Lambliaza, boală parazitară – În ce constă infecția cu giardia intestinalis?

0
611
Lambliaza, boală parazitară - În ce constă infecția cu giardia intestinalis

Parazitul Lamblia intestinalis (Giardia intestinalis) este un protozor care se poate găsi în tubul digestiv la om, în stare vegetativă, ori sub formă de chist și trăiește în duoden și jejun și chiar în colon, ori vezica biliară. Această boală parazitară este una din cele mai comune de acest gen la copii.

Incidența bolii crește la copiii care intră în mediul social, la grădinițe sau școli. Infecția se produce pe cale orală, prin ingestia parazitului, prin răspândirea acestui agent patogen prin apa, alimentele și obiecte contaminate. Omul este principala sursă de infecție, dar poate fi și un animal care să răspândească acest protozor.

Simptomele în cazul acestei boli sunt de greață, vărsături, dureri abdominale, localizate în regiunea ombilicală ori generalizate. Durerile care apar pot stimula ulcerul gastro-duodenal, apendicita, enterocolitele, enteritele, ficatul mărit și dureros, iar tulburările de tranzit pot fi diareea sau constipația. Infecția reduce rezistența organismului, scade sistemul imunitar al acestuia. Cel mai mult în cazul acestei boli este afectat sistemul digestiv și aceasta se întâmplă (după cum au constatat medicii) în toate formele de giardioză.

Citește și:  Mituri despre raceala, pura fictiune sau realitate?

Giardia lamblia parasites using an indirect immunofluorescence t

Labiile influențează toxic și alergic organele din jur și astfel pot să apară tulburări cardiovasculare, fibrilații auriculare, tulburări nervoase, cefalee, parastezii, convulsii epileptice, tulburări oculare, bronșice, cutanate (urticarie), aneurie, etc.

Este foarte important evitarea contactului în mod direct cu bolnavii parazitați, să se respecte măsurile de educație sanitară și controlul periodic parazitologic. În cazul bolnavilor cu lambiază se administrează la recomandarea medicului un tratament cu Metronidazol, medicament foarte eficient în această infecție parazitară, iar dozele se stabileasc în funcție de rezistența parazitului.

Medicii consideră foarte importantă depistarea din timp a acestei boli la copii, deoarece astfel se poate aplica un tratament și preveni eventualele tulburări funcționale ale pancreasului, sistemului biliar, gastro-intestinal și restabili sănătatea organismului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.