in special prin intermediul transpiratiei. Printre primele semne ale acesteia pot fi setea intensa, lipsa de coordonare musculara si starea de slabiciune.
Apar si alte efecte precum starea de greata, de oboseala, durerile de cap, crampele, pierderea subita a poftei de mancare sau poate chiar si diareea. Daca aceste stari nu sunt tratate din timp exista riscul ca starea generala sa se agraveze drastic si pielea sa devina lipicioasa si rosie, avand un ritm alert de batai ale inimii, iar pupilele se dilateaza. Cum tratezi aceste simptome ca sa nu faci insolatie puternica?
Te odihnesti intr-un loc racoros, la umbra, iar cu ajutorul unor comprese cu apa rece asezate in dreptul capului, vei putea sa-ti revii. Deasemenea apa putin sarata, impreuna cu un vant facut deasupra intregului trup poate sa aduca organismul la o stare normala, functionala, eliminand starile, iar in cazul in care acestea tot nu dispar, cel mai indicat este sa chemati un medic in ajutor.
Insolatia este vazuta ca un accident care a fost provocat de o caldura puternica sau de radiatii solare, iar factorii cei mai importanti ai acesteia sunt: vremea umeda si extrem de calda, activitatea intensa, o aerisire necorespunzatoare, imbracamintea prea groasa, dar si lipsa de hidratare a organismului.
Simptomele sunt comune cu cele ale epuizarilor si anume greata, ameteala, sete puternica, gura uscata, slabiciune, pielea devine treptat rosie si chiar fierbinte, iar masurile cele mai rapide ce pot fi luate sunt, inainte de toate, scoaterea din caldura soarelui si impachetarea cu cearsafuri umede. Situatiile in care apar cazuri de insolatie in timpul verilor toride sunt foarte dese, ca urmare, majoritatea oamenilor sunt constienti de primii pasi ce trebuie urmati pentru a da un ajutor vital.